200ste competitiewedstrijd voor Peter Freke

De uitwedstrijd tegen FC Lisse betekende voor Peter Freke zijn tweehonderdste competitieduel in het eerste elftal van Rijnsburgse Boys. Opvallend is dat zijn honderdste competitiewedstrijd ook een derby betrof: uit tegen Quick Boys (op 26 november 2005). Freke maakte zijn debuut in het seizoen 2001-2002. In de eerste wedstrijd van dat seizoen, thuis tegen ARC (1-4), kwam Freke in de 71e minuut in het veld voor Roy Kappenburg. Hij moest vervolgens vijf wedstrijden vanaf de kant toekijken, maar kreeg uit tegen Scheveningen (3-4) een basisplaats van trainer Wim Schaap, die hem de rest van het seizoen steevast opstelde. Onder Wim Schaap behaalde Freke tweemaal de zesde plaats.

Ted Verdonkschot was de tweede trainer van Freke. Na twee seizoenen een vierde plaats, vonden de succesjaren plaats: driemaal een kampioenschap en eenmaal de tweede plaats. Freke ging ook steeds meer wedstrijden spelen. In het seizoen 2007-2008 kwam zijn naam elke week op het wedstrijdformulier voor. Mocht Freke volgend seizoen opnieuw het geelzwarte shirt dragen dan wordt dat zijn tiende seizoen en komt hij met stip binnen op plaats 30 op de ’mister- Rijnsburgse Boys-lijst.’

Zijn eerste doelpunt scoorde hij in zijn eerste seizoen, in de uitwedstrijd tegen Katwijk (0-2 in blessuretijd). Scoorde Freke in de eerste 100 competitiewedstrijden 15 doelpunten (waarvan 6 uit een strafschop), na 200 competitiewedstrijden is dat aantal fors opgelopen: 47 doelpunten (waarvan 24 uit een strafschop). Op de topscorerslijst aller tijden staat hij inmiddels op een gedeelde dertiende plaats (samen met Martin den Haan). Zijn beste seizoen was het afgelopen seizoen, toen hij 11 keer doel trof. De strafschoppenspecialist (acht keer scoorde hij in het betreffende seizoen vanuit een penalty) werd daarmee verrassend topscorer van Rijnsburgse Boys. Opvallendste wedstrijd was dat seizoen de 0-5 overwinning bij DOTO met drie benutte strafschoppen.

Zijn eerste gele kaart haalde Freke in de thuiswedstrijd tegen Quick Boys (0-4). Door zijn vechtersmentaliteit en zijn gedreven wijze van spelen krijgt hij elk seizoen een aantal kaarten. Na 200 competitieduels staat hij op 31 gele kaarten. Op 10 maart 2007 mocht Freke in de thuiswedstrijd tegen DOTO (2-0), na een tweede gele kaart, twaalf minuten voor tijd gaan douchen. Het was de eerste en tot nu toe enige rode kaart in een competitieduel.

Natuurlijk heeft Freke ook vele bekerwedstrijden gespeeld (districtsbeker en KNVB-beker) maar deze zijn niet meegeteld in dit overzicht. Het winnen van de districtsbeker West II in het seizoen 2005-2006 (2-4 winst op DOTO) was ook een hoogtepunt met vier goals van de voet van de middenvelder. Conclusie is ook dat Freke ‘iets’ heeft met wedstrijden tegen DOTO. Op 31 oktober as. staat deze wedstrijd weer op het programma…

Peter, gefeliciteerd met je tweehonderdste wedstrijd en op naar de 250!