outhands

ARC krijgt met late gelijkmaker waar het recht op heeft

Ondanks dat Niek Oosterlee na de nederlaag tegen Ter Leede zei dat er iets moest  veranderen verscheen dezelfde basiself in het veld. Met de geblesseerde Raymond Kolder, Danny van der Vijver en Bart Freke op de bank heeft de trainer namelijk weinig keus. De wijze van veranderen betreft een mentale kwestie. Wat dat betreft was de start van de wedstrijd niet hoopgevend. Was de eerste mogelijkheid na vijf minuten nog wel voor de Rijnsburgers (Peter Freke was goed door gegaan maar zag dat Joost Kuhlmann te veel gehinderd werd om zijn voorzet doeltreffend af te ronden) het was vervolgens ARC dat het spel dicteerde. Het aanvallende spel leverde ook veel gevaar op. Uit de eerste Alphense corner ontstond een klutssituatie voor het Rijnsburgse doel waarna de bal door Mustafa Celen van de lijn gehaald moest worden. Gevaarlijk was ook de schitterende vrije trap van Marcel Vondeling. Tim Orlowski moest gestrekt naar de bal en wist deze met een fraaie reflex weg te werken. Bij schoten van Patrick Vermeulen (naast) en Stefan Schaafsma (over) hoefde de Rijnsburgse doelman niet in te grijpen. Toch was het Rijnsburgse Boys dat op voorsprong kwam. De Alphense opbouw werd door Mustafa Celen onderschept waarna Joost Kuhlmann de ruimte kreeg op links. Hij speelde bijzonder fraai Machiel van Maarseveen uit en legde de bal terug op Martijn Gootjes. Hoewel zijn schot niet echt overtuigend was ging de bal weldegelijk in het doel: 1-0. Het betekende de 67ste competitiegoal voor de spits uit Winkel die daarmee op de gedeelde tweede plaats (samen met Jaap van Duijn en Steven Faber) van de topscorerslijst aller tijden komt.

Martijn Gootjes schiet de 1-0 binnen (foto Hans Heemskerk)

De achterstand weerhield ARC er niet van om door te gaan waar het deze wedstrijd mee begonnen was: fris, aanvallend en verzorgd voetballen. Een minuut na de openingsgoal hing de gelijkmaker al in de lucht. Marcel Vondeling, een speler met een fraaie traptechniek, verraste bijna Tim Orlowski maar wist toch nog de bal te pareren. In de rebound had Jim Blom het vizier niet op scherp staan en uit de aansluitende corner moest Dennis Groot de bal van de lijn trappen. Het bleef druk in de Rijnsburgse zestien. Een door Patrick Vermeulen geclaimde penalty werd door scheidsrechter van Aken weggewuifd en een schot van Gert Labots bracht opnieuw Tim Orlowski in stelling. Bij Rijnsburgse Boys bleek Peter Freke prima in de wedstrijd te zitten. Binnen drie minuten wist de vorige week nog gepasseerde middenvelder tweemaal voor gevaar te zorgen. Allereerst moest Aaron Balk een gevaarlijke vrije trap tot corner verwerken. Vervolgens was hij het laatste station in een goede aanval maar zijn schot ging naast.

Resham Sardar werd terecht uitgeroepen tot ‘man of the match’ (foto Hans Heemskerk)

Tien minuten voor rust viel de meer dan verdiende gelijkmaker. De complete Rijnsburgse verdediging stapte in op het moment dat Rico Kogeldans de bal op Levinho Wijdenbosch speelde. De verdediger kreeg een vrije doortocht richting het doel van Tim Orlowski en rondde beheerst af: 1-1. ARC probeerde direct door te drukken maar de kopbal van Jim Blom ging over. Toch verrassend kwam Rijnsburgse Boys, vijf minuten later, opnieuw op voorsprong na een fraai opgezette aanval. Mustafa Celen wist de altijd frivool spelende Resham Sadar te bereiken die de bal verlengde op Richal Leitoe. De Rijnsburgse spits had zich prima vrijgelopen en kon van dichtbij verwoestend uithalen: 2-1. Het leek wel alsof alle frustratie van de afgelopen mindere periode in het schot gelegd werd. Veelzeggend was hoe dolblij Richal Leitoe de goal vierde met de technische staf. Net als na de 1-0 wilde ARC ook nu de stand snel gelijk trekken en zette opnieuw druk. Een handsbal van Bennie van Noord in het strafschopgebied leek door de scheidsrechter niet te worden gezien. Waarschijnlijk was het echter een vorm van coulance. Immers, in dezelfde minuut was de Rijnsburgse verdediger met een smerige overtreding van Stefan Schaafsma tegen de grond gewerkt terwijl het spel al was afgefloten voor een vrije trap voor ARC.

De tweede helft stond in het teken van de jacht van ARC op de gelijkmaker. De eerste poging daartoe kwam via een kopbal van Patrick Vermeulen maar de bal ging naast. Het voordeel voor Rijnsburgse Boys van de Alphense aanvalsdrift en hun keus om één-op-één te spelen waren de ruimtes die ontstonden. De onmacht om er daadwerkelijk gevaar uit te creëren was opnieuw schrijnend. Een bal van Richal Leitoe, dat het midden hield tussen een voorzet en een schot voorlangs, was een spaarzaam Rijnsburgs gevaar. Ondanks het optisch overwicht van ARC kreeg de ploeg weinig uitgespeelde kansen en was het mooie voetbal er wel uit. Mogelijkheden kwamen wel vanuit de vele corners. Net als in de eerste helft kreeg de ploeg ook in de tweede helft zeven corners te nemen. Invaller Mourits Splinter kreeg de beste kans maar Tim Orlowski was alert. Aan de andere kant was het, net als in de eerste helft, tweemaal Peter Freke die aanspraak maakte om de score uit te bouwen. Maar opnieuw werd zijn vrije trap tot corner verwerkt en belandde een schot van zijn voet naast het doel.

Richal Leitoe komt oog in oog met keeper Aaron Balk en schiet de bal
koelbloedig in de touwen (foto Hans Heemskerk)

In de 84ste minuut moest Joost Kuhlmann ingrijpen toen Gert Labots leek te ontsnappen. Zijn overtreding werd met geel bestraft en omdat hij net voor rust (na een dubieus duel met Marcel Vondeling) ook al een gele kaart had gekregen mocht de spits met een rode kaart het veld verlaten. Voor ARC bleek de man-meer-situatie het sein om de belegering van het Rijnsburgse doel op te voeren. Rijnsburgse Boys leek met kunst en vliegwerk stand te houden. Tot de tweede minuut in blessuretijd. Ondanks dat het luchtruim (ook boven Middelmors) gesloten was, viel de gelijkmaker dan toch. Een lange bal van Stefan Schaafsma werd doorgekopt door Jim Blom op de goed inlopende Rico Kogeldans. De Alphenaar, die een prima wedstrijd speelde, wist zijn inzet te bekronen met een goal: 2-2. Natuurlijk waren de druiven zuur voor de mannen van Niek Oosterlee. Zit je als ploeg in een moeilijk fase, krijg je in blessuretijd de deksel op de neus. De ploeg snakt naar het einde van de competitie maar zal nog drie weken alles uit de kast moeten halen om volgend seizoen op het hoogste plan mee te blijven voetballen.

Rijnsburgse Boys – ARC: 2-2 (2-1)
19: Martijn Gootjes: 1-0
36: Levinho Wijdenbosch: 1-1
41: Richal Leitoe: 2-1
90 + 2: Rico Kogeldans: 2-2

Scheidsrechter: Van Aken
Toeschouwers: 1.500

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Musta Celen