outhands

Barendrecht doorbreekt goede serie Rijnsburgse Boys

 

In vergelijking met de wedstrijd tegen SC Genemuiden had Niek Oosterlee één wijziging moeten toepassen. Ronald Breinburg verving de geblesseerde Benito Olenski. De openingsfase leverde voor beide ploegen een kans op. Onder het toeziend oog van zijn vader en ex-trainer van Capelle, René Vermunt, was het Bob Vermunt die een grote kans om zeep hielp door de bal in de benen van Richard van Nieuwkoop te schieten. Aan de andere kant was het Pepijn Kluin die oog in oog met doelman Mark Zegers kwam te staan maar over schoot. Het benutten van kansen was deze middag volledig besteed aan Christian Opschoor. De ex-speler van IJsselmeervogels, die inmiddels zijn tweede seizoen bij Barendrecht speelt, liet zien dat zijn hoge klassering in het topscorersklassement geen toeval is. Binnen vier minuten verhoogde hij zijn doelpuntentotaal van vijf naar zeven. Hij kreeg er overigens wel alle ruimte voor door zwak verdedigen aan Rijnsburg-zijde. Eerst was het Marwin Richard die de spits vrij voor het doel zette waarna hij met links soleerde en met rechts uithaalde voor de 0-1. Vervolgens kreeg hij na een diepe bal vanaf de eigen helft zoveel tijd en ruimte dat hij kon denken wat te doen: zelf schieten of een voorzet geven. Hij besloot voor het eerste waarna de bal plots achter Richard van Nieuwkoop plofte: 0-2.

Tussen de twee treffers in had jubilaris Danny van der Vijver met een kopbal de kans gehad om de stand gelijk te trekken. De middenvelder, die zijn 200ste competitiewedstrijd in geelzwart speelde, kopte echter veel te zacht in. Met de ruime voorsprong op zak kon Barendrecht zich volledig uitleven met het gegroepeerd verdedigen en gokken op de snelle omschakeling. Het balbezit van Rijnsburgse Boys was daardoor twee-, wellicht driemaal, zo groot als dat van Barendrecht. Maar ook deze middag werden daar geen punten voor gegeven. In het slechten van de muur leek Raymond Kolder, door zijn inzet de absolute uitblinker van Rijnsburgse Boys, na twintig minuten te gaan slagen. Zijn voorzet bleek een doelpoging te zijn en belandde boven op de kruising. In zijn analyse was Niek Oosterlee helder: uitgespeelde kansen zijn in een wedstrijd met de speelwijze waar Barendrecht voor kiest, bijna niet te creëren. Met schoten vanuit de tweede lijn en spelhervattingen moesten de Rijnsburgers hopen op de zo gewenste aansluitingstreffer. Maar Pepijn Kluin (schot over) en Damiano Schet (vrije trap over) hadden het vizier duidelijk niet op scherp staan.

In een poging iets te kunnen forceren en om meer de zijkanten te benutten paste Niek Oosterlee in de rust een dubbele spitsenwissel toe. Resham Sardar en Pepijn Kluin werden vervangen door Martijn Gootjes en Rémon van Bochoven. Na acht minuten leek dit een positief resultaat op te leveren. Martijn Gootjes kreeg de bal van Danny van der Vijver die hij viermaal hoog wist te houden om vervolgens in een positie te komen vanwaar uit hij kon schieten. Het leer belandde echter in de handen van Mark Zegers. Vijf minuten later soleerde Damiano Schet in de zestien zich richting het doel maar schoot naast. Nadat vervolgens twee vrije trappen binnen evenzoveel minuten van Kevin Winter totaal geen gevaar opleverden, was het geloof in een positieve wending van het duel behoorlijk gezakt. Dit verdween helemaal nadat het uiterst effectieve Barendrecht in de eerste de beste uitbraak de voorsprong wist uit te bouwen. Een vrije trap van Mitchel van Gastel werd door invaller Jeffrey Aarts ongehinderd achter Richard van Nieuwkoop gekopt: 0-3. Een minuut later kon de tweede Barendrechtse invaller, Laurens Visser, zelfs de vierde treffer scoren maar zijn schot ging naast.

Volkomen onnodig, gezien de tussenstand en de plaats op het veld, ging Ramon Salaz een kwartier voor het einde uiterst onbesuisd een duel aan met Danny van der Vijver. De rode kaart die scheidsrechter Jeroen Spinhoven moest trekken was een logisch vervolg. In de jacht op een Rijnsburgse treffer was er zodoende iets meer ruimte maar nu bleek Mark Zegers boven zichzelf uit te stijgen. Een vlammend schot van Damiano Schet werd uit de kruising getikt en een schot van Ronald Breinburg werd van de doellijn gekeerd. Na eerder naast en over te hebben geschoten vond Martijn Gootjes uiteindelijk vlak voor het einde het net. Uit een voorzet van Damiano Schet kopte de spits de 1-3 binnen. Met drie minuten reguliere speeltijd en drie minuten blessuretijd was er natuurlijk de kans op meer. Maar in de geest van de ongelukkige wedstrijd zat dat er niet in. Een simpele kopbal over van Kevin Winter was het enige gevaar.

Net als in de voorgaande drie seizoenen was het Niek Oosterlee opnieuw niet gelukt om thuis van Barendrecht te winnen. Die teller staat nu op drie nederlagen en een 0-0 gelijkspel in het afgelopen seizoen. Barendrecht beloonde zichzelf opnieuw met de koppositie, nu samen met Katwijk. Aangezien er tussen de twee koplopers en de nummer tien van de Topklasse, Jodan Boys, slechts vijf punten verschil zit, is wel duidelijk dat de krachtsverschillen dit seizoen uiterst klein zijn.

Rijnsburgse Boys – Barendrecht: 1-3 (0-2)
12: Christian Opschoor: 0-1, 15: Christian Opschoor: 0-2, 71: Jeffrey Aarts: 0-3, 87: Martijn Gootjes: 1-3

Scheidsrechter: J. Spinhoven
Toeschouwers: 1.100

Rode kaart Barendrecht: 75: Ramon Salaz
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Mark van den Boogaart
Gele kaarten Barendrecht: Christian Opschoor en Julian van Houselt

Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Breinburg, Kras, Strooker, Winter, Van der Vijver, Van den Boogaart, Kolder (76: Peter Freke), Sardar (46: Gootjes), Kluin (46: Van Bochoven) en Schet 
Opstelling Barendrecht: Zegers, Schults (57: Aarts), Husen, Almeida, Van Houselt, Van Gastel, Salaz, Vermunt, Richard, Opschoor (63: Visser) en Jongman