Bram van Egmond

Anton Wijsman nieuwe analist van Rijnsburg

Na vier seizoenen stopt Gelmer Veen bij Rijnsburgse Boys met het analyseren van de komende tegenstander. Voor hem in de plaats komt Lissenaar Anton Wijsman (53), oud-trainer van onder andere Kagia en Concordia en in het dagelijks leven boekhouder bij Van der Mey Vers Vlees & Bacon Export in Sassenheim. Wie is de nieuwe analist?

Ben je al lang actief in de voetballerij?
“Ik ben begonnen als jeugdtrainer bij eerst FC Lisse en daarna SJC. Vervolgens ben ik van mijn 27ste tot mijn 51ste hoofdtrainer geweest bij achtereenvolgens Teylingen, Kagia, Hoofddorp, Concordia (nu Hillegom), RKDES, Van Nispen en nogmaals Kagia. Tussendoor ben ik ook nog hoofd opleidingen geweest bij VVSB. Na vier jaar Kagia, medio 2018, was ik er wel klaar mee en ben ik gestopt. Maar ik wilde wel wat in de voetballerij blijven doen. Zo ben ik twee seizoenen geleden analyses gaan maken voor Ter Leede, toen nog met Henk Wisman, en dit seizoen ook voor FC Lisse. Ik sta dus nog regelmatig op zaterdag langs de lijn.”
Wat was je mooiste tijd?
“Mijn sportieve hoogtepunt was bij Concordia. Daar zijn we in een paar jaar tijd van de vierde via de derde naar de tweede klas gepromoveerd. Promotie naar de eerste klas haalden we ook nog bijna. Op de laatste dag van de nacompetitie misten we die. Ook aan Kagia heb ik goede herinneringen. Daar heb ik eerst twee jaar gewerkt en zo’n vijftien jaar later nog eens vier jaar. In zo’n periode krijg je veel sociale contacten bij een club.”
Hoe ben je bij Rijnsburgse Boys terechtgekomen?
“Ik heb met Henk Wisman een goeie klik. Ook na zijn vertrek bij Ter Leede hebben we regelmatig contact met elkaar gehouden, onder andere over tegenstanders van Rijnsburg. Toen Henk mij een tijdje geleden belde met de vraag of ik interesse had om analyses te maken voor Rijnsburgse Boys, is het balletje gaan rollen. Daarna volgden gesprekken met Ad Hendriksen en Gerrit Paauw en zijn we rondgekomen.”
Wat ga je precies doen?
“Ik ga op zaterdag de tegenstanders analyseren en op maandag ben ik op de club om bij Henk Wisman de speelwijze van de tegenstander verder toe te lichten. Mijn voorganger Gelmer Veen deed de toelichting per e-mail omdat hij verder weg, in Hoevelaken, woont maar Wisman wil graag persoonlijk over de komende tegenstander praten.”
Tot slot: zin in?
“Ja, ik hoop dat het in augustus weer kan gaan beginnen. Ik heb er zeker zin in. Het is een niveau hoger, dus betere tegenstanders en mooiere accommodaties. En ongeveer de helft van de clubs ken ik, zeker die in de Bollenstreek, dus de contacten zijn er al.”