outhands

Bestuurscolumn: Ed Bos

Winter

 Nee, dit keer wil het niet hebben over Kevin of Jeffrey Winter. Heel voetballend Nederland en ook nog iedereen die ook maar een beetje in voetballen geïnteresseerd is, kent de gebroeders Winter. Weet via de moderne media al heel veel van ze en daarom moet je daar niet meer dan het strikt noodzakelijke aan toevoegen, zo ben ik van mening. Enige privacy is ook wat waard!.  Datzelfde geldt overigens voor de onze Rijnsburgse gebroeders Freke, in voetballand zeker ook een naam, of de gebr. Van Dommelen.
Nee, ik wil het even hebben over het jaargetijde met de zelfde naam als de achternaam van Kevin en Jef.
Sinds een paar dagen zitten we er middenin.
Bevroren velden, wat lichte sneeuw en een vervelende koude wind. In Friesland vinden ze prachtig. De gemalen worden gestopt, de ijzers worden uit het vet gehaald en vol verwachting worden de uitdraaien van verschillende computerprogramma’s geanalyseerd. Zou het er weer van komen, zouden we weer een Tocht der Tochten krijgen? Sommige veerdiensten zijn inmiddels gestopt, vaarverboden worden ingesteld, er wordt alles aan gedaan om deze nationale  feestdag (want dat is het natuurlijk wel) mogelijk te maken.

En de voetbal dan? De competitie staat in die periode vaak even stil. Op bevroren natuurgras velden mag en kan niet gespeeld worden, zeker niet als het ongelijk is. Maar op kunstgras gaat natuurlijk alles gewoon door, training en wedstrijden. En dat betekent voor ons al club en voor onze vrijwilligers nogal wat.
Kou of geen kou, sneeuw of geen sneeuw, storm of geen storm, de trainingen gaan door, soms 2 keer, soms 3 keer in de week. Van achter de PC en via de mobiele telefoon worden schaduwwedstrijden afgesproken. Scheidsrechters worden gevraagd om zich hiervoor beschikbaar te stellen, kortom de gehele voetbalmachine draait door. En daar heb ik veel bewondering voor.

Jammer overigens dat de winter zo slecht voorspelbaar is. Je weet dat ze komt, maar niet wanneer. En ook niet wat er staat te gebeuren. Dat zou eigenlijk anders moeten, dan konden we het tenminste allemaal wat beter plannen. Maar wat is, is, zeggen ze weleens, en dus zal dat wel niet veranderen.
En wat dat betreft heeft de winter wel wat overeenkomsten met de gebr. Winter. Ook van hen weten we dat ze er zijn, maar vaak is in het veld niet precies bekend wat ze gaan doen. En dat moest zo maar blijven, zou ik zeggen.