IJsbrand van Tilburg

ASWH – Rijnsburgse Boys: 1-2 (1-1) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys houdt het onnodig spannend

In Hendrik-Ido-Ambacht is een einde gekomen aan de herfst dip van Rijnsburgse Boys. Na vier competitiewedstrijden op rij niet gewonnen te hebben, en waarin slechts één punt bijgeschreven kon worden, was debutant ASWH de gewenste tegenstander om het goede gevoel weer terug te doen laten keren. Na een onnodig snelle achterstand kwam na exact een uur spelen de 1-2 voorsprong op het scorebord. Een verdiende derde Rijnsburgse treffer bleef uit waardoor het onnodig spannend bleef tot het laatste fluitsignaal. Omdat de ploeg van Henk Wisman, zeker in de tweede helft, een prima wedstrijd had gespeeld, was het niet meer dan terecht dat het nummer ’Uit m’n bol’  van André Hazes door de kleedkamer schalde. Met nog twee  wedstrijden op het programma voordat de winterstop begint, is het nu van belang om de overwinningslijn door te trekken om een goede uitgangspositie te creëren voor de tweede competitiehelft.

Mutaties
Henk Wisman had een aantal mutaties in zijn basiself doorgevoerd. Na in vier competitiewedstrijden te zijn ingevallen mocht Furhgill Zeldenrust voor de eerste keer dit seizoen op het veld starten in plaats van op de bank. Anthony van Dongen speelde daardoor niet op de linksbuiten positie maar was doorgeschoven naar de rechterkant. En tenslotte – eindelijk – daar stond hij weer in de basis: Roderick Gielisse. Na eerder dat tegen HHC Hardenberg te hebben meegemaakt was dat nu voor de tweede keer dit seizoen. Rijnsburgse Boys begon wat afwachtend aan de wedstrijd op sportpark Schildman. Het was ook de thuisploeg die voor het eerste gevaar zorgde middels een dubbele corner na tien minuten. Het leverde een niet vol geraakt schot van Koen Wesdorp op. Twee minuten later had hij meer geluk met zijn vrije trap welke door Sam van de Kreeke in het lege doel werd gekopt. Bradly van der Meer had er namelijk voor gekozen om zijn doel uit te komen. En ja, wanneer je dat doet, dan moet je wel zeker zijn en de bal behoren te pakken. Henk Wisman: ‘We komen ongelukkig achter. Bradley komt zijn doel uit maar hij heeft daar helemaal niets te zoeken. Hij moet het duel gewoon aan de verdedigers over laten en niet zelf uitstappen.’

Vrije trap
Het was voor Rijnsburgse Boys de derde keer dit seizoen dat een tegenstander, die meerdere wedstrijden achtereen niet gescoord had, op een 1-0 voorsprong kwam. Was het eerder Scheveningen (vijf wedstrijden) en Kozakken Boys (drie wedstrijden), nu dus ASWH dat ook drie wedstrijden op rij doelpuntloos was gebleven voorafgaand aan het duel met de Uien. Maar gelukkig, tien minuten na deze domper repareerde Rijnsburgse Boys de opgelopen schade. En net als bij de treffer van ASWH, ook via een vrije trap. Bram Ros ging op de solo-tour en kon alleen middels een overtreding gestopt worden. Roderick Gielisse nam de vrije trap die niet goed werd weggewerkt. Bram Ros kreeg de bal voor zijn voeten en zag zijn schot van richting veranderen. De mee naar voren gekomen Masies Artien kreeg daardoor de kans om uit te halen en deed dat doeltreffend: 1-1. Na al het onheil van twee weken geleden in Haarlem een heerlijk moment voor hem!

Kantelmoment
De gelijkmaker betekende een kantelmoment in de wedstrijd. ASWH, ofwel: Altijd Sterker Worden Hendrik-Ido-Ambacht, dat het duel goed van start was gegaan, moest toe zien dat het juist Rijnsburgse Boys was dat sterker werd. Joël Tillema en Dani van der Moot kwamen net een teen tekort bij een voorzet van Furhgill Zeldenrust. Het leverde wel de eerste Rijnsburgse corner op waaruit Dani van der Moot in de handen van de keeper schoot. Nadat doelpuntmaker Sam van de Kreeke een vrije trap voor ASWH over had geschoten kwam Furhgill Zeldenrust in kansrijke positie nadat Bram Ros de bal had veroverd. De vleugelspeler liet echter zien dat koppen niet echt zijn specialiteit is. Het bleek een fase waarin diverse goede aanvallen werden opgezet maar niet beloond werden. Bert Koomen schoot namelijk in de handen van de keeper en Dani van der Moot pegelde naast. Pechvogel deze middag was toch wel Dani van der Moot want vijf minuten voor rust kreeg hij opnieuw een kans, ditmaal een 100% kans, maar zijn schot ging over. Na al deze missers was het toch even spannend in de toegekende minuut blessuretijd. Vanaf dezelfde plaats vanwaar de openingstreffer was gevallen, mocht ASWH opnieuw een vrije trap nemen. Een vallende Ambachter leverde een claim voor een penalty op. Scheidsrechter Rozendal floot inderdaad; niet voor een pingel maar voor een kop thee.

Aanvallen
In de tweede helft werd als snel duidelijk wie de baas op het veld was: Rijnsburgse Boys. Behoudens een schot van Lars Bosscha in de handen van Bradly van der Meer waren het louter en alleen Rijnsburgse aanvallen en doelpogingen. De eerste grote kans was voor Joël Tillema na prima voorbereidend werd van de sterk spelende Jordy Strooker, maar stuitte op de benen van de keeper. Vervolgens was het Dani van der Moot die op de vuisten van de keeper schoot, Furhgill Zeldenrust die zijn strakke voorzet onbeantwoord zag in de vorm van een Rijnsburgs been en opnieuw Dani van der Moot die nu recht op de keeper schoot. Ook de Rijnsburgse corners leverden niets op. Het grote minpunt daarbij was: ze waren allemaal veel te laag ingeschoten. Vanaf de tribune kwam de noodkreet: ‘Beloon je zelf eens!’ En die bleek niet aan dovemansoren te zijn gericht! Anthony van Dongen plaatste de bal in een volle zestien waarna Jeroen Spruijt op doel kopte. Michel Franken stopte echter de bal maar op de rebound van Furhgill Zeldenrust had de keeper geen antwoord: 1-2. Hoe heerlijk zal dat zijn geweest om, na maanden blessureleed, zo belangrijk te zijn voor je team. Furhgill, het is je meer dan gegund!

Invallers
De wedstrijd kwam in fase waarin vrij weinig gebeurde. Het duurde een kwartier voordat ASWH er serieus werk van leek te maken om toch nog de gelijkmaker te produceren. En dat zag er gevaarlijk uit. Na een voorzet van Lester Pires leek Ismail Yildirim binnen in te tikken, maar de bal passeerde de doellijn op miraculeuze wijze, met hulp van Masies Artien, toch niet. Aan de andere kant van het speelveld was Furhgill Zeldenrust weer op dreef met een scherpe voorzet. Invaller Jaïro Schet kwam echter net te laat. Twee minuten later was het Schet zelf die een kans bood aan een medespeler, maar Dani van der Moot zag opnieuw zijn inzet, nu via de rug van Josimar Lima, verloren gaan. Ook de tweede Rijnsburgse invaller, Marc Magan, liet zich van zijn beste kant zien. Een vrije trap van hem werd tot corner getikt die hij ook voor zijn rekening nam en waaruit Dani van der Moot over kopte.

Blessuretijd
Het niet benutten van de vele kansen betekende dat het in de blessuretijd natuurlijk wel bibberen bleef. Niet alleen van de spanning maar zeker ook van de kou. De extra tijd begon met een blessurebehandeling van Bram Ros na een kopstoot. ‘Ik zag echt sterretjes’ aldus de weer lachende middenvelder na afloop. De blessuretijd bedroeg daardoor zes minuten. Een vrije trap voor ASWH, na een ongelukkige handsbal van Jaïro Schet, leverde het meeste gevaar op. Het laatste fluitsignaal werd met het nodige Rijnsburgse gejuich ontvangen. De drie punten waren binnen! Henk Wisman: ‘We begonnen aftastend maar naarmate de wedstrijd vorderde gingen we beter spelen en kregen we er meer grip op. In de tweede helft hebben we er een stapje bij gedaan, veel kansen gecreëerd en hadden het eigenlijk eerder af moeten maken. Dan weet je dat het altijd gevaarlijk kan worden en dat werd het dan ook nog een keer met de bal die voorlangs gaat. De derde treffer had er gewoon in gemoeten. Het moet dus scherper en beter. Het is wel goed dat we zo weinig hebben weggegeven. Ik vond het een redelijk tot een behoorlijke partij waar we de controle in hadden. De intentie was om vanaf de zijkanten goed door te komen en daar zijn de meeste kansen uit voortgekomen. We hebben een mindere periode gehad en dan moet je het altijd maar zien op te pakken en dat hebben we vandaag gedaan.’
ASWH – Rijnsburgse Boys: 1-2 (1-1)
13: Sam van de Kreeke: 1-0
23: Masies Artien: 1-1
60: Furhgill Zeldenrust: 1-2
Scheidsrechter: J. Rozendal