outhands

Bestuurscolumn: Ed Bos

Gaan we een mooi voorjaar tegemoet??

 De maand maart is pas een paar dagen oud en confronteert ons nog met wat vervelende trekjes. Maart roert nl zijn staart en zorgt (weliswaar beperkt) voor kou en regen. Toch duurt het nog maar 2 weken en het voorjaar is weer begonnen, althans volgens de kalender. Als je aan het voorjaar denkt, dan kun je in je gedachten zomaar een aantal onderwerpen aan je voorbij laten gaan: het zonnetje, voorjaarsbloemen, een terrasje, langer wordende dagen enz enz.
Waar ik natuurlijk op doel is het voorjaar in het voetbalseizoen. In het voorjaar vallen de beslissingen. Beslissingen die ‘heel leuk’, gewoon ‘leuk’ en ‘minder leuk’ kunnen zijn. En die gradatie hangt uiteraard weer af van de stand op de ranglijst, dat moge duidelijk zijn.
De meeste aandacht gaat vaak uit naar elftallen van een vereniging die een heel leuk voorjaar tegemoet lijken te gaan. Elftallen dus die kampioen worden dan wel promoveren. Die elftallen staan in de belangstelling, daar komen extra mensen kijken hoe het afloopt, daar worden foto’s gemaakt die later onder het genot van een watertje of iets sterkers bekeken worden en waar ter plekke sterke verhalen aan worden toegevoegd. Natuurlijk is het heel leuk om kampioen te worden, steun te krijgen, in de belangstelling te staan en een feestje te vieren. Maar waar ik vandaag een lans voor zou willen breken, is om ook de elftallen die leuke of minder leuke positie op de ranglijst innemen te steunen. Elke week weer moeten ‘vechten’ om van de degradatieplek weg te blijven, te moeten constateren dat je weliswaar gewonnen hebt, maar dat ook de ploegen die boven je staan gewonnen hebben en je dus niets ingelopen bent. Moeten winnen om niet te degraderen is net zo moeilijk of misschien nog wel moeilijker dan moeten winnen om kampioen te worden. En om die strijd aan te gaan heb je steun nodig, steun van je omgeving, andere leden en vrijwilligers. Dan moet je je niet in de steek gelaten voelen, want anders weet je zeker dat je verliest en dat het mis gaat.
Steun moeten we het komende voorjaar ook geven aan al onze vrijwilligers die het hele jaar klaar hebben gestaan en blijven staan om het spelletje mogelijk te maken. Natuurlijk gaat er weleens wat fout, net zo goed als er weleens wat fout gaat in de wedstrijd, zelfs van een kampioensploeg. En die steun bestaat niet uit het komen kijken hoe onze vrijwilligers hun werk doen, nee die steun bestaat uit ‘ja’ zeggen als gevraagd wordt even te helpen. En als we dat doen, dan gaan we echt een mooi voorjaar tegemoet.

Ed Bos