Nico Glasbergen

ADO’20 – Rijnsburgse Boys 0-1 (0-0) – VERSLAG

Schaakspel ontbrandt, Ros de matchwinner

Sportpark De Vlotter was drukbezocht op deze qua weer zeker aanvaardbare zaterdag de 17de februari. Rijnsburgse Boys kwam maar voor één ding: drie punten om het gat naar de onderste regionen flink te vergroten. Dat kwam in het spel aanvankelijk niet helemaal tot uiting, wat ook met de intenties van ADO’20 te maken had. De Heemskerkers hadden er geen interesse in om de poort open te zetten en bleven hun 4-4-2 harmonica stug hanteren. Omdat de mannen van Hein Leliveld ook niet al te veel risico’s durfden te nemen, was de eerste helft er één om op één A5-blaadje te beschrijven. De Heemskerkers hadden zelfs de beste kansen. Dat zie je vaak in dit soort wedstrijden, omdat een foutje van de aanvallende partij veel makkelijker af te straffen is dan die van de verdedigende partij. Een kwestie van de ruimte benutten die je dan krijgt. Wat dat betreft was het een wedstrijd tussen de Zonneveldjes. Spits Milan bij ADO’20 versus keeper Wesley bij ons. In die strijd toonde de beer uit Lisse zich de sterkste. In de tweede helft ontbrandde het geheel, kwamen de Boys verdiend op 0-1, om vervolgens
na een spannend eindstuk ongeschonden het einde te halen. Alhoewel, de rode kaart voor klasbak Bram de Bruin was de zure slagroom op het zoete ijsje…

De eerste helft is eigenlijk in de proloog hierboven beschreven. Blauw-wit Heemskerk wilde niet, geel-zwart Rijnsburg was niet bij machte om het de Heemskerkers echt moeilijk te maken. Veel heen en weer geschuif en balletjes terug waren het gevolg. Het maakte het kijkplezier er niet beter op. De enige echt grote kans van de eerste helft voor ADO’20 was voor de toekomstige QB-spits Milan Zonneveld. Oog in oog met Wesley Zonneveld redde de Rijnsburgse keeper met het uitgestoken been.
Aan de andere kant legde Furhgill Zeldenrust uit een vrije trap vanaf links de bal perfect achter de laatste lijn van ADO’20. De instormende Daan Walraven dacht waarschijnlijk de bal in de verre hoek te leggen, maar de sympathieke Amsterdammer schoof naast. En zo was de grote kansenverhouding 1:1 in de eerste helft. En daarmee zijn we snel uitgepraat over het eerste bedrijf.

Meer drive
Trainer Hein Leliveld had genoeg gezien. Hij wilde wat meer aanvallende intenties zien. Tijdens de eerste helft zagen we hem al aankomen: Bram Ros zou gaan invallen. Daar is natuurlijk niemand op tegen. Het ging ten koste van controleur Nino Klaver. Bram liet vrijwel meteen zijn klasse zien. Met de voor hem kenmerkende drive en wil om te winnen bracht de Haagse – in deze wedstrijd – middenvelder gif. Het deed de Boys goed. In de tweede helft werd al snel duidelijk dat de Uien echt voor de winst gingen. Nadat Asante van redelijk dichtbij al op de keeper had gemikt leek Ros rap zijn goal te gaan maken. Uit een scherpe corner van Zeldenrust kopte Bram prachtig met een stuit richting de verre hoek. Het is dat ADO’20 er een mannetje had geposteerd, anders had de 0-1 een feit geweest.

De eerste pannenkoek mislukt altijd
Niet getreurd, Bram kreeg zijn tweede kans uit een bijna identieke situatie. Dat werd een prooi voor Ros, die wederom een heerlijke corner van Zeldenrust op zijn bord kreeg. Deze keer had Bram wel succes. Hij torende boven zijn opponent uit en kopte steenhard raak: 0-1. Dat noem je nog eens een invalbeurt! Het feest werd bijna nog mooier. Ros veroverde de bal op het middenveld op de voor hem zo kenmerkende wilskrachtige manier, draaide open naar rechts en gaf een strakke crosspass op Asante. Delano nam goed aan, draaide naar binnen en had de vette pech dat de kogel van de paal weer het veld in stuiterde. Deze actie had echt een goal verdiend…

De knop ging om
Een wedstrijd heeft soms gewoon een goal nodig en ook in deze partij bracht de geel-zwarte goal meer aanvallende intenties bij de tegenstander. Trainer Van der Mije sloeg aan het wisselen en bracht met Helder en George wat aanvallend geschut. Het werd in deze fase niet meteen billen knijpen voor de Boys, dat kwam pas in de laatste tien minuten. Ondertussen kwam Van der Moot namelijk in redelijk kansrijke positie, maar het goudhaantje van de wedstrijd ervoor schoot deze keer voorlangs. In dezelfde fase kreeg Milan Zonneveld ook een aardige mogelijkheid, maar het jonge talent schampte de bal slechts in plaats van geplaatst af te drukken.
Het vuur kwam er steeds meer in. Mede door af en toe wat matig wegwerken aan Rijnsburgse zijde kregen de Heemskerkers wat meer kansen op succes. De getructe invaller George bleek een handenbinder, al bleef de schade meestal beperkt tot wat corners. De aanvallende intenties van ADO’20 betekenden wel dat Rijnsburgse Boys meer ruimte kreeg. De 0-2 leek onderweg toen Gielisse op subtiele wijze Zeldenrust wegstak, die met een breedtebal Dani zocht. Dat mislukte helaas, anders was het pleit waarschijnlijk al beslecht geweest.

Zure bom
De tijd tikte weg, terwijl invaller Bram de Bruin, die voetballend weer veel goeds bracht, af en toe aan het bakkeleien was met zijn tegenstander. We waren inmiddels in de blessuretijd aanbeland toen er helaas een bommetje ontplofte. De Bruin ging het duel met zijn tegenstander aan, sprong op en landde daarbij op het been van zijn opponent. De Heemskerker bank sprong als door een adder gebeten op en was in de stellige overtuiging dat De Bruin hier een ‘bewussie’ pleegde. Voor veel mensen zal dat nooit met zekerheid waar te nemen zijn geweest. De beelden zullen uitsluitsel bieden. Hoe het ook zij, Bram ging er af met rood en moet vrezen voor een schorsing, net nu hij weer goed op de weg terug is. Dat was een smet op deze overwinning. Geel-zwart trok de 0-1 namelijk met veel wilskracht over de streep en maakte het gat naar beneden nog groter. Gelukkig maar.
Een elftal kan op papier dan wel te goed zijn om te degraderen, je moet de punten toch maar halen. En met zestien punten uit de laatste acht wedstrijden doen de Uien goede zaken. Aanstaande zaterdag wacht De Treffers. Weer een mooie uitdaging om de weg naar boven te vervolgen.

ADO’20 – Rijnsburgse Boys 0-1 (0-0)
Scheidsrechter: de heer Thomas Hardeman
Toeschouwers: niet bekend, wel veel uit Rijnsburg
Gele kaart ADO’20: Milan Klopper
Rode kaart Rijnsburgse Boys: Bram de Bruin