Henk Hogewoning

Anthony van Dongen keert terug bij Rijnsburg

Toen Anthony van Dongen in mei 2020 zijn doorlopende contract bij Rijnsburgse Boys inleverde en terugging naar zijn oude club DEM, beloofde hij terug te keren naar Rijnsburg wanneer hij weer een stap omhoog wilde zetten. Die belofte komt de 23-jarige vleugelspits uit Zaandam nu na. Hij tekende deze week op Middelmors een nieuw eenjarig contract met een optie op nog een seizoen.

“Dat ik twee jaar geleden besloot weg te gaan, kwam doordat ik niet zo goed in mijn vel zat. Ook het feit dat ik zaterdag moest werken, speelde mee”, zegt Anthony over zijn vertrek medio 2020, na een jaar in het shirt van Rijnsburgse Boys te hebben gespeeld. “Daarom koos ik ervoor om toen een stapje terug te doen.”

“Maar toen ik wegging, had ik al aangegeven dat ik na twee jaar weer terug wilde naar de tweede divisie”, vervolgt Anthony. “Ik heb de afgelopen jaren contact gehouden met Gerrit Paauw (bestuurslid technische zaken) en met diverse spelers. Ook de samenvattingen van de wedstrijden bekijk ik altijd. Een paar weken geleden heb ik gesproken met de trainer en met Gerrit over mijn terugkeer. Ik ben nu 23 en dat is een mooi moment om terug te gaan. Ik heb er zin in en hoop volgend seizoen belangrijk te zijn voor Rijnsburg met doelpunten en assists.” 

Afgelopen twee seizoenen

Anthony van Dongen speelde de afgelopen twee seizoenen bij DEM in de derde divisie zondag. Vorig seizoen lag de competitie als gevolg van corona grotendeels stil. Dit seizoen stond DEM lange tijd in degradatiegevaar, maar dankzij een krachtige eindspurt staat de club van Anthony inmiddels op een veilige positie.

Anthony stond dit seizoen vijf maanden aan de kant als gevolg van een knieblessure en een gescheurde hamstring. Maar inmiddels staat hij alweer een wedstrijd of acht in de basis bij DEM, een periode waarin zijn team veel punten haalde. Zelf scoorde hij de afgelopen weken vier goals. “Het was wennen na vijf maanden niet te hebben gespeeld, maar inmiddels heb ik mijn draai weer gevonden, al zit ik nog niet volledig op mijn oude niveau”, zegt Anthony over zijn rentree.

Vorige clubs

Voordat Anthony in de zomer van 2019 overkwam naar Rijnsburg, speelde hij ook bij DEM, toen in de zondagse hoofdklasse. Met de club uit Beverwijk promoveerde hij in mei 2019 naar de derde divisie zondag. Van Dongen had in dat jaar een belangrijk aandeel in het kampioenschap met 25 goals en veel beslissende voorzetten, waarmee hij zich in de kijker speelde bij onder andere Rijnsburgse Boys.

In de jeugd speelde de talentvolle aanvaller onder meer bij AZ en FC Groningen. Als senior voetbalde hij bij tweedeklasser KFC in Zaandijk en bij DEM in de hoofdklasse en in de derde divisie. In seizoen 2019-2020 bij Rijnsburgse Boys stond de vleugelspits regelmatig in de basis. Hij scoorde in dat jaar eenmaal.