Nico Glasbergen

AFC – Rijnsburgse Boys 1-1 (1-0) – VERSLAG

Draak van een eerste helft, hoopgevende tweede.

Met nog acht wedstrijden voor de boeg reisden de Uien af naar sportpark Goed Genoeg. Met een ongeslagen uitreeks op zak – na de winterstop dan – en twee voorafgaande thuisnederlagen was het totaal koffiedik kijken hoe de formatie van Hein Leliveld voor de dag zou komen. Daar waren we vrij snel achter. In de eerste helft viel er nauwelijks wat te genieten voor de geel-zwarte supporter. Of het moest van Wesley Zonneveld zijn, die in het echte old-school keeperswerk in deze wedstrijd uitblonk: het ballen tegen houden. Verder was het een treurige eerste helft, waarin de Boys geen poot aan de grond kregen. Dat krijg je bijvoorbeeld al door ongelofelijk veel onnodige fouten te maken. In de tweede helft ging het alras beter, toonden de Uien beduidend meer spirit, diepgang, accuratesse en de wil om er wat van te maken. Het resulteerde uiteindelijk in een 1-1 gelijkspel. En dat had met speels gemak in de blessuretijd 1-2 of 2-1 kunnen worden. Met de aantekening dat het in de eerste helft al 4-0 voor AFC had moeten staan !

Foto: Cor Spruijt

In wezen had Rijnsburgse Boys in de eerste helft het geluk aan zijn zijde. Het spel was veel te slordig, simpele passes gingen hopeloos verkeerd en meerdere keren zorgde dom balverlies ervoor dat AFC binnen no time aan de voor hun goede kant van het veld stond. AFC hoefde slechts zelf goed georganiseerd te staan, scherp te zijn en te wachten op de kansen die zouden komen. En die kwamen ook. De Uien hadden in de eerste helft niets te vertellen, dwongen bijzonder weinig af en grossierden zoals gezegd in balverlies. AFC had niets te vrezen en brak meerdere malen dreigend uit. De positieve hoofdrol aan Rijnsburgse kant had Wesley Zonneveld, die een keer of vier uitstekend redde op Amsterdamse inzetten. Zo zagen Splinter de Mooij en Soufiane Hetli hun doelkansen door de beer uit Lisse onschadelijk gemaakt worden.

Foto: Cor Spruijt

Wachten op de klap
Ondanks de uitstekende inspanningen van Zonneveld viel de te verwachten tegengoal toch. Het lullige was dat daar een flink luchtje aan zat. De voorafgaande kans van Linthorst had al afgefloten moeten worden vanwege duwen. Toen Mengerink duidelijk zichtbaar Van der Plas uit balans bracht door zijn hand te gebruiken verwachtten veel toeschouwers een fluitsignaal, maar dat kwam niet. Mengerink kopte binnen en het pleit was beslecht: 1-0. Ondanks de duw een terechte voorsprong, want AFC had al eerder op voorsprong moeten komen. Het werd van de geel-zwarte zijde daarna niks beter. Er zat geen fut, beweging en scherpte in de ploeg. Het was dat Daan Walraven scherp was en een bal vlak voor de lijn weghaalde, anders had het zomaar 2-0 kunnen staan. Snakken naar de rust dus. En die kwam gelukkig zonder verdere schade. Op z’n kale kont.

Foto: Cor Spruijt

De eerste van Steff
Met het inbreng van de dynamische Steff van Rooijen koos Leliveld voor de diepgang. Rijnsburgse Boys gaf vrij snel na de rust al tekenen van herstel, zonder meteen kansen af te dwingen. Toch viel het op dat er meer zuiverheid in de passing was en de duels gretiger werden aangegaan. De wil was er gewoon meer. Misschien niet in het hoofd, maar wel in de uitvoering. Al hielp Dennis van der Plas AFC een handje, door een heel ongelukkige breedtebal te geven. Het liep goed af, de Amsterdammers wisten het cadeau niet verder uit te pakken. Toch wist geel-zwart er beduidend meer spirit en diepte in te leggen. De combinaties werden vlotter en zuiverder, iets wat al flink helpt om er wat van te maken. Na het inbrengen van Bram de Bruin en Lesley Bakker gingen de kansen voor Rijnsburgse Boys daadwerkelijk komen. Niet veel kansen, wel grote. Eerst combineerde Daan Walraven fraai met Furhgill Zeldenrust, waarna Zeldenrust richting doelman Van Zetten kon. De schuiver ging net naast, maar het was een goed signaal. Toen niet lang daarna Dani van der Moot toch echt werd vastgehouden in de zestien leek de strafschop in de maak, maar blijkbaar werd er niets gezien. Niet getreurd, gewoon doorgaan.
Nino Klaver brak door op links en ging op de doelman af. Wat volgde was wat miraculeus, maar wie boeit het. Van Zetten keerde de inzet, waarna de bal met een vreemde curve omhoog ging. In zijn poging gevaar te verijdelen gleed de keeper uit, waarna Steff van Rooijen de bal tegendraads kon inkoppen. Hangen, het betekende de eerste voor Steff in Rijnsburgse dienst: 1-1.

Foto: Cor Spruijt

Vlammend slot
Beide trainers sloegen nog eens aan het wisselen. In de slotfase werden vijf verse krachten gebracht in een poging de winst binnen te slepen. Aanvankelijk leken de Uien er met een gestolen driepunter vandoor te gaan. Ze zetten een uitstekende aanval op, die via Furhgill Zeldenrust en Van Rooijen op volleyhoogte voor de verfijnde linker van Bram de Bruin kwam. Bram aarzelde niet en de halfvolley leek in de verre hoek te verdwijnen, maar Van Zetten redde katachtig. “Dat kan ik ook”, moet Zonneveld in zijn gifgroene shirt gedacht hebben. Overigens nadat Bram Ros uit een corner helaas recht in de handen van de keeper kopte. Balletjes voor Bram, maar deze keer zonder succes. Afijn, Zonneveld redde – vlak voor de lijn – fabuleus op een kopbal van AFC. Je zou hem al tellen, maar Wes besliste anders. Zoals hij de hele wedstrijd al deed. Daarna volgde snel het eindsignaal.
Rijnsburgse Boys stond uit de dood op, want het had in de zwakke eerste helft al 4-0 achter moeten staan. Het had onterecht nog kunnen winnen, maar ook terecht verliezen. Laten we dit gelijkspel maar koesteren, dat lijkt me wijs. En een extra lichtpuntje is dat de ongeslagen uitreeks in stand bleef.

Foto: Cor Spruijt

AFC – Rijnsburgse Boys 1-1 (1-0)
Scheidsrechter: de heer S. de Brito Roque
Gele kaarten: Bram Ros (Rijnsburgse Boys) en Cody Claver (AFC)

Toeschouwers: 500
Scoreverloop:
28’ 1-0 Marciano Mengerink
79’ 1-1 Steff van Rooijen

Opstelling AFC:
Gijs van Zetten; Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Tim Linthorst (86. Sven Ederveen) , Mitch van Kempen; Cody Claver (86. Matthijs Jesse), Milan Hoek, Julian van der Greft (78. Djuric Ascencion); Marciano Mengerink (72. Wessel Been), Splinter de Mooij, Soufiane Hetli (86. Melvin Platje).
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld; Sjors Kramer (87. André Morgan), Dennis van der Plas, Bram Ros, Daan Walraven; Roderick Gielisse (65. Bram de Bruin), Nino Klaver, Jeroen Spruijt (65. Lesley Bakker); Ilias Kariouh (46. Steff van Rooijen), Dani van der Moot (87. Mitchi Huijsman), Furhgill Zeldenrust.