IJsbrand van Tilburg

Barendrecht – Rijnsburgse Boys 1-5 (1-2) – VERSLAG

Flitsend combinatievoetbal levert grootste seizoenwinst op

De gedachten aan de vier flinke uitglijders eerder dit seizoen waren dan wel langzamerhand naar de achtergrond verdrongen, de overtuiging waarmee Rijnsburgse Boys het sterke Barendrecht te kijk zette sprak boekdelen. Met flitsend combinatievoetbal en diverse momenten van gallery play werd de grootste overwinning van het seizoen geboekt: 1-5. Terwijl alle ogen deze competitieronde gericht waren op Katwijk dat het kampioenschap binnen zou kunnen halen, waren het juist de twee oud-spelers van de Krom die in hun geelzwarte tenue tot grote hoogte stegen. Jeffrey Jongeneelen en Donny Oijen lieten de Rijnsburgse harten sneller kloppen met hun oogstrelende acties. De beloning ervoor bleef niet achterwege: beide spitsen scoorden tweemaal. In hun kielzog moeten ook de andere spelers genoemd worden. Rijnsburgse Boys speelde als een hecht team met volle overtuiging. Was de tweede helft in het eerste duel op Middelmors al ijzersterk, de tweede helft op De Bongerd was geweldig. Het is bijna jammer dat het seizoen over twee weken afgelopen is….                 

Foto: Hans Heemskerk


Openingstreffer
Eerlijk is eerlijk: Rijnsburgse Boys begon niet goed aan de wedstrijd. Ondanks dat bekend was dat Barendrecht 3-4-3 speelde was de ploeg van Pieter Mulders ‘zoekende’. Met deze term wist Jeffrey Jongeneelen de spijker op zijn kop te slaan. Pieter Mulders hield het er op dat zijn ploeg in balbezit niet vast was. Ook werd te snel de diepte gezocht waarbij de ballen niet goed aankwamen. Barendrecht kende wel een vliegende start en zette Rijnsburgse Boys onder druk. Na vijf minuten wist Christiaan Dabaghian Bas Mourits vrij voor het doel te zetten. Ondanks dat Richard van Nieuwkoop eerder bij de bal was liet hij deze om totaal onverklaarbare redenen zomaar los. Het is dat Gino Demon de bal tot corner tikte anders had de openingstreffer wel erg snel gevallen. Het bleek uitstel van executie want twee minuten later was het toch Bas Mourits die met een strak schot van afstand de bal net naast de paal in het net prikte: 1-0. Wat Rijnsburgse Boys betreft was het wel een tegentreffer met een verhaal. Na miscommunicatie tussen Marciano Aalders en Wesley Goeman bij een vrije trap had Barendrecht de bal heel brutaal opgepikt met het doeltreffend resultaat als gevolg. Vier minuten later was de Rijnsburgse defensie opnieuw niet bij de les. Vanaf exact dezelfde positie waar vandaan de 1-0 was gescoord mocht nu Christiaan Dabaghian ongehinderd uithalen. Tot opluchting van alle Rijnsburgse supporters spatte de bal uiteen op de paal.

Foto: Hans Heemskerk


Ommekeer
Na het Barendrechtse geweld moest Rijnsburgse Boys ook haar tanden laten zien. Het één-tweetje tussen Joel Tillema en Jeffrey Jongeneelen was in dat opzicht veel belovend maar stierf in schoonheid. Maar toch, het spel van de Rijnsburgse spelers stond in deze fase van de wedstrijd in het teken van misverstanden. Gelukkig liet Richard van Nieuwkoop zich niet in de luren leggen door Bas Mourits anders had de achterstand verdubbeld geweest. Maar zie daar. In minuut 25 kwam de grote ommekeer. Een strakke pass van Dirk Jan van den Oever om de verdediging heen kwam precies op het hoofd van Jeffrey Jongeneelen. Met een fraaie kopbal kwam de gelijkmaker op het scorebord: 1-1. Twee minuten later was het opnieuw raak. Carlos Opoku speelde Joel Tillema aan die op zijn beurt Donny van Oijen op pad stuurde. Zijn loopactie door de verdediging van Barendrecht werd afgerond met een raak schot op doel vanuit een moeilijke hoek: 1-2. De eerste twee kansen binnen twee minuten afmaken. Het leek een voorbode op een mooie middag. En dat werd het ook! Nadat Richard van Nieuwkoop eerst nog een schot van Ali Khaldi gepareerd had, volgde een kleine belegering van het Barendrechtse doel. Deze werd beëindigd met een schot annex voorzet van de weer in de basis gestarte Roderick Gielisse. Ondanks vele Rijnsburgse benen waar de bal langs ging lukte het niemand om de voet er tegen te krijgen. In de slotfase kregen Tim Eekman namens Barendrecht en Jeffrey Jongeneelen namens de Uien meerdere mogelijkheden om de stand te veranderen. Het eerste schot van de Barendrechtse verdediger ging over en de tweede kwam in de handen van Richard van Nieuwkoop terecht. Jeffrey Jongeneelen leek dichter bij een treffer. Eerst schoot hij uit stand recht op de kruising waaruit Marc van Splunter de bal wegtikte. Niet veel later bleef hij te lang treuzelen in de zestien en had hij eerder moeten schieten of de bal af moeten geven. Tenslotte was hij verantwoordelijk voor het laatste wapenfeit uit de eerste helft. Vanaf randje zestien haalde hij nu wel direct uit, maar de bal ging over.

Foto: Hans Heemskerk


Doodsteek
De tweede helft was één minuut oud of invaller Marlon Oranje had de mogelijkheid om Barendrecht op gelijke hoogte te schieten. Zijn inzet ging echter naast. De eerste kans voor Rijnsburgse Boys was wel raak. Druk pratend met elkaar waren Jeffrey Jongeneelen en Donny van Oijen al uit de kleedkamer gekomen, de eerste combinatie tussen de twee vrienden liep direct gesmeerd. Jeffrey Jongeneelen zorgde voor de assist, Donny van Oijen voor de fraaie afwerking: 1-3. Adrie Poldervaart, de trainer van Barendrecht, was na afloop helder in zijn analyse: ‘Deze derde tegentreffer was de doodsteek’. Het gehavende Barendrecht, drie sterkhouders waren geschorst, werd af en toe compleet overlopen door een wervelend Rijnsburgse Boys. De noodrem moest er nu ook aan de pas komen en dat leverde twee gele kaarten binnen drie minuten op voor Barendrecht. Met kunst en vliegwerk moest een vernederende nederlaag voorkomen worden. Soms lukte dat door eigen kracht, bijvoorbeeld toen een inzet van Donny van Oijen van de lijn werd geschoten, soms had de thuisploeg geluk dat Rijnsburgse Boys aan gallery play deed zonder dit te belonen met een treffer. Een treffend voorbeeld was het één-tweetje tussen Jeffrey Jongeneelen en Joel Tillema welke de kreten ‘schitterend’ en ‘super mooi’ vanaf de tribune ontlokte. Na exact een uur spelen viel dan toch de vierde treffer. Na een afgeslagen corner liet Carlos Opoku zien waar hij zo bekend was mee geworden bij zijn oude club HFC. Hoog torend boven alles en iedereen uit kopte hij de bal in het doel: 1-4. De vreugde explosie bij de centrale verdediger was ook hartverwarmend. Rijnsburgse Boys was volledig op stoom gekomen; de volgende actie was immers opnieuw doeltreffend. Jeffrey Jongeneelen trok goed naar binnen en met een vlammend schot gaf hij Marc van Splunter het nakijken: 1-5.

Foto: Hans Heemskerk


Vleugels
Vrijuit kunnen spelen met een zo’n ruime voorsprong, het leek iedereen binnen de Rijnsburgse ploeg vleugels te geven. Natuurlijk kan niet alles raak zijn, zoals de mogelijkheid voor Jordy Strooker die in een één-op-één duel met Marc van Splunter zijn meerdere moest erkennen in de doelman. Naast de veelvuldige Rijnsburgse aanvallen liet het arme Barendrecht af en toe ook wat zien. Maar ook Richard van Nieuwkoop liet zien behoorlijk te zijn meegegroeid met het niveau van zijn medespelers. Inzetten van Daniël Esajas en Donny Navajas Sanchez werden knap onschadelijk gemaakt. En was de keeper dan toch gepasseerd, toen bood de lat redding, zoals bij een inzet van opnieuw Daniël Esajas. De rebound werd wel binnen geschoten maar omdat dit vanuit een buitenspelsituatie was gebeurd werd deze treffer afgekeurd. Een smetje op de wedstrijd was de woordenwisseling tussen Pieter Mulders en Joel Tillema. De trainer was vervolgens onverbiddelijk: Maikey Parami mocht direct de zichtbaar geïrriteerde Joel Tillema, die toch wel solistisch aan het voetballen was, vervangen. Alsof er niets gebeurd was lieten Jeffrey Jongeneelen en  Donny van Oijen opnieuw een heerlijke actie zien waarna Carlos Opoku voor de afronding leek te gaan zorgen nadat eerst Jeffrey Jongeneelen de bal op de voeten van de doelman had geschoten. Leek, want de bal verdween in het zijnet en niet in het doel. Na Barendrecht kreeg ook Rijnsburgse Boys een buitenspeldoelpunt, gescoord door Donny van Oijen. Een grotere uitslag zat er daardoor niet in. Kleiner overigens ook niet omdat Barendrecht niet profiteerde van verkeerde breedtepasses in de verdediging. Het negatieve Rijnsburgse doelsaldo van -8 werd uiteindelijk dus verkleind tot -4. Een mooie uitdaging dus om dat in de laatste twee wedstrijden wel recht te gaan trekken.           

Foto: Hans Heemskerk


Barendrecht – Rijnsburgse Boys: 1-5 (1-2) 
  7: Bas Mourits: 1-0
25: Jeffrey Jongeneelen: 1-1
27: Donny van Oijen: 1-2
48: Donny van Oijen: 1-3
61: Carlos Opoku: 1-4
64: Jeffrey Jongeneelen: 1-5
Scheidsrechter: F.M.L. van den Elzen
Toeschouwers: 700
Gele kaarten Barendrecht: Wilson Lima en Tim Eekman
Opstelling Barendrecht: Marc van Splunter, Yorik van Deelen, Tim Eekman, Wilson Lima, Richard Stolte, Joey Jongman, Melvin Winterberg (66: Donny Navajas Sanchez), Daniël Esajas, Ali Khaldi (72: Anass Masrhalmi), Bas Mourits en Christaan Dabaghian (46: Marlon Oranje) 
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Roderick Gielisse, Gino Demon, Carlos Opoku, Jordy Strooker, Dirk Jan van den Oever (80: Masies Artien), Wesley Goeman, Marciano Aalders, Joel Tillema (72: Maikey Parami), Jeffrey Jongeneelen en  Donny van Oijen  (84: Giovialli Serbony)