Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – GVVV 6–2 (4–1) – VERSLAG

Effectiever Rijnsburg legt GVVV over de knie

In een voor het publiek uitermate aantrekkelijk duel trok Rijnsburgse Boys uiteindelijk ruimschoots aan het langste eind. Met maar liefst vijftien doelpunten in twee wedstrijden blijft de conclusie overeind dat wedstrijden tussen GVVV en Rijnsburgse Boys veelal attractief én doelpuntrijk zijn.  Op de Rijnsburgse Middelmors vielen vier keer zoveel doelpunten als gemiddeld bij de overige wedstrijden in de Tweede Divisie. Met als uiteindelijk resultaat dat de Uien zichzelf op een (gedeelde) derde plaats van de competitie terugvinden. IJsselmeervogels en Kozakken Boys werden op de ranglijst gepasseerd. Maar was het verschil op het veld nu ook zo groot als de uitslag doet vermoeden?

GVVV begint niet scherp
De eerste mogelijkheid tot scoren dient zich al na dertig seconden aan. De jarige topscorer van de thuisclub heeft het vizier op dat moment nog niet helemaal scherp staan – Dani van der Moot heeft nog even geen reden tot juichen. Dat geldt ook voor zijn evenknie uit Veenendaal. Masies Artien verslikt zich al koppend in zijn tegenstander en het is aan de gesteldheid van het veld te danken dat Barry Powel meer in de grond dan tegen een bal trapt. Even later is het vanuit een kluts op het middenveld dat de bal zomaar het strafschopgebied in schiet waar Jeremy de Graaf een geweldige kans laat liggen om de score te openen. Met dank aan Roderick Gielisse. Op basis van het aantal mogelijkheden had het na een kwartier spelen best 0-2 of 1-3 kunnen staan. Maar ook in een voetbalwedstrijd kan het tij zo maar keren.

Zeven minuten
Masies Artien staat met een prachtige lange bal over de rechtervleugel min of meer aan de basis van de openingstreffer. De inzet van Jeffrey Jongeneelen wordt in het strafschopgebied met de hand gekeerd en scheidsrechter Tunnissen twijfelt geen moment. De toegekende strafschop wordt door Joël Tillema onberispelijk tegen de touwen geschoten. Een minuut later ziet doelman Johan Jansen een voorzet van Furhgill Zeldenrust nog voorbij gaan –Jeffrey Jongeneelen komt te laat voor het beslissende tikje. Maar twee minuten later is het wel raak. De man die vorige week tegen De Treffers nog een paar flinke kansen om zeep hielp, kopt een voorzet van Jordy Strooker perfect tegendraads in. De 2-0 is een fraaie treffer van Jeroen Spruijt. Een paar minuten later wordt getreuzel in de verdediging van GVVV afgestraft. Deze keer is het Furhgill Zeldenrust die de trekker over mag halen. GVVV wist uit ervaring van een week eerder dat een wedstrijd in 8 minuten kan kantelen. Zelf scoorde het vorige week tegen Noordwijk drie keer in die tijd, Rijnsburgse Boys deed daar vandaag zeven minuten over.

Mogelijkheden te over
Wie ondertussen denkt dat GVVV er helemaal niet meer aan te pas komt heeft het mis. Het is dat Bart Koomen tien minuten voor rust als reddende engel optreed. Onder het mom van vrouwen en kinderen eerst wordt de eerste treffer voor de blauw-witten voorkomen. En in plaats van 3-1 staat het even later gewoon 4-0. Uit een afgeslagen aanval na een corner komt geel-zwart er met vier man uit. Tegenover twee verdedigers worden de juiste keuzes gemaakt en is het Dani van der Moot die scoort. Voor rust is het geklungel van Bram Ros die de 4-1 inluidt. Voor GVVV is Jeremy de Graaf trefzeker Het is een wonder dat dit uiteindelijk ook de ruststand wordt. Want Joël Tillema kopt nog een keer kansrijk in het zijnet, Masies Artien ziet na drie pogingen zijn treffer alsnog voor buitenspel afgekeurd worden en Wesley Goeman vindt Richard van Nieuwkoop op zijn weg.

Rood blijft uit
Op slag van rust verwacht Jan en alleman een rode kaart voor Wesley Goeman. Zijn overtreden op voormalig teamgenoot Artien is er toch echt ééntje in de categorie doodschop waarbij er geen intentie lijkt om tegen een bal te trappen. Het geeft de KNVB de uitdaging nog eens uit te leggen waarom een dergelijke overtreding niet met rood bestraft hoeft te worden. Niek Oosterlee besluit de speler in de kleedkamer achter te laten en een dubbele wissel toe te passen. Dit heeft bijna gelijk succes want Robin Mulder laat een uitgelezen mogelijkheid op 4-2 liggen. Rijnsburgse Boys wil het ondertussen soms net even te mooi doen. En krijgt daar na zes minuten in de tweede helft de rekening voor gepresenteerd. Wederom is het Jeremy de Graaf die  binnen schiet: 4-2. Na een uur spelen overheerst nog steeds het idee dat de winst niet binnen is. Ondanks of dankzij het gegeven dat Joël Tillema nogmaals een bal in het zijnet deponeert en Dani van der Moot een inzet via de lat het veld weer in zit komen.

Wedstrijd op slot
Het lijkt besluiteloosheid – tot twee keer toe krijgt Rijnsburgse Boys de mogelijkheid de wedstrijd definitief in het slot te gooien. En aan de andere kant laat GVVV links en rechts de nodige mogelijkheden liggen om weer aansluiting te krijgen. Alhoewel voortdurend dreigend is gelukkig niet iedere bal op Berry Powel doeltreffend. Met nog ruim een kwartier te spelen is het eindelijk dan toch nog een keer raak. De man of the match Jeffrey Jongeneelen – nagenoeg bij iedere goal betrokken – biedt Furhgill Zeldenrust een niet te missen kans. De bal gaat hard en hoog in het dak van het doel: 5-1. Het is duidelijk dat GVVV zich voorlopig even tevreden moet stellen met het gegeven dat Veenendaal onlangs tot mooiste fietsstad van Nederland werd uitgeroepen.

Max Hudepohl
Voetbal is een teamsport en het is niet gebruikelijk om één speler in het voetlicht te plaatsen. En soms moet en mag dat toch even. Volgens de statistici viel hij ruim een jaar geleden in een vorig thuisduel met GVVV uit. En na 400 dagen blessureleed maakte hij zijn rentree op de Middelmors. Hoe Masies Artien op de positie van linkermiddenvelder terecht kwam is even niet meer relevant – zijn pass over de hele breedte van het veld des te meer. Het was voor Max Hudepohl zeven minuten nadat hij in het veld kwam het eerste balcontact. En gaf hem de gelegenheid op te stomen richting Johan Jansen. En de toch al geplaagde keeper kansloos te laten met een droger schuiver. Max Hudepohl bepaalde de eindstand op 6-2!
Rijnsburgse Boys – GVVV 6–2 (4–1)
Scheidsrechter: de heer N.H.H.J. (Nick) Tunnissen
Toeschouwers: 1.000
Gele kaarten GVVV: Wilco den Hertog, Wesley Goeman
Scoreverloop:
21′ 1- 0 Joël Tillema (strafschop)
24’ 2-0 Jeroen Spruijt
28’ 3-0 Furhgill Zeldenrust
35’ 4-0 Dani van der Moot
37’ 4-1 Jeremy de Graaf
51’ 4-2 Jeremy de Graaf
71’ 5-2 Furhgill Zeldenrust
80’ 6-2 Max Hudepohl
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Jordy Strooker, Masies Artien (83’ Carlos Opoku, Roderick Gielisse, Bert Koomen; Jeroen Spruijt, Bram Ros (73’ Max Hudepohl), Jeffrey Jongeneelen, Furhgill Zeldenrust, Dani van der Moot en Joël Tillema (65’ Marc Magan)
Opstelling GVVV: Johan Jansen, Taoufik Adnane, Tom Oostinjen, Wilco den Hartog, Laurens van der Voort, Mart de Jong, Philip Ties, Wesley Goeman (46’ Soufiane Laghmouchi), Danny de Leeuw (46’ Robin Mulder), Berry Powel en Jeremy de Graaf