Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Quick Boys 3–1 (1–1) – VERSLAG

WISMAN WEER WINNENDE COACH BIJ rbb-qb

Vuurwerk bij de laatste training, vuurwerk voorafgaande aan de wedstrijd en vuurwerk na het eerste fluitsignaal. In  eerste instantie kwam dat van de kant van Quick Boys maar de lat hield de 0-1 tegen. Rijnsburgse Boys bleek aan de andere kant wel doeltreffender. Voordat alle kruitdampen helemaal verdwenen waren stond de ploeg van Henk Wisman al met 1-0 voor. De gelijkmaker van de Katwijkers bleek uiteindelijk een bron van inspiratie voor de thuisclub om in de tweede helft de stand naar 3-1 om te buigen. Om zichzelf uiteindelijk na speelronde zeven op de tweede plaats van de ranglijst terug te vinden. Niet helemaal onlogisch omdat koploper IJsselmeervogels tot dusver alleen nog maar puntverlies tegen Rijnsburgse Boys leed.

Bliksemstart Quick Boys – bliksemscore Rijnsburg
Als alle kansen aan de zijde van Quick Boys benut waren zou er in ruim twee minuten al vier keer gescoord kunnen zijn. De constatering is niet helemaal waarheidsgetrouw want twee van die kansen deden zich vanuit een rebound voor. Maar Tommy Bekooij kopte de tweede corner van de gasten prima in maar via de lat en het hoofd van Bert Koomen kwam de bal weer het veld in. Ook de daarop volgende inzetten werden gekeerd door of een Rijnsburgs been of doelman Bradly van der Meer. Rijnsburgse Boys begon de wedstrijd in ieder geval met een behoorlijk portie geluk. De eerste Rijnsburgse kans is wel raak. In een combinatie tussen Anthony van Dongen en Dani van der Moot is het de opkomende Jordy Strooker die door de verdediging van Quick Boys soleert en vervolgens de juiste (linker) hoek van het doel kiest. Doelman Paul van der Helm is kansloos op zijn inzet: 1-0. Geëmotioneerd viert de linkerverdediger zijn doelpunt. Niet  vanwege de bloemen die er bij aanvang van de wedstrijd voor hem waren (150 wedstrijden in RBB1). Maar vanwege zijn onlangs overleden oma. Ook daarom kan voetbal soms zo mooi zijn.

Mogelijkheden te over
Binnen 10 minuten hadden de Rijnsburgers best op 3-0 mogen staan. Eerst kopt Dani van der Moot in de verre rechterhoek maar de vingertoppen van Paul van der Helm voorkomen een verdubbeling van de voorsprong. Daarna is de discussie of de inlopende Joel Tillema al dan niet onreglementair naar de grond wordt gewerkt overbodig; de Rijnsburgse topscorer blijkt buitenspel te hebben gestaan. Ook de topscorer van Quick Boys probeert zijn bijdrage te leveren maar vanaf de rand van het strafschopgebied is zijn inzet een simpele prooi voor keeper Bradly van der Meer. De Rijnsburgse druk gaat een beetje van de ketel, de wedstrijd kent wat meer evenwicht. Maar kansen blijven er voor beide partijen. De opkomende Bert Koomen bedient Anthony van Dongen maar zijn inzet wordt geblokt. Aan de andere kant wordt een cadeautje van Massies Artien niet uitgepakt zodat de 1-1 uitblijft.

Terechte gelijkmaker
Even leek het er op alsof Rijnsburgse Boys in deze wedstrijd even veel geluk ten deel zou vallen als Ajax en Feyenoord in Europees verband al eerder hadden gehad. Thomas Bakker was het met de beslissing van scheidsrechter Cairo even niet eens. Maar de vrije trap voor het neerduwen van een tegenstander kwam er toch. Een mooie positie om de bal in de verre hoek te schieten, zo vanaf de hoek van het strafschopgebied. Moet ook Tommy Bekooij hebben gedacht. Alleen de uitvoering werd geen 10 maar een 9, de bal spat nagenoeg op de kruising van paal en lat uiteen. Er moest een foute terugspeelbal van Jordy Strooker aan te pas komen om Quick Boys de mogelijkheid van de gelijkmaker te bieden. De bal is te kort voor Bradly van der Meer waardoor de uitgelopen doelman gepasseerd wordt door Tommy Bekooy. Vanuit een nog best lastige hoek schuift die de bal in het ondertussen lege doel: 1-1. Echt spannend wordt het vlak voor rust wanneer Kevin Gomez-Nieto de bal bij het uitverdedigen onbedoeld tegen de keel van Anthony van Dongen schiet. Maar gelukkig krijgt de aanvaller weer snel lucht en kan hij de wedstrijd uiteindelijk ook in de tweede helft vervolgen.
Logische 1-2 valt niet
De tweede helft moet antwoord geven op de vraag of Rijnsburgse Boys het nu thuis echt zoveel lastiger heeft dan tijdens uitwedstrijden. Tenslotte heeft alleen winst op De Treffers drie punten opgeleverd op de Middelmors. In het begin van de tweede helft is het nog even Quick Boys wat de klok slaat. Er worden bij het uitverdedigen door Rijnsburgse Boys de nodige vuurpijlen gelanceerd. Maar dergelijke explosieven waren alleen vóór de wedstrijd toegestaan. En verder hebben lange ballen niet zo heel veel nut richting de 1 meter 84 lange Dani van der Moot. Nadat Anthony van Dongen nog een keer vlak naast heeft geschoten krijgen de Narren dé kans op 1-2. Eigenlijk zijn het meerdere kansen. Eerst klapt de buitenspelval niet goed dicht zodat Bert Koomen een bal van de doellijn af moet halen. Terwijl Roderick Gielisse vlak daarna met een uiterste krachtinspanning Dennis Kaars van het scoren af weet te houden. Quick Boys krijgt op de tribune de waardering voor spelinzet. Maar schiet er verder weinig mee op want het scorebord geeft nog steeds 1-1 aan.

Buit binnen
Marc Magan heeft in het verleden aangetoond een vrije trap binnen te kunnen schieten. Met bijna een uur op de klok is ook nu de intentie goed maar gaat de bal als een streep vlak over het doel. De eerste echte vloeiende aanval van Rijnsburgse Boys in de tweede helft wordt echter bijzonder fraai afgerond. De combinatie Tillema – Magan – Tillema levert een wegdraaiende bal richting Dani van der Moot op. Met veel gevoel en sprongkracht knikt de centrumspits de bal tegendraads in de bovenhoek: 2-1. Tegen minuten later gooit Jeroen Spruijt de wedstrijd definitief op slot. Hij zet de aanval zelf op door Joël Tillema de diepte in te sturen. Diens voorzet schiet voorlangs als Anthony van Dongen net te laat is om in te tikken terwijl Dani van der Moot zijn inzet gekeerd ziet worden. De rebound is vervolgens voor Jeroen Spruijt die de bal keihard tegen de touwen jaagt. Met nog een paar spelde prikjes over een weer is de 95e ontmoeting  tussen Rijnsburgse Boys en Quick Boys een prooi voor de Uien.

Week van de scheidsrechter
Rijnsburgse Boys wees er niet alleen via de LED-boarding op: Arbitrage is een onmisbare factor, zij verdienen uw respect. Iets wat zich na afloop van de wedstrijd vertaalde in een bloemetje voor het arbitrale kwartet. Dat moest deze middag zeker alert zijn maar een echt lastige middag werd het niet. Alleen Jesper de Vré werd op de bon geslingerd en daar kon zelfs Lorenzo Cairo niet om heen. Henk Wisman stapte voor de vierde keer als winnende coach bij Rijnsburgse Boys – Quick Boys van het veld. Ook hij toonde zich na afloop een tevreden man waarbij de tweede helft duidelijk zijn waardering weg kon dragen. Volgens de winnende oefenmeester wist Quick Boys in de eerste helft het centrale verdedigingsduo van de Rijnsburgers goed onder druk te zetten. Waarbij de verdediging te weinig lef toonde om daar om heen te voetballen. In de tweede helft lukte het om onder die druk uit te komen. Op de vraag van het journaille waar dit straks allemaal wel niet toe zou kunnen leiden was de oefenmeester ook heel duidelijk: het seizoen is nog maar pas begonnen, we willen hoger eindigen als vorig jaar en ten aanzien van de laatste doelstelling (betere voetbal) maken we iedere week stapjes.

Rijnsburgse Boys – Quick Boys 3–1 (1–1)
Scheidsrechter: de heer L.P.S. Cairo
Toeschouwers: 2.600
Gele kaart Quick Boys: Jesper de Vré
Scoreverloop:
5′ 1- 0 Jordy Strooker
43’ 1-1 Tommy Bekooij
60’ 2-1 Dani van der Moot
71’ 3-1 Jeroen Spruijt
Opstelling Rijnsburgse Boys: Bradly van der Meer; Jordy Strooker, Masies Artien (46’ Roderick Gielisse), Thomas Bakker, Bert Koomen; Jeroen Spruijt, Bram Ros (88’ Edo Knol), Marc Magan, Dani van der Moot; Anthony van Dongen (77’ Jaïro Schet) en Joël Tillema
Opstelling Quick Boys: Paul van der Helm, Joey Ravensbergen, Jeroen Tesselaar, Chima Bosman, Kevin Gomez-Nieto (71’ Martin van Eeuwijk), Mohammed Mahmoed, Ricardo Kuyvenhoven (75’ Tim Bloemendaal), Jeffrey Ket (83’ Bert Stelenpool), Jesper de Vré, Dennis Kaars en Tommy Bekooij