outhands

Bestuurscolumn Karly van Duivenvoorde

HEB PLEZIER!!!!!!!!!!

 Mijn tweede column als bestuurslid; de vorige keer heb ik geopteerd voor meer dragers dan klagers en ik moet zeggen dat de ‘klachten’ erg meevallen. Maar wat wil je ook: alles loopt op rolletjes, het vlaggenschip werd op z’n sloffen kampioen, ook vele jeugdteams hesen de kampioensvlag en alles lijkt Rijnsburgse Boys voor de wind te gaan!
Lijkt inderdaad, want achter de schermen rommelt er altijd wel iets heb ik ontdekt: niet dat het schokkend en/of schrikbarend is, maar niet alle puntjes staan op de i voor komend seizoen.

Zo wordt er nog naarstig naar enkele trainers en/of leiders gezocht voor een aantal (vooral junioren-) teams. Velen zijn al benaderd, maar steeds kwam hetzelfde antwoord: “Ik zou het graag doen, maar het ontbreekt mij aan tijd”. Logisch antwoord, maar ook een heel makkelijk antwoord; ik heb zelf vroeger de F-jes getraind en vond dat fantastisch; de spelertjes zijn altijd enthousiast, staan open voor nieuwe dingen, luisteren (over het algemeen) erg goed, willen leren van hun trainer en/of leider en als je het dan terugziet in de wedstrijden geeft dat enorm veel voldoening. Maar het gegeven antwoord is gewoon té makkelijk; het gaat om 1 of 2x een uurtje doordeweeks en op zaterdag (maximaal) 2 uurtjes.
Dus moeten diegenen antwoorden: “Ik zou het graag doen, maar ik wíl geen tijd vrijmaken”

Ik werk zelf 6 dagen in de week en doe dat uiteraard met heel veel plezier, maar als er morgen iemand komt die zegt: “Jij hoeft op zaterdagen niet meer te werken, dat ga ik voor je doen”, dan sta ik dus binnen 5 minuten op het voetbalveld! Als liefhebber is er niks leuker dan lekker op de club (lees: voetbalveld) rond te lopen. Enkele zaterdagen geleden kon mijn buurjongen kampioen worden en speelde thuis om 8.30uur; aangezien mijn showroom om 9.30uur opengaat, kon ik dus mooi even bij hem gaan kijken. Prachtig weer, 10 gespannen maar vooral gemotiveerde smoeltjes, winst voor de mannen, bloemen uitgereikt krijgen door het jeugdbestuur, patat en drinken van de club, dus nóg trotsere gezichten, ouders die erbij staan te glunderen, heerlijk toch? Daar doe je het toch voor?

Tuurlijk; als je kampioen kan worden is alles goed, maar als je onderin staat en elke week met 8 doelpunten verschil op je falie krijgt, dan wordt het iets minder leuk allemaal. En dan lees je weer de commentaren op de site: ja natuurlijk de C38 krijgt wel training en sponsorkleding en wij als B24  of  A18 krijgen niks; er is geen scheidsrechter, we hebben geen leider, typisch Rijnsburgse Boys…… Geloof mij: dat is niet typisch Rijnsburgse Boys, maar dat is overal ter wereld in het voetbal hetzelfde: als je niet mee kan komen met de betere spelers, dan val je in een categorie waar geen trainers/leiders in de rij staan om het te gaan doen; dan staan er geen sponsoren langs het veld met kleding en tassen in hun handen, dan staan er veel minder toeschouwers langs het veld en dan lijkt het alsof je alleen op de wereld bent (met je team)! Dat was 40 jaar geleden al zo, dat was in mijn tijd (inmiddels ook alweer 25 jaar geleden helaas) al zo en dat zal over 30 jaar nog precies hetzelfde zijn……..

De jeugdcommissie heeft nu een aantal speciale trainingen op de agenda gezet, waardoor iedere jeugd-speler kan laten zien waarom hij of zij hoger hoort te spelen of juist niet. Nu kan niemand meer de ‘schuld’ geven aan Rijnsburgse Boys, het ligt nu puur aan jezelf en dus is dat commentaar op de site ook overbodig!

Wat het belangrijkste is (of je nu hoog speelt of niet); te allen tijde moet je PLEZIER hebben in hetgeen je doet; of dat nou op school is, op je werk, als vrijwilliger of met voetballen: als je geen plezier hebt is er geen reet aan!

Dus mijn slotconclusie van deze column: als je nog enkele verloren minuten overhebt in een week, meld je dan aan als trainer/leider en voor iedereen geldt:
HEB PLEZIER (zeker met voetballen)