Nico Glasbergen

ASV De Dijk – Rijnsburgse Boys 0–3 (0–1) – VERSLAG

De eerste overwinning na de winterstop is verdiend

Het was vóór ASV De Dijk-uit alweer bijna drie maanden geleden dat de Uien hun laatste driepunter konden bijschrijven. Een immens lange periode. De geschiedenis is bekend. De geel-zwarte machine haperde en de juiste verbindingen ontbraken.  En zeker na het demasqué in Bunschoten-Spakenburg eiste de trouwe geel-zwarte aanhang minimaal een wedstrijd met het hart. De Rijnsburgers die de reis naar Schellingwoude maakten, gemeente Amsterdam, kregen geen spijt. Het waren overigens vrijwel alleen maar Rijnsburgers die De Dijk aandeden. Het publiek bestond voor 95% uit Uien. Het financieel geplaagde De Dijk zag het vermagerde spaarvarken dus dikker worden, maar het puntentotaal bleef roerloos voor de Amsterdammers. En dat was terecht. Rijnsburgse Boys begon namelijk wat labiel aan de wedstrijd, waarbij de juiste lijnen en posities nog niet helemaal in acht werden genomen. Toen dat euvel was opgelost, kwamen de Uien nauwelijks nog in de problemen en vochten zich naar een 0-3 overwinning. Lekker, maar ook nodig, want het zelfvertrouwen had een aardige knauw gekregen na de winterstop. En zeker met Katwijk op bezoek, aanstaande zaterdag, kan je beter met wat punten aan die zware klus beginnen.
Een uitgebreide praatsessie op maandag jongstleden, even de irritatie eruit na de zware nederlaag, leverde naast een aantal geluchte harten ook een nieuwe strijdwijze op. Het werd 4-4-2 en twee basisklanten werden geslachtofferd. Eigenlijk drie. Want zowel Hidde Prijs, als Carlos Opoku en Jayson Halman mochten de bank warm houden naast Vadertje Pieter. Blij waren ze er duidelijk niet mee, maar zo hoort het ook. Het had tot gevolg dat DJ van den Oever en Marciano Aalders het middenveld versterkten en nieuweling Gino Demon weer in de basis begon, in het centrum naast Masies. 
Het begin was duidelijk onwennig. De Dijk profiteerde enkele malen bijna van de wanorde in de Rijnsburgse defensie. Zo schoot Damien Menzo door de benen van Van Nieuwkoop op de paal. En dat was niet de enige hachelijk situatie. Stelden de Uien daar niets tegenover ? Dat viel wel mee.
Na een misverstand achterin waarbij een verdediger van De Dijk de bal voor de voeten van Tillema en eigenlijk ook Jongeneelen kopte, ontstond er een dot van een kans. Misschien had Tillema de bal voor Jeffrey moeten laten, maar hoe het ook zij, het schot van Tillema was een lachertje (helemaal verkeerd geraakt) en ging ver naast. En dat was zonde, want het was een ‘dotje’.

Foto: Hans Heemskerk


De Dijk leek het tempo eruit te willen halen en het gevaar via counters en speldenprikken te willen stichten. Dat lukte soms redelijk, maar de Boys hadden het heft grotendeels in handen. Het echte gevaar van Rijnsburgse Boys kwam tot twee maal toe van de weer keihard werkende DJ. Het is zonde dat Van den Oever weggaat, want hij lijkt zich elke keer weer snel aan te passen als hij mee doet. Een heerlijke voorzet van Goeman werd door DJ, zwaar gehinderd, naast gekopt, met dien verstande dat er nog een verdediger aan zat. De daaropvolgende corner was weer een prooi voor de koppende DJ en nu ging de bal echt maar net naast. Zonde, want we gunnen hem allemaal die goal van harte.

Foto: Hans Heemskerk


Dan maar een andere kopbal, moet de weer onverzettelijke Masies Artien gedacht hebben. Hij bekroonde zijn sterke optreden met een schitterende kopbal in de kruising, uit weer een prima corner van Goeman: 0-1. Masies revancheerde zich, net als veel anderen, voor de week ervoor. Zijn directe tegenstander Menzo is geen kleine jongen, maar zeer strak verdedigend was hij hem veelvuldig de baas.
Met 0-1 rusten is lekker, maar meteen na rust 0-2 maken is nog mooier. Een hoop Uien stonden nog aan hun natje toen Rijnsburgse Boys de uitgelezen mogelijkheid op de 0-2 kreeg. Maar maakte Serbony hier niet hands ? Het leek er wel heel erg veel op. Scheidsrechter Bronsvoort zag blijkbaar eerder een andere fout, van De Dijk. De bal ging namelijk op de stip en Goeman had hier geen moeite mee. De koffie of het bier was nog op weg naar de magen, de stand was 0-2.

Foto: Hans Heemskerk


Dit was een tik voor De Dijk en dat merkte je. Rijnsburgse Boys kreeg nog meer controle, kwam aan leuke combinaties toe en had het achterin goed voor elkaar, waar het duo Artien/Demon het heel aardig deed samen, als je je bedenkt dat ze elkaar net een maand kennen. Een voorbeeld van een mooie combinatie was toen Aalders en Serbony elkaar vonden, wat resulteerde in een gepareerde kopbal van Serbony. Giovalli speelde niet de meest gelukkige eerste helft, maar herpakte zich in de tweede helft uitstekend. Keihard werkend, was hij in de tweede helft waardevol in de combinatie en als aanspeelpunt.
Ondertussen kwamen de Uien nauwelijks in de problemen. Jeffrey Jongeneelen liet met regelmaat zijn klasse zien en was sterk in de combinatie met zijn maatje Tillema. Eén voorbeeld daarvan verdiende meer, toen Joël de bal net te hard terug kreeg en niet met links kon afdrukken, op luttele meters van de goal.
Daarna lieten de Uien de teugels even vieren, wat prompt een vrije kopkans voor de sterke Frank Schilder opleverde. Gelukkig bleef de aansluitingstreffer achterwege, net als toen Tayeb een schot, of was het een mislukte dieptebal, op de lat zag vallen. Even wakker worden weer voor Rijnsburgse Boys, want deze drie punten mochten we niet weg gaan geven. En dat gebeurde dan ook niet, want een scherpe counter werd uitstekend afgemaakt. Serbony zette op door zich sterk en breed te maken, Tillema bereidde verder voor, waarna Jongeneelen met een prachtige lichaamsbeweging zich in de positie zette om de 0-3 te maken. Over en uit, wedstrijd gespeeld en loon naar werken.

Foto: Hans Heemskerk


De kleine pijntjes kwamen inmiddels opzetten, zodat wat wissels noodzakelijk waren om de boel fit te houden. Demon, Aalders en Tillema mochten op het bankie plaats nemen, waarna invaller Opoku uit een levensgevaarlijke corner van Goeman net tekort kwam om de score nog verder uit te breiden. Het maakte niet meer uit, het bleef 0-3 en daarmee boekte Rijnsburgse Boys, echt waar, zijn grootste overwinning van het seizoen (met het grootste verschil tussen voor en tegengoals). Reden voor een feestje dus en en passant staan we met Jong Sparta (die ontmoeten we over drie weken op het Kasteel) bovenaan in de derde periode. Voor minimaal een dag…
De geplaagde trainer Pieter Mulders was na afloop spraakzaam, als eigenlijk altijd (nee, dit is niet cynisch bedoeld!): “Ik ben tevreden. Het strijdplan kwam goed uit. Normaal willen we druk zetten en het spel bepalen en nu hebben we ervoor gekozen om in te zakken en reactievoetbal te spelen. We zitten nu niet in een fase dat we groot moeten doen. Dat hebben we deze week besproken en de jongens stonden erachter. We hebben er twee keer op getraind en ze wilden het graag. Ik had er geen problemen mee. Als je niet in vorm bent, moet je wat anders proberen. Dat hebben we vorig jaar ook enkele keren zo gedaan. We hadden het in de eerste helft even moeilijk, wat nonchalant. We maakten even wat foute keuzes. Later hebben we de backs in de zone laten spelen. In de tweede helft hebben we het prima gedaan.

Foto: Hans Heemskerk


We hebben van de week op de training een heel goed gesprek gehad dus ze wisten maandag al wat we gingen doen. Daarna hebben we twee keer verrassend goed getraind.
Wat tactisch getraind, met verschillende sjablonen en met de focus op twee spitsen, goed aanspelen en bijsluiten en dat pakte vandaag goed uit. De Dijk speelt altijd 4-4-2, maar wel in verschillende vormen, in een kom, of in een ruit. Daar hebben we ons tegen gewapend en het middenveld stond stabieler. We hebben een brede selectie en dus veel mogelijkheden, dus ik kan kiezen. We hadden op het laatst wat te maken met wat krampgevallen en DJ had acht noppen in zijn kuit staan. Maar daar hebben we een brede bank voor.”
Vanaf nu kunnen alle ogen op Katwijk thuis. Met deze wedstrijd in de tas en wat zelfvertrouwen erbij, moeten we daar met opgeheven hoofd en de borst vooruit op af gaan. Meer over deze wedstrijd en de historie ervan zult u ongetwijfeld lezen in de uitstekende voorbeschouwing van gewaardeerde collega IJsbrand van Tilburg!
ASV De Dijk – Rijnsburgse Boys 0–3  (0–1)
40″ 0-1 Masies Artien
46″ 0-2 Wesley Goeman (pen.)
73″ 0-3 Jeffrey Jongeneelen
Scheidsrechter: de heer W.H. Bronsvoort
Toeschouwers:  400
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Jeffrey Jongeneelen
Opstelling ASV De Dijk: Roy Pistoor; Frank Schilder, Nick Kuipers, Kevin Westmaas, Tony Tol; Raymond Baten (60. Maarten Woudenberg/78. Anwar Boukhizzou), Alje Wiltenburg, Harry Zwarthoed, Chakib Tayeb; Damien Menzo, Lars Raaijen.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Jordy Strooker, Gino Demon (74. Hidde Prijs), Masies Artien, Roderick Gielisse; Dirk-Jan van den Oever, Marciano Aalders (78. Carlos Opoku), Wesley Goeman, Joël Tillema (83. Max Hudepohl); Giovalli Serbony, Jeffrey Jongeneelen.