outhands

Artikel Jeffrey Winter in VI

Afgelopen week stond er een artikel over Jeffrey Winter in de Voetbal International. Wij kregen toestemming van het blad om het interview op onze website te plaatsen. Onze dank daarvoor…. 

Jeffrey Winter staat te trappelen
‘Ik moet me hier opnieuw bewijzen’

Rijnsburgse Boys is dit seizoen zonder twijfel titelkandidaat in de Topklasse Zaterdag. Helemaal na de transfer van de broers Jeffrey en Kevin Winter, die overkwamen van concurrent IJsselmeervogels. Van spits Jeffrey Winter (28) worden vooral heel veel doelpunten verwacht. Afgelopen zaterdag maakte hij zijn eerste tegen Excelsior ‘31 (2-2). ‘Vanaf nu ben ik in alles een UI’

TEKST: MARCO TIMMER

Jeffrey Winter had zichzelf geen beter afscheid kunnen wensen bij IJsselmeervogels. De aanvaller scoorde in Spakenburg in 126 duels liefst 75 keer. Het leverde hem de bijnamen Koning Winter en Pipo – naar AC Milan-spits Filippo Inzaghi – op. De Zaandammer kwam vier jaar geleden op een mooie manier binnen bij de Vogels, want in zijn eerste seizoen maakte Winter meteen 31 doelpunten. Bovendien won de recordkampioen de afdelingstitel en het zaterdagkampioenschap. Ook het afscheid uit Spakenburg was in stijl. Overladen met schouderlklopjes en complimenten werd de jongste van de broers een paar maanden geleden uitgeluid. De Rooien werden algeheel amateurkampioen — de club kon de zesde ster op het shirt naaien — en in de finale tegen Gemert scoorde Winter twee keer. Het perfecte scenario dat de spits in zijn hoofd had, werd werkelijkheid. ‘Ik had met De Vogels alles al gewonnen, behalve de algehele landstitel vertelt Winter. Dat we die in mijn laatste seizoen dan binnenhalen, is natuurlijk een droom die uitkomt. Wat me het meeste bijblijft, is de manier waarop we in Spakenburg van Gemert wonnen. Het werd uiteindelijk 4-0, maar de score had véél hoger kunnen uitvallen. We wilden zé graag winnen en namen geen enkele keer gas terug. We waren ook zó fit, we hadden zo nóg een wedstrijd kunnen spelen. Trainer Jan Zoutman verdient een groot compliment, want hij zorgde voor duidelijkheid en heeft ons weer aan het voetballen gekregen. Zoutman nam het in de winterstop over van Roy Wesseling en eigenlijk waren we toen kansloos voor de titel. Maar in de tweede helft van de competitie verloren we in negentien duels nog maar één keer’.

De overgang van de Winters naar Rijnsburgse Boys zorgde voor behoorlijk wat opwinding in het amateurvoetbal. De markante Rijnsburg-voorzitter Cees Driebergen vindt zijn club het Ajax of PSV van het amateurvoetbal. Ook lJsselmeervogels afficheert zich graag met de club uit Amsterdam en beide Topklassers zijn dit seizoen nadrukkelijk kandidaat voor het kampioenschap. De plannen in Rijnsburg zijn spectaculair. Er staat al een fantastische hoofdtribune met een grote businessruimte, en ook aan de overzijde moet zo’n gebouw verrijzen. In zo’n stadion, want dat is het, hoort een topploeg te spelen. Vandaar de transfer van Kevin – die de afgelopen vier seizoenen kampioen werd en twee landstitels won en Jeffrey Winter- Het is alsof Ibrahim Afellay en Ola Toivonen samen van PSV naar Ajax verhuizen. Toch was het geen package deal, al weet ik dat veel mensen dat wel denken; zegt Winter. Kevin was al eerder rond met Rijnsburgse Boys. Hij woont in Lisse en wilde dichter bij huis gaan voetballen. Toen de club mij ook benaderde, heb ik goed nagedacht. Maar ik ben na vier jaar IJsselmeervogels toe aan een nieuwe uitdaging. En dat ik dan opnieuw samen met mijn broer speel, is mooi meegenomen. We hebben samen alles al gewonnen, maar misschien ben ik nu wel gretiger dan ooit. Ik heb bij De Vogels een reputatie opgebouwd, dus de verwachtingen zijn hoog. Ik moet me opnieuw bewijzen, zo voelt het, en daar heb ik ongelooflijk veel zin in. Helemaal doordat Rijnsburgse Boys, net als lJsselmeervogels, een topclub in het amateurvoetbal is. Ook hier moet je altijd meedoen om de prijzen. Die druk en ambitie passen bij mij. Vanaf nu ben ik in alles een UI’ (de bijnaam van Rijnsburgse Boys, red)


foto: Hans Heemskerk

Jeffrey Winter begon op vijfjarige leeftijd met voetballen bij Westzaan. Hij verhuisde op zijn tiende naar SVA in Assendelft, dat iets hoger speelde. De spits trok vervolgens de aandacht van AZ, maar werd tijdens trainingen toch niet goed genoeg bevonden. Broer Kevin doorliep de opleiding bij de Alkmaarders wel. ‘Ik maakte op zestienjarige leeftijd mijn debuut in het eerste van SVA’ zegt Winter, die al acht jaar in de grond-, wegen- en waterbouw werkt. ‘Toen ik achttien was, belde Luc Nijholt me op. Die was toen jeugdtrainer bij AZ. Eerst vonden ze me nog te oud, maar uiteindelijk mocht ik toch meedoen in de A-jeugd. Ik heb er niet veel gescoord, doordat ze me op het middenveld neerzetten. Vervolgens heb ik nog twee jaar in de beloften gespeeld, maar ik was duidelijk niet goed genoeg- Daar moet je gewoon eerlijk over zijn. We hadden ook geen denderend team, want volgens mij zijn alleen Alair Cruz Vicente en keeper Theo Zwarthoed enigszins doorgebroken. Later, toen ik al bij IJsselmeervogels zat, hebben wat Eerstedivisie clubs nog interesse getoond, maar ik ben gemaakt voor het amateurvoetbal. Ik hou van prestatievoetbal én gezelligheid; die combinatie past niet goed in het betaalde voetbal: Juist die laconieke houding leverde in het verleden de nodige problemen op bij zijn zeer gedreven broer. Die omschreef de relatie met Jeffrey op het veld ooit als zeer explosief: Maar de twee voetballen – met een pauze van twee jaar – toch alweer acht seizoenen samen. ‘Ik speel graag met Kevin zegt Jeffrey Winter. Hij kan ongelooflijk goed voetballen. We zijn samen van FC Lisse naar IJsselmeervogels gegaan. Kevin ging, nadat we kampioen waren geworden, terug vanwege de reisafstand. Hij werd met Lisse meteen landskampioen en IJsselmeervogels eindigde als vijfde…
We verloren bovendien met 5-1 en 7-1 van Spakenburg, het was een rampjaar. De Vogels hebben Kevin gelijk teruggehaald en meteen werden we weer kampioen. Dat fanatieke van hem, had ik niet. En dat vond hij verschrikkelijk. Het was op trainingen vroeger echt water en vuur. Ik vond namelijk alles wel best. Soms moesten er echt mensen tussenbeide komen. Daar heb ik inmiddels van geleerd, mijn instelling is nu prima. En met Kevin is het heerlijk voetballen. Of het komt om dat we broers zijn weet ik niet, maar we hebben een klik. Na zo’n lange tijd weet hij precies wat ik ga doen. Ik heb veel diepte in mijn spel en hij heeft het vermogen de bal precies goed te geven’.

Er is veel geschreven over de Topklasse en voor de spelers die ook gewoon werk hebben, zal vooral het verre reizen een behoorlijke opgave worden. ‘Maar daar moet niemand die in de Topklasse speelt over zeuren; vindt Winter. ‘Dan moet je lekker in de Hoofdklasse gaan ballen…’

De Topklasse is een fantastisch initiatief, In de Hoofdklasse had je altijd een topvier, een middengroep en een aantal kleintjes. Er zijn nu geen kleine clubs meer. We hebben nu een competitie met de beste zaterdagploegen van Nederland, dat is toch mooi?! Ik begrijp best dat mensen regioderby’s willen zien, maar in eerste instantie draait het toch om goed voetbal. En het niveau zal omhoog gaan, omdat er meer topwedstrijden worden gespeeld. Dat trekt ook publiek, dat weet ik zeker. Wat dat betreft is het jammer dat de samenvattingen nog niet op tv komen, want dat maakt de mensen ook enthousiast’.

Rijnsburgse Boys is zoals gezegd titelkandidaat, maar volgens Winter — die 101 keer scoorde in de Hoofdklasse. zijn er zeker nog vijf andere ploegen die voor het kampioenschap gaan. ‘Dat vind ik dus zo mooi aan de Topklasse, niemand weet wat er gaat gebeuren: zegt de spits. ‘Uiteraard horen De Vogels en Rijnsburg bij de favorieten, maar het is zeker te kort door de bocht dat het alleen tussen die twee clubs gaat. Ik verwacht ook Hoek, Barendrecht en Harkemase Boys bovenin en
er zitten altijd één of twee verrassingen tussen. Ik ben bijvoorbeeld heel nieuwsgierig naar de teams uit het noorden en oosten van het land, daar weten we toch het minste van. ‘Over Rijnsburgse Boys kan ik zeggen dat we een heel goede selectie hebben; vervolgt Winter. ‘De concurrentie is zeer groot en dat moet ook als we een topprestatie willen leveren.
We hebben vier goede spitsen voor twee plaatsen, dat zorgt voor scherpte en namen tellen niet, alleen prestaties. We hebben een goede voorbereiding gehad en al een heel hoog niveau gehaald. Zelf heb ik nog een heel kleine conditionele achterstand, omdat ik pas drie weken in training ben. Maar dat mag geen probleem zijn. Gezien de spelersgroep en het vergelijkingsmateriaal dat ik heb met lJsselmeervogels, verwacht ik dat we lang gaan meedoen bovenin. Rijnsburgse Boys moet ook altijd voor de titel spelen. En verder wil ik gewoon zo veel mogelijk doelpunten maken’.