Bram van Egmond

Ahmed Ali “Slagen voor mijn studie én bij Rijnsburg!”

Sinds begin augustus traint Ahmed Ali (23) bij Rijnsburgse Boys. Na een korte proefperiode was trainer Niek Oosterlee al snel overtuigd van de kwaliteiten van de linksbenige vleugelverdediger. Ali werd vastgelegd voor dit seizoen. Door een korte onderbreking wegens familiebezoek in Engeland kwam het nog niet eerder tot een nadere kennismaking met de in Somalië geboren rechtenstudent. Hij maakt de overstap van het groenwitte Engelse Northwich Victoria naar het geelzwarte Rijnsburgse Boys.
“Mijn familie woont momenteel in Engeland”, vertelt Ahmed. “Mijn vader, moeder en mijn vijf broers en vijf zussen zijn vorig jaar zomer naar Engeland verhuisd. Ik zou zelf terugkeren naar Nederland voor mijn studie, maar dat lukte niet omdat ik geen huisvesting kon krijgen”. Ahmed ontbond daarom noodgedwongen zijn contract met Jodan Boys en ging in Engeland voetballen bij Northwich Victoria. In de loop van afgelopen seizoen kwam hij terug naar Nederland voor een aantal tentamens, die hij met goed gevolg afgelegde. Dat bood de basis voor de afronding van zijn bachelor rechten. “Ik ga nu al mijn  zesde studiejaar in en dat is ook mijn laatste kans. Ik kan het prima afmaken, maar daarvoor moet ik wel in Nederland wonen. Ik ben al vijf jaar bezig, omdat ik door mijn voetballoopbaan tot nu toe steeds onderbrekingen heb gehad”.
IMG_6969Ahmed begon serieus met voetbal, toen hij aansloot in de jeugdopleiding van Alphense Boys. Daarna kon hij aan de slag bij ADO Den Haag. “Ik was daar voor het tweede elftal en Jong ADO. Het ging best aardig en ik heb bij ADO veel geleerd, maar ik had op dat moment zelf het idee dat ik voor dat niveau gewoon nog niet goed genoeg was. Na een jaar bij ADO ben ik naar Jodan Boys vertrokken en daar heb ik 2 seizoenen gevoetbald. We zijn toen ook kampioen geworden”. In die periode maakte Ahmed zelfs nog een uitstapje, nadat hij voor het nationale elftal van Somalië was opgeroepen.
Om zijn studie rechten aan de Erasmus Universiteit af te maken, kwam Ahmed deze zomer naar Nederland om bij zijn opa en oma in Den Haag te gaan wonen. Zijn keuze voor Rijnsburgse Boys was bewust: “Ik was al eerder bij Rijnsburg geweest na een oefenwedstrijd tegen VVSB, enkele jaren geleden. Toen vond ik het al een mooie vereniging. Rijnsburg wil altijd voor het kampioenschap gaan en dat spreekt me erg aan. Ik heb zelf de club benaderd en mocht op het op de training laten zien. Ik bevind me nu in een goede groep, met veel kwaliteiten. Ik heb er zin in om voor deze mooie club te spelen en verheug me vooral op de thuiswedstrijden. Voor deze tribune spelen met al dat publiek lijkt me geweldig”.
Ahmed ziet zichzelf als een sterke opkomende linksback, die als het nodig is op het middenveld uit de voeten kan. “Ik wil vooral graag in de basis spelen en dan ben ik beschikbaar waar de trainer me nodig heeft. Ik hoop dat we veel 4-3-3- spelen, dat ligt me het beste.” Ahmed ziet grote verschillen met het Engelse voetbal dat hij het laatste jaar gewend is. “Geen opbouw, veel de lange bal, zo snel mogelijk op de helft van de tegenstander zien te komen. Dat is echt ander voetbal dan ik in Nederland geleerd had en dat Rijnsburg speelt. Het Nederlandse voetbal past me veel beter en is technisch ook leuker om te spelen”.
IMG_7024
Ahmed geeft aan dat zijn focus nu helemaal bij zijn studie en bij Rijnsburgse Boys ligt. “Ik wil hier graag belangrijk zijn en mezelf verbeteren. Ik wil fysiek nog sterker worden en ook meer mijn rechterbeen ontwikkelen. Nu ben ik nog teveel op links gericht. Ik zie verder wel wat de toekomst op voetbalgebied brengt. Of ik al te oud ben voor het profvoetbal moet nog maar blijken. De Topklasse is een mooi niveau om me eerst hier bij Rijnsburg te bewijzen”.
Of Ahmed vandaag al in het veld stapt bij Spakenburg is nog steeds afwachten. De club wacht naarstig op een overschrijving van de FA in Engeland. We wensen Ahmed in elk geval een succesvol seizoen bij Rijnsburg toe.