Nico Glasbergen

ACV – Rijnsburgse Boys 2-1 (1-1) – VERSLAG

Onder andere gemiste kansen worden de Uien fataal

In een zeiknat Assen mocht Rijnsburgse Boys een nieuwe start gaan maken. Geen makkelijke opgave, tegen een team in vorm, terwijl de Uien zelf sputteren en haperen. Misschien dat de wissel in de technische staf, met Hein Leliveld als hoofdtrainer en Dick Heemskerk als assistent, een boost kon geven. Nou, zo begon het zeker wel, met een boost. Rijnsburgse Boys kwam vliegensvlug voor, had een half uur lang de controle, om het vervolgens weer een half uur zwaar te hebben. Het was zuur dat juist in het laatste half uur, waarin de Uien toch de bovenliggende partij waren, juist een punt (of meer) werd verspeeld. Het was een wedstrijd met hele goede dingen en duidelijk mindere. Het was heel wisselend. Met wel heel veel spirit, wil en vechtlust. Geel-zwart zit in de hoek waar de klappen vallen en als je dan twee zeer goede kansen mist, dan weet je hoe het werkt. Zonde, onnodig, maar de Boys moeten er mee dealen. Is er hoop ? Absoluut. Rijnsburgse Boys was niet de mindere van een ploeg in vorm. Het komt goed. Echt.

Foto: Cor Spruijt

De Boys kenden een droomstart. De wedstrijd was nog geen minuut oud toen ACV keeper Nijland de bal pardoes in de voeten van Asante speelde. Asante aarzelde geen moment, speelde Klaver aan en Nino controleerde en haalde uit. Hard en zuiver, halfhoog buiten bereik van Nijland. Na krap een minuut stonden de Uien met 0-1 voor.

Droomstart
Dat was met recht een droomstart. En het zag er in het eerste half uur gewoon rooskleurig uit. ACV was slordig achterin, leverde met regelmaat de bal in en ontsnapte enkele keren aan een gevaarlijke tegenaanval. Rijnsburgse Boys had de controle, zonder in kansen te grossieren. Zo was er een geweldige diepe bal van Gielisse op Asante, waar wat uit te halen leek. Dat lukte niet, maar het begin was voortvarend.
Het is dan altijd zo jammer dat die controle soms razendsnel verdwijnt. Daar ging wel een duidelijk overtreding op Asante aan vooraf. Deze werd niet bestraft, de aanval ging door en eindigde uiteindelijk in een corner. Hoe zuur is het dat die corner via een snelle carambole in het Rijnsburgse doel belandde. Balen, want het ging lekker. En dan zie je iets wat je zo vaak ziet…

Foto: Cor Spruijt

Omslagpunt
Precies, dat het omslaat. Ineens waren de Uien de controle kwijt. Tot de dertigste minuut had ACV precies één schot op het doel van Zonneveld gelost. Er kwam een kans voor sterspeler Quispel van ACV, maar hij drukte te zacht af. Het werd ineens wat onrustig, met een sterker ACV. Het zijn van die psychologische dingen in het voetbal. De stomste dingen kunnen zomaar de zon achter de wolken doen verdwijnen en dat is soms slecht te verteren. Het is niet zo dat Rijnsburgse Boys compleet van het padje was, want een prachtige diepe bal van Zonneveld was bijna een prooi voor Asante en Dennis van der Plas miste rakelings op een scherpe vrije trap van Zeldenrust.

Foto: Cor Spruijt

Na rust
Het beeld van het laatste kwartier van de eerste helft werd in het eerste kwartier van de tweede helft doorgetrokken. De Uien hadden het moeilijk. Zo kopte Dennis van der Plas bijna in de eigen goal na een corner en had Rob Zandbergen ondanks zijn prima wedstrijd even een minder momentje: hij gaf met het hoofd onbedoeld een assist op een tegenstander, die zomaar alleen op Zonneveld af kon. Gelukkig redde de beer uit Lisse, anders had het wel heel zuur geweest. Het was een kwestie van deze fase doorkomen en knokken naar een betere periode.

Foto: Cor Spruijt

Een aloude voetbalwet
Geel-zwart beet zich door de mindere fase heen, onder aanvoering van Nino Klaver. Hij, maar ook Delano Asante, speelden een puike partij. Is het toeval dat twee spelers die in de voorgaande wedstrijden een rugzak leken mee te torsen nu bij de beste spelers hoorden ? Waarschijnlijk niet. Ze waren natuurlijk niet de enige spelers die een (ruime) voldoende haalden. Voor het onderdeel inzet haalden ze allemaal een voldoende. Het zit alleen gewoon niet mee, niet met blessures, scoren lukt heel slecht en kwartjes vallen elke keer de verkeerde kant op.
Zo was er de megakans voor Furhgill Zeldenrust. Delano Asante bediende hem, waarna Furhgill op vijf meter van de goal op Nijland schoot. In het vorig seizoen had deze kans verzilverd geworden, maar zo gaat dat als het niet loopt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze kans eigenlijk door doelman Nijland in de momenten daarvoor zelf veroorzaakt werd, maar hij moet er wel in.
Ondertussen gingen de in de eerste helft uitgevallen lichtmasten weer aan. Wat meer licht op het veld, maar helaas niet op het scorebord voor de Uien. Beide trainers sloegen aan het wisselen, zonder dat dat veel invloed had op het spel. En DE volgende kans op de 1-2 ging er helaas ook niet in. De vrije trap van Zeldenrust was scherp, waarna de instormende Dennis van der Plas zijn zool tegen de bal zette. Deze kans was niet super makkelijk te verzilveren, dat niet. Maar, zoals het altijd gaat als het tegenzit: Dennis raakte hem net te hoog onder zijn voet, waarna de bal rakelings over ging.

Foto: Cor Spruijt

Zucht…
Op de tribune werd het al gezegd door enkele Rijnsburgse Boys-supporters, die toch weer vrij ruim aanwezig waren. “Hier word je voor gestraft.” En zo geschiedde. ACV veroverde de bal op het middenveld, speelde diep op de linkerflank, waarna de lage voorzet werd verzilverd. Zo jammer, zo zuur…
Rijnsburgse Boys gooide hierna zeker niet de handdoek in de ring. Daan Walraven kopte net naast uit een corner van Asante bijvoorbeeld. Het zit niet mee, cruciale situaties vallen meestal de negatieve kant op en het blessurespook waart precies boven het elftal rond. Daar moeten ze mee dealen, wat mentaal een zware opgave is. Rijnsburgse Boys verloor wederom drie punten in Assen. Daar waar het gewoon een punt verdiend had. Uitgespeelde kansen waren er nauwelijks, dat is zo. Maar kansen op goals zeker wel.

Foto: Cor Spruijt

Eindconclusie
Natuurlijk is er een gat naar de middenmoot. En het lukt gewoon even niet en het zit niet mee. Toch waren er vandaag zat aanknopings- en positieve punten te zien. Spelers die een stuk beter speelden dan voorheen. De spirit was goed. En zo zijn er meer dingen te noemen. Er is geen reden om bij de pakken neer te zitten. Het hoekje waar de klappen vallen zullen de mannen van Leliveld waarschijnlijk nog even niet kunnen verlaten, maar dat gaat wel gebeuren. Honderd procent. Het komt op tijd goed beste supporters, echt. Deze jongens willen dolgraag, maar soms word je wil niet beloond.

ACV – Rijnsburgse Boys 2-1 (1-1)
1’ 0-1 Nino Klaver
31’ 1-1 Luka Priljic
83’ 2-1 Arnoud Bentum
Scheidsrechter: de heer J. te Kloeze
Toeschouwers: n.n.b.

Opstelling ACV: Ramon Nijland; Nande Wielink, Luka Priljic, Lars Dijk, Tapmahoe Sopacua; Bas Aalderink (23. Rick Boyer), Freddy Quispel, Boy Spijkerman (86. Yannick Hettinga); Justin Mulder (72. Niels Grevink), Mark Jagt (45. Arnoud Bentum), Karim Bannani.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld; Rob Zandbergen, Dennis van der Plas, Daan Walraven, Sjors Kramer (78. Ilias Kariouh); Steff van Rooijen (88. Mitchi Huijsman), Nino Klaver, Roderick Gielisse (88. Johan de Haas); Furhgill Zeldenrust, Dani van der Moot, Delano Asante.