Piet Hemminga

ASWH-Rijnsburgse Boys 1–3 (0-2) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys spaart ASWH

Met een 1-3 overwinning keerde Rijnsburgse Boys dinsdagavond terug uit Hendrik-Ido-Ambacht. Een zo op het oog reguliere overwinning op het laag geklasseerde ASWH. Daar viel dan ook weinig op af te dingen. Behalve dan dat de Uien een aardig aantal kansen lieten liggen. Een kniesoor die daar verder op let. Met de vijfde overwinning op rij en het bijbehorende indrukwekkende doelsaldo van 15-2 vinden we Rijnsburgse Boys minimaal één dag op de derde plaats van de ranglijst terug.

Flitsende start
Bij vlagen was het genieten langs de lijn, zeker voor de meegereisde supporters. Voordat de Rijnsburgers de score openen heeft de gehele voorhoede al een eerdere mogelijkheid voorbij laten gaan. Jammer dat in de voetballerij maar één assist wordt toegekend. Want de succesvolle aanval begint bij Jeroen Spruijt die vanaf de achterlijn teruglegt op Rob Zandbergen. Die verplaatst het spel over de hele breedte naar Jeffrey Jongeneelen die op zijn beurt voorzet. En sinds afgelopen zaterdag is het weer Dani van der Moot – wie anders – die met het hoofd deze keer de score opent: 1-0.

Succesvolle corner
Binnen tien minuten wordt de score ook nog eens verdubbeld. Deze keer is een direct genomen hoekschop de basis voor het succes. De bal passeert zo ongeveer iedereen in het strafschopgebied. Behalve Dennis van der Plas die ook nu zo’n beetje de laatste man is. Hij kopt de bal richting Rob Zandbergen die nagenoeg op de doellijn de 0-2 voor zijn rekening neemt. En daarmee hebben de Rijnsburger een vergelijkbare situatie als zaterdag in de wedstrijd tegen HHC Hardenberg gecreëerd. Alleen een fractie eerder.

Kansen en kansjes Rijnsburg
Zonder zich direct aan galary-play te bezondigen leggen de geelzwarten vervolgens een aantal fraaie aanvallen op de mat. Daarbij lukt het ook ASWH de bal telkens al vroegtijdig te ontfutselen. De thuisploeg hanteert relatief veel de lange bal naar voren en dat is relatief eenvoudig te verdedigingen. Vriend en vijand telt de 0-3 van Dani van der Moot al maar zijn inzet wordt door Bryan Janssen dusdanig vertraagd dat deze nog van de lijn kan worden gehaald. Een aanval, ingezet door een rush van Jeroen Spruijt op het middenveld, eindigt in een pegel van Bram de Bruin die over gaat.

Scoren uit omschakeling
Rijnsburgse Boys doet er alles aan op nog voor de rust de voorsprong te vergroten. Het begint zo langzamerhand een geliefd spelletje te worden. Een klein beetje achteroverleunen, de tegenstander opvangen en dan vanuit de omschakeling nog een treffer realiseren. Vaak met snel en fraai samenspel maar in de afronding schort het dan nog aan een letterlijk en figuurlijk stukje doeltreffendheid.

Wordt vervolgd
In de tweede helft blijft het spelbeeld ongewijzigd. De thuisploeg verdedigt, de gasten vallen aan. Meerdere keren is doelman Bryan Janssen een sta in de weg, voor met name Dani van der Moot. De spits probeert van alles en nog wat, draait een pirouette en om zijn as om tegenstanders te misleiden. En ook al mislukt het dan een keer, de amusementswaarde van dergelijke acties is bijzonder hoog. Eén keer is ASWH dicht bij een treffer maar de eerste serieuze optie wordt na een uur spelen door Wesley Zonneveld vakkundig onschadelijk gemaakt.

Rust na de rust
Het is opmerkelijk hoe snel ASWH de bal vaak weer in moet leveren. En Rijnsburgse Boys bewaart vervolgens de rust. Met nog ruim een kwartier te spelen is het wel eindelijk 0-3. Wie anders haast dan Dani van der Moot is – in tweede instantie – doeltreffend. En hongerig naar een vierde treffer vallen er zeker nog een paar kansen te noteren. Daarbij ligt de ruimte op de vleugels of wordt die door opkomende spelers zelf gecreëerd. Ook na een aantal wissels blijft het spelbeeld gelijk.

Sportief
Max Hudepohl en Robbert Olijfveld krijgen nog een paar mogelijkheden. Laatstgenoemde lift de bal over de doelman maar ziet vervolgens de bal op de lat stuiteren. Ook in blessuretijd krijgen beide invallers kansen op een vierde treffer voor de ploeg. De welhaast traditionele treffer van Delano Assante blijft deze keer uit. Ondertussen weet ASWH nog een eretreffer te produceren. Van grote afstand weet Sam van de Kreeke een gaatje te vinden zodat hij vlak langs de paal de 1-3 kan aantekenen. Na het laatste fluitsignaal van scheidersrechter Wiersma zal ook die waarschijnlijk tevreden naar Drachten terugreizen. Vind op een dinsdagavond maar eens twee ploegen die het zo gemakkelijk maken om een wedstrijd goed te fluiten.

ASWH – Rijnsburgse Boys 1–3 (0-2)
Scheidsrechter: de heer W. Wiersma