Henk Hogewoning

Beoogd voorzitter Koos van Rossum: ‘We hebben iedereen hard nodig’

Tijdens de ingelaste ledenvergadering van vrijdag 15 maart wordt Koos van Rossum voorgedragen als bestuurslid van Rijnsburgse Boys voor de vacante positie van voorzitter. Als de leden met zijn voordracht instemmen wordt hij – op zijn 67ste – voorzitter van de club. Wie is Koos van Rossum?

“Het is begonnen met een taartje eten samen met Wout van Egmond en Peter van Tilburg”, kijkt Koos van Rossum lachend terug op de weken die vooraf gingen aan zijn kandidatuur. “Als adviescommissie van de club hadden ze de opdracht gekregen om op zoek te gaan naar kandidaten voor de invulling van de ontstane vacatures van voorzitter, secretaris en penningmeester. Na een eerste inventarisatie kwamen ze bij mij uit voor voorzitter. En ja, wat doe je dan? Als echte clubman laat je je club niet barsten en zeg je ja, wel met de voorwaarde dat ik het doe voor een periode van een jaar of drie, want dan ben ik zeventig. Daarna mogen jongere gasten het van me overnemen.”

‘Weer topgasten in het bestuur’
Koos van Rossum betreurt het dat er de laatste maanden echte clubmensen zijn beschadigd. “Dat het zo uit de hand is gelopen, heeft veel mensen pijn gedaan. Daardoor zit er veel oud zeer en dat is best ingewikkeld. Daarom moeten we de komende maanden rustig de tijd nemen en goed kijken wat er allemaal moet gebeuren.”  

“Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen”, vervolgt de kandidaat-voorzitter. “We hebben als nieuw bestuur in een informele setting bij elkaar gezeten en elkaar in de ogen gekeken. Mijn conclusie: we zitten met allemaal prima kerels in het bestuur: leuke veertigers en vijftigers, waar ik energie van krijg. Karly van Duivenvoorde als oudgediende blijft nog een jaar, want verder zijn we een vrij nieuwe ploeg die zijn weg nog moet vinden. En daarom hebben we iedereen hard nodig, ook onze voorgangers.”

Lange voetballoopbaan
De 67-jarige Rijnsburger loopt al zijn leven lang rond bij Rijnsburgse Boys. Van zijn vroegste jeugd – met een tussenpoos van een aantal jaar – tot achter in de veertig voetbalde hij bij de Boys, in de jeugd in de selectieteams en als senior enkele jaren in het tweede en het derde elftal, tot aan zijn militaire dienstplicht, waarna hij afzakte naar de hogere seniorenelftallen. Een versleten knie maakte een einde aan zijn voetballoopbaan. Daarnaast was en is hij al een leven lang supporter van het eerste elftal.

“Bij een voetbalclub worden vriendschappen voor het leven gemaakt”, kijkt Koos terug. “Plezier maken met elkaar is belangrijk. Ik verheug me er dan ook op om op de vroege zaterdagmorgen een rondje langs de velden te maken en te zien hoe iedereen enthousiast bezig is.”

LUMC en DWS
In zijn werkzame leven was Koos van Rossum, tot aan zijn pensionering in 2021, in dienst van het LUMC, waar hij begon als verpleegkundige. Hij groeide door via praktijkbegeleider en afdelingshoofd naar uiteindelijk de functie van manager zorg en lid van het divisiebestuur van het LUMC.  

Vrijwilligerswerk deed hij ook. Koos was jaren lid van het bestuur van gymnastiekvereniging DWS in Rijnsburg. “Maar dat is wat anders dan een voetbalclub leiden”, besluit Koos van Rossum. “Van voetbal heeft elke Rijnsburger verstand. Iedereen weet er wel wat van.” Lachend: “Dus als er één van de teams van Rijnsburgse Boys op zaterdag verliest, is dat waarschijnlijk mijn schuld en niet zoals bij wedstrijden van DWS van een te streng jurylid.”