outhands

Bestuurscolumn Peter van Tilburg

Licht is ontlading

 We waren dinsdag 30 oktober getuige van een nu toch al weer historisch moment bij RBB. Zelf krijg ik altijd weer kippenvel als ik terug denk aan Utrecht-RBB. Met 17 bussen daarheen in colonne. En met zoveel Rijnsburgers in het uitvak. De foto hangt nog in de kantine. Mooie momenten. Dit was er weer één. Plaatsing bij de laatste 16.

Na wekenlange voorbereiding was de realisatie van het kunstlicht er. Eerst landelijk informeren of er wel eens clubs met een mobiele lichtinstallatie gespeeld hadden. Ik kwam terecht bij Capelle en Zwaluwen. Capelle had ook met deze 24 lichtmasten gespeeld en Zwaluwen maakte gebruik van hoogwerkers waar de armaturen aan bevestigd werden. Tevens werd er een grote aggregaat neergezet die alles voedde. Echter de optie van Zwaluwen was te duur en viel af. Ik heb contact gezocht met Capelle over hun ervaringen met de mobiele lampen. Eensluidend was hun reactie: altijd doen, mits je goedkeuring krijgt van de KNVB.

Ondanks dat er 24 dieselmotoren staan te draaien die herrie maken en tevens stinken, de lichtverdeling is niet optimaal en er staan 10 lichtmasten voor de tribune, toch altijd doen. De impact op heel je vereniging is heel groot. Dit hebben wij ervaren. Met dank aan de ervaringen van Capelle.

In het bestuur was ook iedereen gelijk enthousiast. Dit thuis spelen t.o.v. spelen bij een andere vereniging in de regio is vele malen beter en financieel worden de kosten aardig gedekt doordat er meer mensen zullen komen. Vervolgens met Niek en de spelers gesproken. Iedereen was ondanks de negatieve bijkomende zaken ook enthousiast. Vervolgens offertes aanvragen en overleg gehad met KNVB en Endemol. Uiteindelijk dreigde het nog te stranden omdat Endemol van ons verlangde de installatie een dag eerder neer te zetten. Dit koste een dubbele huur. Maar na diverse telefoontjes met KNVB en Endemol kregen we groen licht. Uiteindelijk is er 1 minuut en 47 seconden uitgezonden. Wel was de opmerking van de KNVB dat bij een evt. volgende ronde deze installatie niet meer zou kunnen. Metname om de lichtverdeling (masten zijn te laag) en omdat er masten in het zicht van de camera staan. Dat was hopelijk een zorg voor later. Eerst nog winnen en dat gebeurde en wat een ontlading op Middelmors. Al de uren van zovele vrijwilligers werden op deze manier beloond. Met een speciale dank naar de stewards die na de wedstrijd nog geholpen hebben met het wegrijden van de lichtmasten.

En die zorg voor later rolde donderdag uit de loting. Of wij blij zijn met deze loting is een andere zaak. Wij zullen ons op deze wedstrijd gaan concentreren. Vrijdag gelijk weer contact gezocht met KNVB en een bedrijf wat een lichtplan zal maken voor veld 1. Conclusie: ik zal al de mogelijkheden onderzoeken om toch de wedstrijd RBB-PSV thuis te kunnen spelen. Ik denk dan aan de opstelling bij Zwaluwen met diverse hoogwerkers van minimaal 15m hoog. Of het allemaal praktisch uitvoerbaar is zal de komende weken blijken. Maar na de ontlading van de overwinning tegen Emmen, is er weer zoveel postieve energie in de vereniging om ook de wedstrijd RBB-PSV tot een historische gebeurtenis te maken. Wordt vervolgd!

Peter van Tilburg.