outhands

Alles op een rijtje over de voetbalpiramide

 (Bron KNVB.nl)

De KNVB wil met ingang van het seizoen 2009/’10 de standaardklassen in het amateurvoetbal uitbreiden van 12 naar 14 teams. Bovendien wil de voetbalbond de kwaliteit van het voetbal in de top van de zogenaamde voetbalpiramide verbeteren door drie topklassen in te voeren. 

De plannen voor uitbreiding betreffen landelijk gezien alle klassen waarin standaardteams en de hoogste reserveteams spelen.

Om het voetbal in de top van het amateurvoetbal te verbeteren, komen boven de huidige zes hoofdklassen drie nieuwe topklassen. De invulling van de drie topklassen gebeurt aan het einde van komend seizoen op basis van de rangschikking in de hoofdklassen. De eerste zeven clubs van elke hoofdklasse promoveren naar de topklasse, terwijl de nummers 8 en 9 nog onderlinge promotiewedstrijden spelen.

Promotieregeling
Deze plannen betekenen dat teams in de categorie A (het zogenaamde prestatieve voetbal) komend seizoen volgens een eenmalige extra promotieregeling in aanmerking komen voor versterkte promotie, terwijl er in dat seizoen geen rechtstreekse degradatie plaatsvindt. De plannen van de KNVB staan in een brochure (Méér voetbal, beter voetbal) die deze week naar alle 2600 veldvoetbalverenigingen is gestuurd. Als u hier klikt, opent u de brochure.

Meer thuiswedstrijden
De uitbreiding naar 14 teams per poule betekent voor de standaardteams op het niveau van de eerste klasse en lager dat zij meer wedstrijden spelen en bovendien in het voorjaar langer doorspelen. Amateurverenigingen kwamen met het verzoek om meer te kunnen voetballen, omdat zij menen dat er te veel zaterdagen en zondagen onbenut blijven voor competitievoetbal. Meer wedstrijden wil voor deze clubs zeggen dat ze twee thuiswedstrijden meer op het programma krijgen en dus meer kantine-inkomsten kunnen genereren.

Beslissing op 31 mei
Voor clubs in de huidige hoofdklassen geldt dat zij zonder extra verplichtingen (geen lichtinstallatie, geen nieuwe veiligheidseisen) per augustus 2009 deel kunnen gaan uitmaken van de nieuwe top van het amateurvoetbal. De kampioenen van de drie topklassen spelen dan aan het einde van elk seizoen een kampioenscompetitie. De winnaar daarvan krijgt het recht te promoveren naar de eerste divisie, de Jupiler League. Promotie vanuit het amateurvoetbal naar betaald voetbal is echter geen verplichting.

In de maanden april en mei bespreken de clubs deze plannen. Op 31 mei valt de beslissing over het werkelijke doorgaan van de vernieuwingen.