outhands

Bestuurscolumn Cees Driebergen

Topklasse

Deze week heeft het bestuur amateurvoetbal wederom haar goedkeuring verleend aan een competitiestructuur waarin boven de huidige hoofdklassen een topklasse per speeldag wordt voorgesteld. In juni a.s. gaat daarover worden beslist. Van de voorwaarden waaronder men kan deelnemen is nog niets bekend, maar voorondersteld mag worden dat deze niet veel zullen afwijken van die van het vorige voorstel.

Ik heb er nog niet veel vertrouwen in. De tegenstanders van toen blijven de tegenstanders van nu denk ik. Sterker nog, de topklasse is voor meer clubs onbereikbaar geworden doordat nu slechts 16 van de 42 zaterdag- en zondaghoofdklassers kunnen deelnemen, terwijl dat eerst nog 24 van de 42 clubs was. Het aantal angststemmers zal dus toenemen in mijn beleving. Bovendien zal de derbyfrequentie behoorlijk afnemen, omdat er geen vermenging tussen zaterdag en zondag meer bestaat. Een gemiste kans was dat. De verzuiling in ons land duurt dus voort. Voor Rijnsburgse Boys dus geen wedstrijden tegen VVSB. In de ons omringende landen Engeland, Duitsland en België, wordt 95 % van de wedstrijden op zaterdagmiddag gespeeld, in Nederland verdelen we het echter van vrijdagavond tot en met zondagmiddag.

Dat is slecht voor de doorstroming. Natuurlijk wil Rijnsburgse Boys (erkend voorstander van de topklasse) zo hoog mogelijk voetballen. Natuurlijk zouden wij als club best in de eerste divisie willen voetballen. Alleen, niet in de huidige structuur. Niet alleen moeten wij al onze spelers op vrijdag aan ons binden (kost veel geld), maar belangrijker nog is dat onze supporters niet tijdig bij uitwedstrijden kunnen verschijnen, met het vrijdagmiddag-file-infarct wat ons land altijd treft. Zo zijn zij nooit op tijd in Emmen, Zwolle of Den Bosch. Dat moeten we niet willen dus.

Ik pleit dan ook maar voor een vrijwillige overgang naar de Topklasse voor clubs die ambitie hebben, zodat de grote clubs elkaar op een hoger niveau kunnen bestrijden. Bijna wekelijks een topper dus. Dat voorkomt ook dat gerenommeerde clubs als FC Lisse, Excelsior ’31 en Spakenburg (in het voorbeeld van dit seizoen) uit de boot vallen, omdat zij toevallig eens een minder seizoen draaien door welke oorzaak dan ook, terwijl deze clubs toch standaard top 5 spelen. Dat voorkomt ook dat clubs die fervent tegenstander van de topklasse zijn, straks daar toch gaan spelen als die er eenmaal komt. Aanhaken of afhaken heb ik de collega-bestuurders van Katwijk, Noordwijk en Ter Leede al enkele malen voorgehouden. Dat geldt eigenlijk dus voor alle clubs. Want dat er een soort topklasse komt, met of zonder stemming, dat staat voor mij vast.

Cees Driebergen