Piet Hemminga

AFC-Rijnsburgse Boys 2–0 (1-0) – VERSLAG

Rijnsburg schaaktmat tegen AFC

Bij het sproeien van de grasmat ontstond op diverse plaatsen op sportpark Goed Genoeg in Amsterdam een regenboog. Een teken van hoop – ijdele hoop zo bleek na negentig minuten voetbal. Evenals Katwijk afgelopen woensdag moest Rijnsburgse Boys ervaren dat doelman Gijs van Zetten van AFC op dit moment onverslaanbaar lijkt. De op papier derde keeper van AFC bleek met veel geluk én wijsheid zijn doel schoon te houden. Heel lang leek ook nu een 1-0 eindstand op het scorebord te gaan staan. Vlak voor tijd werd dat echter afgerond op 2-0.

Foto: Cor Spruijt

Onbenutte kansen
Vanuit een 5-3-2 opstelling wachtte de thuisploeg op Rijnsburgs initiatief. Dat kwam er in de eerste minuten nog niet zodat AFC de bal in eigen geledingen heen en weer kon spelen. Bij pogingen de bal diep te spelen werd deze door de geelzwarten teruggekaatst. Het was een spelbeeld wat bij herhaling in de eerste helft terugkwam. De Uien laten drie grote mogelijkheden liggen om op voorsprong te komen. Al na vier minuten legt Delano Asante de bal op een presenteerblaadje voor Furhgill Zeldenrust. Maar de Rijnsburgse vleugelspits ziet geen kans Gijs van Zetten van dichtbij te passeren. De tweede mogelijkheid is niet besteed aan Asante die een voorzet van Zeldenrust inkopt maar andermaal is de doelman de baas. Na een half uur spelen mag Furhgill Zeldenrust alleen op de goalie van AFC af. Maar het lijkt alsof hij aarzelt waardoor naast een uitlopende sluitpost de achterlijn uiteindelijk spelbreker is.

Foto: Cor Spruijt

Ignacio
Twee keer doet Raily Ignacio in het eerste half uur van zich spreken. De eerste keer is hij aan de aandacht van de Rijnsburgse verdediging ontsnapt. Zo vrij als een vogel kan hij vrij inkoppen maar vind de Rijnsburgse keeper op zijn weg. De voorzet is afkomstig van Djuric Ascencion. De man die in 2006 (!) verantwoordelijk was voor dé assist op Martijn Gootjes met een Rijnsburgs kampioenschap als gevolg. Zestien jaar later nog steeds actief in de top van het amateurvoetbal. Petje af! De tweede keer is het “Ui van verdienste” Joël Tillema die de goalgetter bedient. Deze keer glijdt hij de bal in handen van doelman Zonneveld.
Voorsprong AFC
Rijnsburgse Boys staat uitermate geconcentreerd te verdedigen en geeft eigenlijk nauwelijks iets weg. Maar houdt in dit schaakspel uiteindelijk één keer onvoldoende rekening met het koningskoppel van AFC. De voorzet is van Melvin Platje, er ontstaat een scrimmage tussen twee verdedigers en Raily Ignacio waarbij het uiteindelijk de onfortuinlijke Dennis van der Plas is die de bal langs de eigen keeper in het doel ziet belanden: 1-0. Zoals zo vaak is de vraag of het verdiend is niet relevant.

Foto: Cor Spruijt

Tweede helft
Aan het begin van de tweede helft is er voor Henk Wisman kennelijk geen reden om halverwege al een wissel door te voeren. En daar valt veel voor te zeggen: het lijkt logischerwijs een kwestie van tijd voordat de gelijkmaker gaat vallen. Die gedacht lijkt bewaarheid te worden als Delano Asante op aangeven van Zeldenrust de bal vol op de pantoffel neemt. Maar het begint zo langzamerhand ook een middag te worden dat Gijs van Zetten niet te passeren valt. Ook niet door Bram de Bruin en Rob Zandbergen die het van grotere afstand proberen. Dani van der Moot weet het net ook niet te vinden alhoewel de assist hem te ver naar buiten dwingt. Na ruim een uur worden er alsnog een aantal verse krachten ingebracht.

Foto: Cor Spruijt

Geen strafschop
Delano Asante zal te weinig uit balans zijn gebracht op de bal op de stip te leggen. Zijn inzet gaat door dat lichte contact wel net naast. Het past bij het beeld dat scheidsrecht Puts in de loop van de wedstrijd heeft opgebouwd. Hij fluit niet bij het minste of geringste. Als Dalien Maatsen de bal vlak voor tijd ook nog eens van de doellijn haalt is het wel duidelijk. De gelijkmaker zal wel niet meer vallen. En die aloude voetbalwet – wie zelf niet scoort …. – doet ook vandaag weer opgeld. Even daarna is Splinter de Mooij Nino Klaver te slim af en passeert Wesley Zonneveld van dichtbij. De 2-0 heeft uiteindelijk alleen nog statistische waarde en zegt niet iets over de krachtsverhoudingen op het veld.

Foto: Cor Spruijt

Ander gevoel
Het kan haast niet anders of de tweede nederlaag dit seizoen geeft een ander gevoel als de 4-0 tegen Quick Boys. Werd er toen kritisch in de spiegel gekeken, deze keer lijkt het ontbreken van een klein beetje geluk ook een rol te spelen. En werd er strijdend het onderspit gedolven. Tegen een club die naast goede voetballers ook zo zijn eigen charme heeft. Want waar in Nederland vind je een bordje naast de deur dat de kantine niet met kicksen betreden mag worden.

AFC- Rijnsburgse Boys 2-0 (1-0)

Scheidsrechter: de heer K. Puts
Toeschouwers: 500

Gele kaart AFC: Cody Claver

Scoreverloop:
36. 1-0 Dennis van der Plas (eigen doelpunt)
87. 2-0 Splinter de Mooij

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Djuric Ascencion, Dalien Maatsen, Gévero Markiet, Guus van Weerdenburg (77. Segun Owobowale), Cody Claver (84. Tim Lindhorst), Hoek (90.+1 Mohammed Betti), Joël Tillema, Kenny Teijsse (46. Splinter de Mooij), Melvin Platje (84. Soufiane Hetli), Raily Ignacio
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Rob Zandbergen, Dennis van der Plas, Rob Overvliet (86. Nino Klaver), Daan Walraven, Roderick Gielisse (68. Marc Magan), Bram de Bruin, Jordy Hilterman (68. Jeroen Spruijt), Delano Asante, Dani van der Moot (68. Jeffrey Jongeneelen) en Furhgill Zeldenrust (81. Anthony van Dongen)