outhands

Bestuurscolumn Cees Driebergen

Top of flop

We staan aan de vooravond van een enerverend voetbalseizoen. Na een tiental jaren van praten, wikken en wegen, vergaderen, stemming maken en stemmen heeft de algemene vergadering amateurvoetbal gestemd om te komen tot een topklasse, waar de vergadering betaald voetbal eindelijk heeft besloten om een degradatieregeling voor de Jupiler-league in te voeren. Verstoppen heeft geen zin meer en de olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen ook niet. Het is voor heel veel clubs alles of niks en dat vergt keuzes.

Wat zal er gebeuren met de clubs die degraderen uit die eerste divisie? Gaan ze topklasse spelen of houden ze op te bestaan. Veel zal afhangen van de mogelijke zak geld die zo’n club meekrijgt bij degradatie. Ik hoop dat dit soort competitievervalsing zal worden vermeden. Hier ligt nog wel een belangrijke taak voor de bestuurders van het Centraal Orgaan Hoofdklassen (COH) in hun overleg met de KNVB aangaande de voorwaarden en regels binnen de topklassen. Het zal zorgen voor veel spanning onderin de eerste divisie. Ik ken wel een aantal kandidaten die daar nu al erg zenuwachtig over zijn.

Zenuwachtig zullen ook de spelers, trainers, bestuurders, sponsors en supporters van veel hoofdklassers zijn. Dit wordt een breekpunt voor allen. De eerste vier mogen door, nummers vijf en zes moeten nog een promotiewedstrijd spelen tegen de nummers vijf en zes van andere Hoofdklassen. Veel clubs hebben een keuze gemaakt hun selectie zo goed mogelijk te versterken. Dat kan vaak alleen maar door (onverantwoord?) extra geld daar voor uit te trekken. Andere clubs hebben er al enige jaren voor gekozen om structureel bovenin te presteren. Dat vergde geduld, tijd en uiteraard ook (verantwoord?) geld. Mijn gevoel ligt uiteraard bij die laatste clubs al was het maar omdat we zelf ook in het verleden die keuze hebben gemaakt.

Iedereen kan kiezen. We kiezen bij de bakker en de slager, in de kroeg of een nieuw parlement. Bij Rijnsburgse Boys hebben we ook gekozen: voor topvoetbal. Topvoetbal betekent dat je altijd wilt meedoen om de titel, dat je dus altijd moet winnen. En moeten winnen is anders dan willen winnen. Iedereen wil uiteraard winnen. Maar hoe graag? Doe je mee om te winnen of ben je gewend aan de druk om te moeten winnen en geeft dat laatste de positieve doorslag? Ik hoop daar van ganser harte op, ook al zal dat een scheuring betekenen binnen de Bollenstreek en binnen de Rotterdamse regio. Helaas zal het niet zo zijn dat die mooie clusters en dus die leuke derby’s in stand blijven, die kans heeft ieder vorig jaar bij een eerdere stemming laten liggen, omdat er toen niet gekozen wilde worden door diverse clubs. Beter spijt van gemaakte keuzes voor top dan van geen keuzes en dus flop zeg ik dan maar.

Rijnsburgse Boys is er klaar voor en onze spelersgroep en technische staf ook. Die hebben al jaren gekozen voor top en zullen er alles aan doen de doelstellingen te realiseren. Garanties zijn er echter niet. Daarom kan ook ik daar wel een beetje zenuwachtig van worden.

Iedereen dus een spannend topseizoen toegewenst en spelers van het eerste: van mij hoeft het niet zo spannend zoals jullie weten!

Cees Driebergen