IJsbrand van Tilburg

AFC – Rijnsburgse Boys 1-3 (0-1) – VERSLAG

Gehavend Rijnsburg boekt eerste uitzege bij AFC

Het was voorspeld na het bekend worden van het overvolle competitieprogramma na de lange coronastop: ploegen zullen het lastig kunnen krijgen met blessures en schorsingen. Rijnsburgse Boys leek lange tijd de dans te ontspringen. Tot de wedstrijd tegen AFC, de dertiende na de competitieherstart. Met een blessure in de aanloop naar de wedstrijd, een blessure tijdens de warming-up en twee geblesseerden binnen het eerste half uur van het duel, was het basisteam van Henk Wisman op maar liefst vier plaatsen gewijzigd. Maar niet getreurd. Op karakter leverden de basisspelers en de invallers een onvervalste teamprestatie. Een voorsprong, vlak voor de rust, kon tot tien minuten voor het einde worden vastgehouden. De tegenslag van de gelijkmaker was binnen twee minuten vergeten na opnieuw een Rijnsburgse goal. In blessuretijd werd de eindstand bepaald op 1-3. Gevierde man bij de Rijnsburgers was Dani van der Moot die met een hattrick definitief afscheid nam van een periode met blessure en mindere vorm, en zijn team nu als meest scorende ploeg uit de tweede divisie op de ranglijst terugvindt met 55 doelpunten. Welllicht ook een record: binnen de Rijnsburgse ploeg moest drie keer de aanvoerdersband worden doorgegeven waarmee Rijnsburgse Boys maar liefst vier aanvoerders kende in Amsterdam: Bram Ros, Roderick Gielisse, Jeroen Spruijt en Wesley Zonneveld. Na afloop werd de overwinning uitgebreid gevierd met de supporters; het was dan ook de eerste uitzege ooit van Rijnsburgse Boys bij AFC.

Eregast
Eregast bij de wedstrijd in Amsterdam was een jeugdlid dat gewond was geraakt bij de bekogeling met brandende fakkels voor aanvang van de derby tegen Quick Boys. Samen met een teamgenootje maakte zij de volledige voorbereiding mee, reed met de spelersbus mee en mocht tijdens de wedstrijd in de dugout plaats nemen. De teamfoto na afloop, met juichende spelers en supporters, zal ongetwijfeld als poster in haar eigen slaapkamer terecht gaan komen. Over twee weken is opnieuw een jeugdlid dat gewond was geraakt te gast, samen met een teamgenoot, wanneer het uitduel tegen Koninklijke HFC op het programma staat. De voorbereiding op de wedstrijd tegen AFC liep anders dan Henk Wisman gewend was. Was het in de voorafgaande vijf duels mogelijk gebleken om met dezelfde basiself te starten, tegen de ploeg van scheidend trainer Ulrich Landvreugd moest een ander strijdplan worden gewerkt. Jeffrey Jongeneelen had in het duel tegen Quick Boys een knieblessure opgelopen en werd vervangen door Delano Asante. Na lange tijd dus weer eens een basisplaats voor de veel scorende buitenspeler tijdens invalbeurten die, hoe toevallig kan het zijn, uitgerekend in de thuiswedstrijd tegen AFC zijn basisdebuut bij Rijnsburgse Boys had beleefd. Tijdens de warming-up haakte de volgende speler af: Bert Koomen bleek last te hebben van een voetblessure waardoor Masies Artien, na acht wedstrijden afwezigheid, weer in de basis mocht starten.

Schaakwedstrijd
De wedstrijd leek niet echt op gang te komen. De trainer van AFC noemde het een schaakwedstrijd waarbij Rijnsburgse Boys goed compact voetbalde en AFC er door heen probeerde te komen. Omdat dit laatste met zo weinig overtuiging gebeurde speelde de thuisploeg een stroperige en futloze wedstrijd. Rijnsburgse Boys was zorgvuldiger aan de bal en deelde af en toe een speldenprik uit. Bij de eerste goed lopende aanval kon Dani van der Moot net zijn voet niet tegen de bal krijgen en bij de eerste corner was het dezelfde van der Moot die met een inloopkopbal naast kopte. Na 25 minuten onderschepte Bram Ros op het middenveld de bal en wilde een aanval opzetten. Raily Ignacio stak daar echter een stokje voor en duwde de aanvoerder van Rijnsburgse Boys tegen de grond. Een pijnlijke overtreding, immers Bram Ros greep naar zijn hamstring en is daarmee voor langere tijd uitgeschakeld. Omdat hij nog nooit een hamstringblessure heeft gehad, weet hij zelf niet hoe snel het geneest. De blessure betekende dat Bart Duiker zijn tweede invalbeurt van het seizoen beleefde. Hij ging op de rechtsbackpositie spelen zodat Masies Artien doorschoof naar de centrale verdediging. Zes minuten later ging Roderick Gielisse plotseling naar de grond nadat hij eerder een onschuldig duel had gespeeld. De liesklachten betekenden einde wedstrijd zodat Marc Magan, net als in de vier voorafgaande wedstrijden maar nu veel eerder, de positie van Gielisse innam.

Binnenkant paal
Terwijl iedereen dacht dat de wedstrijd wel naar de rust zou voortkabbelen, dacht Rijnsburgse Boys daar toch anders over. Masies Artien leverde de nodige arbeid om de bal te veroveren waarna hij Delano Asante de diepte instuurde. Vanaf de achterlijn lukte het hem om de bal voor te trekken op Dani van der Moot die via de binnenkant van de paal de bal in het doel schoot: 0-1. Vanwege de blessures en wissels kwamen er maar liefst vijf minuten blessuretijd bij, toch behoorlijk lang voor een eerste helft. Beide ploegen kregen daarin nog een mogelijkheid. Marc Magan produceerde een streep welke recht op keeper Patrick Zonneveld afging. Milan Hoek leek een prima assist af te geven op Joël Tillema, maar de oud-Rijnsburger kon net niet bij de bal anders had de gelijkmaker zomaar op slag van rust gevallen.

Scorebord
In de rust was het toch tijd om het scorebord te wijzigen. Op Rijnsburgs verzoek werd de vermelding AFC – Rijnsburg veranderd in AFC – Rijns.Boys; clubliefde kan ver gaan! De tweede helft was net een minuut oud of een nieuwe Rijnsburgse blessure leek zich aan te dienen. Na een storende actie van Dani van der Moot kwam hij in botsing met keeper Patrick Zonneveld. Gelukkig kon de Rijnsburgse spits wel verder. Met twee tactische omzettingen en hoger druk zetten probeerde AFC de gelijkmaker te forceren terwijl Rijnsburgse Boys het spel zo compact mogelijk probeerde te houden. Na een dreigende aanval schoot Milan Hoek over en Joël Tillema kreeg een enorme kans toen hij vrij kon inschieten. Hij deed dat echter recht in de handen van Wesley Zonneveld. Een minuut later deed Furhgill Zeldenrust hetzelfde bij achternaamgenoot Patrick aan de andere kant van het veld. Een mogelijkheid om de voorsprong te vergroten werd dus niet aangegrepen en dat leek zeven minuten later te worden afgestraft. Een wilde voorzet op Raily Ignacio werd door de topscorer van AFC ingekopt. Hoewel Wesley Zonneveld met de bal in zijn handen op de grond viel was het vlagsignaal van de grensrechter resoluut: de bal was over de doellijn geweest: 1-1.

Steekpass
Terwijl AFC hoopte dat het wellicht erop en erover zou kunnen worden, dacht Rijnsburgse Boys daar heel anders over. Twee minuten na de 1-1 bracht een prima steekpass van Bram de Bruin de goed gepositioneerde Dani van der Moot in stelling. Net als bij zijn eerste treffer belandde ook zijn tweede goal via de paal in het doel: 1-2. Voor AFC betekende dit dat het opnieuw op jacht moest naar de gelijkmaker. Invaller Gevero Markiet kreeg daar al heel snel de kans toe maar op zijn goede kopbal volgde een prima redding van Wesley Zonneveld. Het slotakkoord was voor Rijnsburgse Boys. Na een counter met de twee invallers Ian van Otterlo en Robbert Olijfveld en Furhgill Zeldenrust verslikte de laatste zich in de bal en leek de counter afgeslagen. Toch kwam de bal nog in de voeten van Dani van der Moot die uit stand de bal met een prachtige lob in de verre linkerhoek liet ploffen: 1-3. Dani van der Moot kon dus, met drie doelpunten op zijn naam, na afloop de bal opeisen en cadeau doen aan zijn vriendin. Of zou deze toch naar de eregast van de dag zijn gegaan?!

AFC – Rijnsburgse Boys: 1-3 (0-1)
40: Dani van der Moot: 0-1
79: Raily Ignacio: 1-1
81: Dani van der Moot: 1-2
90 + 2: Dani van der Moot: 1-3

Scheidsrechter: T.R. Winkel