outhands

Bestuurscolumn: Ed Bos

Overschrijvingsperikelen

 In het Betaalde Voetbal noemen ze het een transfer, in het Amateurvoetbal een overschrijving. Maar in principe komt het op hetzelfde neer. Nadat je een formulier ondertekent hebt, aan alle voorwaarden is voldaan en de KNVB is akkoord, kom je voor een andere club uit. Zo eenvoudig is dat.

Als een speler een doorlopend contract heeft, zowel in het amateurvoetbal als in het Betaalde Voetbal moet er een transfersom (ook wel vergoeding genoemd) betaald worden als je overgaat van de ene club naar de andere. Als het contract is afgelopen, of er is geen contract dan is er uiteraard ook geen transfersom of een vergoeding. En met een contract bedoelen we dan een officieel bij de KNVB ingediend en door deze organisatie goedgekeurd en geregistreerd contract. En dit alles geldt voor transfers tussen Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) onderling, tussen amateurclubs onderling en tussen BVO’s en amateurclubs.
Tot zover is er mijns inziens niet veel mis mee.

Waar ik wel moeite mee heb, is de periode waarin overschrijvingen mogelijk zijn. Het gaat mij niet zo zeer om de periode in de zomer, die gewijzigd is bij invoering van de Topklasse en nu wat langer doorloopt dan in het verleden, maar wel om de overschrijvingen die volledig volgens de geldende reglementen zijn, maar die plaatsvinden nadat de competitie al is begonnen. En we weten allemaal dat de laatste dag van de overschrijvingen 31 augustus was.

Even wat cijfers:
In totaal zijn er in het Betaald Voetbal tussen medio juli en eind augustus 509 spelers overgeschreven, ruim 10% meer dan vorig seizoen. Hiervan zijn 272 transfers tussen 2 Nederlandse clubs. De overige transfers zijn naar buitenlandse clubs (134) of naar Nederlandse clubs (103). In de laatste 24 uur zijn er 53 spelers overgeschreven!!! Ofwel 10% van de totale transfer activiteiten werd afgerond op de laatste dag. Dus meer dan 10% van de transfers vond plaats toen de competitie al gestart was. Clubs die hun draai nog niet hebben gevonden of die te maken hebben met spelers die (fysiek of mentaal) geblesseerd zijn, wijzigen (en dat betekent meestal versterken) hun team op de manier die het hun het beste uitkomt. En dat betekent ook dat er clubs zijn die na 31 augustus relatief zwakker zijn geworden. Competitievervalsing ‘pur sang’ zou ik zeggen!

Voorbeelden: Speel tegen FC Twente met of zonder Ruiz, of tegen Feijenoord met of zonder Fer. Of nog vervelender: speel tegen Feijenoord met Fer en tegen FC Twente met Fer.
Ook in het amateurvoetbal is deze ‘competitievervalsing’ aanwezig. Voorbeelden?

Excelsior ’31 speelt de eerste 2 wedstrijden met Cicek, daarna gaat hij naar FC Zwolle. Uiterst vervelend voor de ploeg uit Rijssen, maar ook voor de clubs die al tegen Excelsior ’31 hebben gespeeld.

De doelman van Capelle (Graafland) wordt vlak voor de start van de competitie overgenomen door Feijenoord. Capelle is niet meer in staat een nieuwe doelman te halen. Nu hebben ze nog een uitstekende doelman, dat wel, maar wat gebeurt er als hij geblesseerd raakt?

De doelman van IJsselmeervogels (van Strien) raakt geblesseerd en er komt een ander (Mommers). Had die blessure 2 weken later ontstaan, dan had hij niet mogen komen. Het is de Vogels gegund een andere keeper te halen, maar eerlijk ten opzichte van clubs die wat later in de competitie een belangrijke speler geblesseerd zien worden, is het niet, vind ik.

KNVB, ik weet hoe moeilijk het is dit te veranderen, maar doe je best om de overschrijvingsperiode zowel voor het amateurvoetbal als het betaalde voetbal aan te passen, zodat overschrijvingen na de start van de competitie niet meer mogelijk zijn. Bert van Oostveen, Directeur KNVB Betaald Voetbal, is er al druk mee bezig.

Succes Bert, ik steun je van harte en ik hoop dat je resultaat boekt.

Ed Bos