outhands

Besluit over eindstand in hoofdklasse

Bron: KNVB.nl

Het bestuur amateurvoetbal heeft maandagavond een besluit genomen over de rangorde in de eindstand van de competitie hoofdklassen. De rangorde is van belang voor de plaatsen die recht geven op rechtstreekse promotie naar de topklasse of voor het spelen van beslissingswedstrijden om promotie. Het bestuur stelde vandaag meteen het speelschema vast voor de beslissingswedstrijden.

De nummers 1, 2, 3 en 4 van de poules A, B en C promoveren rechtstreeks naar de te formeren topklasse. Indien de nummers 4 en 5 van de ranglijst vanwege een gelijk aantal punten in aanmerking komen voor het definitief bezetten van plaats 4, dan wordt een beslissingswedstrijd op neutraal terrein gespeeld. Indien na het verstrijken van de reguliere speeltijd de stand nog gelijk is, dan wordt de wedstrijd verlengd. Is na deze verlenging nog geen beslissing verkregen, dan valt de beslissing in het voordeel van het elftal met het hoogste doelsaldo van de oorspronkelijke competitie. Is dit doelsaldo ook gelijk, dan valt de beslissing door het nemen van strafschoppen.

Indien meer dan twee elftallen in aanmerking komen voor het definitief bezetten van de vierde plaats dan wordt een wedstrijdreeks vastgesteld.

De nummers 5 en 6 van de poules A, B en C spelen twee beslissingswedstrijden om een plaats in de te formeren topklasse. Indien de nummers 5, 6 of lager van de ranglijst met een gelijk aantal punten de competitie beëindigen, dan beslist het doelsaldo voor het definitief bezetten van de vijfde of zesde plaats. Mocht ook dit gelijk zijn, dan wordt een beslissingswedstrijd op neutraal terrein gespeeld. Indien na het verstrijken van de reguliere speeltijd de stand dan nog gelijk is, dan wordt de wedstrijd verlengd. Is na deze verlenging nog geen beslissing verkregen, dan valt de beslissing door het nemen van strafschoppen.

Indien meer elftallen in aanmerking komen voor het definitief bezetten van de vijfde of zesde plaats, en het doelsaldo is gelijk, dan wordt een wedstrijdreeks vastgesteld.

De volgorde van de beslissingswedstrijden tussen de nummers 5 en 6:

1e beslissingswedstrijd                                     
Nummer 5 poule A tegen nummer 6 poule B            
Nummer 6 poule A tegen nummer 5 poule C            
Nummer 6 poule C tegen nummer 5 poule B

2e beslissingswedstrijd
Nummer 6 poule B tegen nummer 5 poule A
Nummer 5 poule C tegen nummer 6 poule A
Nummer 5 poule B tegen nummer 6 poule C

Het behaalde aantal wedstrijdpunten in deze beslissingswedstrijden is bepalend. Bij een gelijk aantal wedstrijdpunten beslist het doelsaldo van de beslissingswedstrijden. Is dit gelijk, dan wordt de tweede wedstrijd verlengd. Is na deze verlenging nog geen beslissing verkregen, dan valt de beslissing door het nemen van strafschoppen.