Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – GVVV 3-3 (1-2) – VERSLAG

Als de Uien en blauw Veenendaal de degens kruisen, is een voetbalfeest gegarandeerd

In de rijke historie van Rijnsburgse Boys versus GVVV en vice versa zit een prettige rode draad. Of het nu in Veenendaal is of op de Middelmors, er gebeurt altijd wat.  En wat er gebeurt is zelden saai. Het begint al met de gemiddelde spelopvatting van beide teams. Die is vrijwel altijd aanvallend. Daarnaast gebeurt er heel vaak wat geks en vallen de doelpunten als rijpe appels uit de boom. Een aantal seizoenen geleden werd het een keer 0-1, maar dat is een rariteit in het voetbalfeest wat GVVV en Rijnsburgse Boys normaal gesproken weten voor te schotelen. GVVV trainer Niek Oosterlee is een expert: hij kent de wedstrijd van beide zijden en zal de conclusie beamen: de toeschouwer gaat als winnaar naar huis na een treffen tussen deze grote clubs in het amateurvoetbal. Ook nu viel er weer een bijzonder moment in de wedstrijd te noteren. De rode kaart voor Mart de Jong na ruim een half uur spelen dwong GVVV verder naar achteren, daar waar het al qua aanvallende intenties al onder lag. GVVV, verzwakt door blessures en Rijnsburgse Boys, ook al ‘afgeslankt’, maakten er desalniettemin wat leuks van. Met name in de tweede helft waren de aanvallen niet op twee handen te tellen en excelleerden de beide doelmannen, waar Johan Jansen van GVVV het een stuk drukker had dan collega Van Nieuwkoop. 

Foto: Hans Heemskerk


Het eindigde zoals het begon: gelijk, alleen zes goals later.
De Uien gingen niet bepaald met een lekker gevoel de winterstop in. De problemen zijn bekend: trainer Van Leeuwen heeft weliswaar een selectie waar veel voetbal in zit, maar zijn ensemble wil de strijkstok ook nog wel eens vals gebruiken. Verdedigend laat Rijnsburgse Boys nog wel eens een steek vallen. Dat betekent dat je voorin volop moet scoren en ook al is er daar veel kwaliteit, de missie is zonder uitzondering zwaar. 
Maar je kan niet zeggen dat het schijterig is. De koers staat op recht vooruit. En ook in deze wedstrijd was het ‘snel naar het vijandige doel’. Vanaf minuut één speelden de Uien helemaal niet slecht. Natuurlijk, er ging wel eens wat fout, maar er waren ook prima combinaties te zien. Wat alleen zo frappant is: die leveren dan geen goal op en de eerste de beste aan de andere kant is raak. Na zes minuten was het al vissen. Laghmouchi glipte soepel langs twee man, had meteen vrije doortocht en faalde oog in oog met Richard niet: 0-1. Je voelde bij wijze van spreken de zucht slaken op de tribune: “gaan we weer”.  De Uien rechtten desondanks de rug en de aanwinst Jeroen Meefout liet zien dat hij een goed aanspeelpunt is, kopsterk en met een goede techniek. De eerste indruk is prima!

Foto: Hans Heemskerk


Combinaties zonder beloning
In de jacht naar de gelijkmaker lieten de Uien een aantal prima combinaties/driehoekjes zien. Zo was de combi tussen Spruijt en Strooker vlot, waarna de voorzet van Strooker door Meefout naast werd gekopt. En ook het samenspel tussen Jongeneelen en Hudepohl verdiende een beter lot, maar Max kon geen overtuiging achter zijn schot krijgen. De trilogie werd voltooid door Max en Gino Demon, waarna Gino zijn schot vlak langs de voor hem linkerpaal zag vliegen. Goede intenties genoeg in ieder geval. En het extra handje volgde na ruim een half uur. Tillema probeerde zich langs Mart de Jong te wurmen met een uitstormende Johan Jansen op het vinkentouw om de diepe bal weg te rossen. Tillema leek het duel te winnen, waarna een lastig te beoordelen duikelpartij van Tillema volgde. De meningen rolden van de tribune, maar er is er maar één doorslaggevend en die is van arbiter van den Elzen.
Het duurde even, maar het rood kwam uit de kontzak en de Jong kon inrukken. De vrije trap die Tillema zelf mocht nemen verdween naast de goal van Jansen. GVVV kon een uur met tien man verder en natuurlijk drukte dit een stempel op de wedstrijd. Het moest verder terug, maar met gevaarlijke jongens als de Graaf en Laghmouchi was een walk-over geen uitgemaakte zaak. GVVV groef zich iets verder in en probeerde de tent dicht te timmeren. Sterker nog, het gaf even een extra tik aan de Uien. Een corner werd kort genomen en door middel van vlotte combinaties speelde GVVV de Uien in de zestien dronken. Janssen stond klaar om het laatste tikje te geven: 0-2. Een prachtig uitgespeelde goal, maar wat stonden de Uien hier te schutteren.
Het mooiste wat je dan nog kan bereiken is een goal scoren voor rust. En verdraaid, dat lukte. Gielisse kreeg met enig fortuin de bal in de voeten na een goede actie van Demon. De voetballend weer ijzersterke back aarzelde niet en liet Jansen kansloos: 1-2. Als afsluiter verdiende een pegel van Meefout een beter lot, maar het schot zeilde over. In de tussentijd was Magan ingevallen voor de ogenschijnlijk lelijk geblesseerde Max Hudepohl. Laat de angst voor een meniscusblessure geen waarheid worden…

Foto: Hans Heemskerk


Een zeer vermakelijk tweede bedrijf
GVVV begon sterk in de eerste minuten van de tweede helft. Dat overwicht duurde maar even. En het werd de tweede helft van de keepers, waarin met name doelman Jansen veel te doen kreeg maar ook veel tegen hield. Zijn eerste redding was op een vlammende pegel van Magan, die hij met een stijlvolle hoge duik behoedde voor een notering op het scorebord. De Uien zetten flink druk, maar lieten in de bezetting ook nog wel eens een steek vallen. En dan weet je wel wat er gaat gebeuren: het gaat kansen regenen.  De toeschouwers kunnen zich onmogelijk verveeld hebben in de tweede helft, dat is zeker. Om een korte bloemlezing te geven: Jansen ranselde een volley van Jongeneelen uit zijn doel, tikte een goed schot van Tillema uit de hoek en kon met een uiterste krachtsinspanning een lepe koplob van de lekker spelende Jeroen Spruijt uit zijn doel krijgen. Spruijt haalde vrijwel meteen zijn gram. De afgemeten voorzet van Jongeneelen kopte hij vrijstaand in de hoek, gelijke stand, 2-2. En nog was de Jansen-show niet voorbij. Nu was het wéér Magan die in de grote Veenendaalse goalie een sta-in-de-weg zag. De 3-2 leek te gaan vallen, zeker na de mooiste actie van Jeroen Meefout in deze wedstrijd. Soepel en op snelheid passeerde hij enkele verdedigers waarna de bal perfect kwam te liggen voor een droomfinish. Eerlijk is eerlijk: Jongeneelen stond echt vrij en had misschien de bal wel moeten hebben. De raket die Meefout afvuurde ging akelig hard op weg naar het kruis, maar was net te hoog.

Foto: Hans Heemskerk


Wissels
In het laatste kwartier werd er flink gewisseld en deze mutaties hadden veel invloed. Zowel Sherwin Grot bij GVVV als Frank Tervoert bij Rijnsburgse Boys kwamen in het veld en om het nog wat aanvallender te maken kwam Tervoert ook nog eens voor Opoku. Het zal geen straf zijn voor zijn slipper, maar Carlos zal een zucht van verlichting hebben geslaakt. Zijn balverlies zorgde er namelijk voor dat de gevaarlijke klant De Graaf alleen op Van Nieuwkoop af kon. Richard is goed in de één tegen één en ook nu kon De Graaf onze kleine tijger niet passeren. Een uitgelezen mogelijkheid, dat zeker. En GVVV kreeg er meer, mede omdat keeper Jansen fantastisch uit schoot, Grot in de één tegen één bracht en deze Demon uitspeelde en koel afdrukte. De 2-3 was geenszins verdiend, maar dat telt niet. Hij zat en de Uien zaten weer in de problemen, met nog tien minuten te gaan. Godzijdank hebben we ook Tervoert nog. Hij viel gretig in, zette zijn agressie positief om in goede daden en werd al snel beloond. Drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd kopte hij de 3-3 binnen, onder luid gejuich van het thuispubliek, dat wakker werd uit zijn winterslaap. Het bleef billen knijpen hoor, voor beide zijden. Grot ging identiek als aan zijn goal richting doel, maar gelukkig voor ons kreeg hij de bal niet goed mee. Als eindklapper vielen er nog wat kaarten, om het vermakelijke geheel nog wat op te sieren. Eindstand: 3-3. Enige winnaar: het publiek.

Foto: Hans Heemskerk


Trainer Wilfred van Leeuwen nam na afloop de tijd voor het journaille.
“Ik vond ons de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Logisch tegen tien man, maar ook tegen elf man. Zij gingen al vrij snel ver terug, we creëerden in het begin niet heel veel, maar waren wel de baas op het veld. Die corner tikken zij met één keer raken in de goal. Gelukkig maakten we snel de aansluitingstreffer net voor rust. In de tweede helft hebben we er alles aan gedaan en dan ‘verlies’ je eigenlijk van de keeper. Alles wat we moesten doen hebben we goed gedaan. Die derde goal mag nooit vallen en we mogen nooit in de één tegen één komen. Ik kan die gasten alleen maar een compliment geven over de strijd en het plezier waar ze mee gespeeld hebben. We hebben een hoop kansen gehad, maar de keeper pakte alles vandaag.”
“Ga onze tegengoals maar tellen. Het zijn bijna nooit uitgespeelde goals, maar bijna altijd weggevers. En dat is zonde. We hebben wel erg gedisciplineerd gespeeld in het tempo. Ik kan die jongens niet veel verwijten. Ik heb een prima Rijnsburgse Boys gezien, alleen je moet die bal erin rossen.”
Zo is het maar net.
Rijnsburgse Boys – GVVV    3-3 (1-2)
Toeschouwers: 1000
Scheidsrechter: de heer F.M.L. van den Elzen
Gele kaart GVVV: Taoufik Adnane
Rode kaart GVVV: Mart de Jong
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Jeffrey Jongeneelen, Roderick Gielisse, Frank Tervoert
Scoreverloop:
6′   0-1 Soufiane Laghmouchi
39′ 0-2 Guido Janssen
41′ 1-2 Roderick Gielisse
61′ 2-2 Jeroen Spruijt
83′ 2-3 Sherwin Grot
87′ 3-3 Frank Tervoert
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Roderick Gielisse, Gino Demon, Carlos Opoku (77. Frank Tervoert), Jordy Strooker; Joël Tillema, Bram Ros, Jeroen Spruijt; Max Hudepohl (30. Marc Magan), Jeroen Meefout, Jeffrey Jongeneelen.
Opstelling GVVV: Johan Jansen; Taoufik Adnane, Mart de Jong, Wilco den Hartog, Laurens van der Voort; Guido Janssen, Robin Mulder (87. Bart Hulsbos), Roy Terschegget (91. Robin Segers), Danny de Leeuw; Jeremy de Graaf, Soufiane Laghmouchi (81. Sherwin Grot).