IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – AFC: 2-6 (0-3) – VERSLAG

Vrouwelijke streaker brengt Rijnsburg niet tot een hoogtepunt  

Ondanks een ludieke actie van de HKR die de ploeg tot grote daden had kunnen aansporen, heeft Rijnsburgse Boys tegen koploper AFC de hoge verwachtingen niet waar kunnen maken. Door zelf in de beginfase kansen te missen en tegelijkertijd de tegenstander alle ruimte te gunnen om wel te scoren, beleefde AFC een makkelijke middag op Middelmors. Met in beide helften drie Amsterdamse goals en twee opportunistische Rijnsburgse treffers in de tweede helft, werd de eindstand bepaald op 2-6. AFC brak daarmee de eigen traditie van het verspelen van de koppositie één week na het behalen van die felbegeerde plek. Maar dit nieuws kan niet in de schaduw staan van de landelijke aandacht die de HKR genereerde met hun actie. Zelfs in het buitenland worden de beelden vanaf Middelmors bekeken. Na twintig minuten spelen was het afsteken van een aantal confetti shooters achter het doel van AFC het teken voor een ingehuurde vrouwelijke streaker om het veld op te rennen. Gejoel en gelach onder de 1.300 toeschouwers terwijl spelers en arbitrage verbaasd en gniffelend het vrouwelijk schoon van dichtbij mochten bekijken. Joël Tillema werd zelfs verleid tot het maken van een dansje terwijl Raily Ignacio, zijn vriend en tegenstander, volledig uit zijn dak ging door uitbundig mee te springen met zijn handen in de lucht. Hij nam daarmee een voorschot op het einde van de wedstrijd waarin AFC als grote overwinnaar van het veld stapte, de Rijnsburgers ontgoocheld achterlatend….                        

Foto: Hans Heemskerk


Kwetsbaar
Rijnsburgse Boys begon prima aan de wedstrijd. Terwijl AFC het meeste balbezit had, waren de eerste kansen voor Rijnsburgse Boys, voortkomend uit goed en mooi combinatievoetbal. Jeroen Spruijt nam de eerste voor zijn rekening, maar schoot net naast. Een minuut later hielp Jeffrey Jongeneelen een niet te missen kans om zeep na goed voorbereidend werk van Bram Ros en Joël Tillema. Duidelijk werd wel dat de verdediging van AFC behoorlijk kwetsbaar kan zijn. Helaas bleek dit aan het eind van de middag juist het meest voor de Rijnsburgse defensie te gelden. Raily Ignacio, voor het eerst spelend tegen zijn oude liefde op Middelmors, was verantwoordelijk voor het eerste dreigende moment van AFC. Vanuit de draai schoot hij voorlangs; een actie zoals er velen zijn geweest in zijn geelzwarte verleden. Opmerkelijk was wel dat de Haagse spits direct na dit moment meerdere mensen herkende achter het doel en op de tribune en begon te zwaaien. Zijn ploeggenoot Melvin Grootfaam ontpopte zich al snel in de wedstrijd tot een heus handenbindertje. Een gevaarlijk schot van hem werd door Richard van Nieuwkoop tot corner getikt. Het bleek uitstelsel van executie; de corner leverde immers de eerste Amsterdamse treffer op. De bal werd niet goed uitverdedigend waarna Tim Linthorst met een halve omdraai het leer op doel schoot. Jeroen Spruijt dacht de bal weg te kunnen schieten maar werkte deze op ongelukkige wijze in eigen doel: 0-1. Uitgerekend tegen een andere Amsterdams club – Ajax amateurs – had de middenvelder dit eerder gedaan tijdens de kwalificatiewedstrijd om de KNVB-beker. Een tegenvaller derhalve voor de Rijnsburgers. Maar met maar liefst vier opeenvolgende corners kon drie minuten later wel direct orde op zaken worden gesteld. Alleen de vierde corner leverde echt gevaar op maar Gino Demon kopte over. Vier minuten later leken de twee Rijnsburgse  Haagse vrienden van Raily Ignacio voor de gelijkmaker te zorgen: na een schitterende passeeractie van Jordy Strooker was het aan Joël Tillema om het karwei af te maken. Het schot werd echter geblokt. 

Foto: Hans Heemskerk


Streaker
Na twintig minuten spelen moest scheidsrechter Smit het spel even stil leggen. Of beter gezegd: de eerder genoemde vrouwelijke streaker zorgde ervoor dat alle aandacht even niet voor de bal maar voor haarzelf was. Al zwaaiend met een HKR vlag was wel duidelijk wie er achter deze actie zat. Na afloop bleek dat zij eigenlijk twee weken eerder tegen Katwijk het veld had moeten betreden maar er toen van af had gezien vanwege de aanwezigheid van vele agenten. De verbouwereerde stewards hoefden haar niet van het veld te sturen. Enthousiast zwaaiend liep ze zelf richting de uitgang van het veld bij de kantine. Alsof er niets gebeurd was gingen beide ploegen na het korte oponthoud verder met hun wedstrijd. Uit een corner kopte Masies Artien, die net daarvoor een gele kaart had gekregen voor een overtreding op Raily Ignacio op de middenlijn, over. Yordi Teijsse, die niet echt zijn stempel op de wedstrijd wist te drukken, probeerde het met een afstandsschot. Na een half uur spelen had Maikey Parami, na een goede actie tussen Roderick Gielisse en Jeroen Spruijt, de kans op de gelijkmaker maar Patrick Zonneveld wist met een katachtige reactie zijn schot te keren. En tja, had je zomaar op 1-1 kunnen staan, twee minuten later was het toch 0-2. Melvin Grootfaam wist vanaf de middenlijn op te stomen en met zijn voorzet Raily Ignacio te bereiken. Omdat Gino Demon niet goed dekte kon de topscorer van de tweede divisie glijdend de bal in het doel werken. De wedstrijd was in de fase beland waarin alles wat AFC aanraakte in goud veranderde en Rijnsburgse Boys het geluk niet aan haar zijde had. Zo zag een afstandsschot van Max Hudepohl er gevaarlijk uit maar ging toch naast terwijl de bal, na opnieuw een opstoomactie van Melvin Grootfaam, voor de voeten van Kenny Teijsse viel die, half vallend, de 0-3 binnenschoot. Net voordat de thee genuttigd kon worden kopte Jeroen Spruijt uit een corner de bal nog over het doel.

Foto: Hans Heemskerk


Energie
Geleerd hebbend van de voorgaande wedstrijd – Barendrecht wist na een grote achterstand toch ook vier keer te scoren – begon Rijnsburgse Boys met veel energie aan de tweede helft. Binnen twee minuten had Joël Tillema twee schoten gelost. De eerste ging naast, de tweede over. Ook het geluk lachte Rijnsburgse Boys voor even toe. In een formidabele actie van Raily Ignacio zette hij de centrale verdedigers Masies Artien en Gino Demon te kijk maar verslikte zich in Richard van Nieuwkoop. Drie minuten later was het geluk alweer verdwenen. Nu was het Melvin Grootfaam die twee Rijnsburgers – Roderick Gielisse en Bram Ros – voor schut zette en de vrije doortocht richting Richard van Nieuwkoop kreeg. De Amsterdammer beloonde zijn goede spel met een bal onder het lichaam van de Rijnsburgse keeper: 0-4. Met deze grote achterstand kon Wilfred van Leeuwen niet anders dan aanvallend wisselen. Frank Tervoert en Donny van Oijen – na veel blessureleed gelukkig weer inzetbaar – losten Roderick Gielisse en Max Hudepohl af. Het lijkt wel of Frank Tervoert er een neusje voor heeft maar opnieuw wist hij binnen een aantal minuten na zijn komst in het veld te scoren. Na een voorzet van Joël Tillema leek de bal in een flikkerkast te belanden waarbij uiteindelijk de spits pur sang de trekker overhaalde: 1-4.

Foto: Hans Heemskerk


Opportunisme
Met veel bravoure en vol opportunisme geloofden de Rijnsburgers toch weer in meer. Maikey Parami etaleerde zijn onverzettelijkheid maar weer eens; het leverde slechts een corner op. Donny van Oijen leek zijn seizoendebuut bijna te bekronen met een treffer, maar zijn gevaarlijke schot – na een snel genomen vrije trap – werd gekeerd. De stormloop op het doel van Patrick Zonneveld kende natuurlijk ook een keerzijde. De ruimtes die achterin werden weggegeven zouden zomaar door AFC afgestraft kunnen worden. In eerste instantie lukte dat niet: Raily Ignacio schoot op de paal en invaller Matthijs Jesse miste in kansrijke positie. Niet veel later zouden beide spelers wel scoren. Eerst draaide Raily Ignacio, na een ingooi, heerlijk weg bij Gino Demon, omspeelde de uitlopende Richard van Nieuwkoop en plaatste de bal in de korte hoek: 1-5. Niet veel later kwam een vrije trap bij Matthijs Jesse die met kappen en draaien Masies Artien en Gino Demon achter zich liet en Richard van Nieuwkoop opnieuw kansloos liet: 1-6. Het slotakkoord was voor Rijnsburgse Boys. Masies Artien wist met een diepe bal Frank Tervoert te bereiken die vervolgens met een droge knal de bal door de benen van keeper Patrick Zonenveld schoot: 2-6. Natuurlijk een persoonlijk succesje voor Frank Tervoert die, met zijn vijfde treffer in de (te) korte speeltijd die hij tot nu toe heeft gekregen, clubtopscorer Joël Tillema – met zes treffers – op de hielen zit. Natuurlijk heeft hij nog een hele lange weg te gaan om de status die Raily Ignacio bij Rijnsburgse Boys heeft te benaderen. Het luide applaus dat de Haagse goalgetter ten deel viel bij zijn wissel, vlak voor tijd, was hartverwarmend. Het Rijnsburgse publiek liet zich daarmee van haar beste kant zien, wat ook zeker gewaardeerd werd door de oud-spits van Rijnsburgse Boys en zijn nieuwe trainer Ulrich Landvreugd.                         

Foto: Hans Heemskerk


Rijnsburgse Boys – AFC: 2-6 (0-3)
12: Jeroen Spruijt (eigen doel): 0-1
33: Raily Ignacio: 0-2
40: Kenny Teijsse: 0-3
53: Melvin Grootfaam: 0-4
65: Frank Tervoert: 1-4
75: Raily Ignacio: 1-5
82: Matthijs Jesse: 1-6
83: Frank Tervoert: 2-6
Scheidsrechter: N.B. Smit
Toeschouwers: 1.300
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Masies Artien en Joël Tillema
Gele kaarten AFC: Tim Linthorst en Raily Ignacio
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Roderick Gielisse (60: Frank Tervoert), Masies Artien, Gino Demon, Jordy Strooker, Joël Tillema, Bram Ros, Jeroen Spruijt (70: Edo Knol), Max Hudepohl (60: Donny van Oijen), Jeffrey Jongeneelen en Maikey Parami  
Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Derre Kwee, Milan Hoek, Raily Ignacio (88: Tiemen van Hezel), Yordi Teijsse, Melvin Grootfaam (63: Matthijs Jesse), Tim Linthorst, Kenny Teijsse, Fouad Belarbi (84: Johan Kulhan), Jonathan Richard en
Thomas van den Houten