Rijnsburgse Boys – Ajax

Goedkoop
In tegenstelling tot 2001 hield RBB dit keer redelijk lang stand. Toen viel al na vijf minuten een Amsterdamse goal. Nu moest de nieuwe doelman Tim Orlowski pas na twintig minuten buigen voor de nieuwe Zweedse midvoor Markus Rosenberg. Na een halfuur capituleerde de van Stormvogels/Telstar gekomen keeper voor de tweede keer, nota bene na een goedkoop gegeven penalty, die door Escudé werd benut. Vóór de 0-1 onderscheidde de doelwachter zich met een drietal fraaie reddingen op inzetten van Tom de Mul, Steven Pienaar en Julien Escudé.

Was Orlowski nog enigszins een held, zijn vervanger Arjan van Iterson, die na een half uur tussen de palen verscheen, had een veel vervelender middag. Tien minuten later had de Rijnsburgse doelman al vijf keer de gang naar het net gemaakt. Elke twee minuten was het raak…

Zuur
Trainer Ted Verdonkschot keek mede daardoor enigszins zuur na de wedstrijd. Vooraf had de oefenmeester gehoopt op een 0-5 eindstand, het werd meer dan het dubbele. De trainer: ‘Na de penalty en de 0-2 kwam de ommekeer en ging het heel snel. Het baltempo lag hoog en het verschil met Ajax was te groot, maar bij ons werden afspraken niet meer nagekomen. Achterin ging mijn ploeg een-op-een spelen en dat is vragen om moeilijkheden.’

Verdonkschot: ‘Ik vond dat een kwalijke zaak en dat heb ik mijn spelers in de rust ook gezegd. We hadden zelf ook wat willen laten zien. Wij hebben niet gevoetbald en te weinig laten zien. Ik ben toch te veel sportman om te kunnen genieten van het spel van Ajax.’

Bekeken lob
Na de pauze (met een 7-0 tussenstand) ging Ajax door. Binnen tien minuten lagen 0-8 en 0-9 achter Van Iterson waarna de derde keeper Arjan van Heusden het mocht proberen. Hij moest uiteindelijk drie keer de bal uit het net halen. Vooral de 0-10, van Daniël de Ridder, was fraai. Hij lobde de bal heel bekeken over de uitgelopen Van Heusden heen. Nigel de Jong en Anastasiou scoorden in de slotfase 0-11 en 0-12.

Rijnsburgse Boys kwam in het stuk niet voor. Kansen bleven uit. Het publiek moest het doen met enkele schaarse bijna-uitbraken. Slechts twee keer schoot RBB een bal tussen de palen. In de eerste helft via Peter Freke die te zacht op doelman Maarten Stekelenburg afvuurde. In de tweede helft produceerde invaller André van Egmond een schot op doel. Nu stond reservedoelman Hans Vonk op de juiste plaats.

Veel ruimte
Ajax-coach Danny Blind was na afloop een tevreden man. Zijn ploeg was de eerste twee trainingsweken goed doorgekomen en lijkt in de breedte sterker geworden, zeker als bedacht wordt dat de WK-junioren Babel, Maduro en Emanuelson nog ontbraken wegens vakantie. Bovendien bleef Galasak aan de kant vanwege een lichte blessure. Blind: ‘We gaan ons vanaf nu op het voetbal richten. De afgelopen weken trainden we steeds ’s morgens, ook als we een wedstrijd speelden. Vandaag was dat voor het eerst niet zo, en dat was goed te zien. Mijn spelers waren fris. Maar we kregen wel erg veel ruimte. De tegenstander werkte goed mee vandaag.’