IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – AFC


Na het doelpuntenfestijn in Barendrecht (4-5) maakt Rijnsburgse Boys zich op voor het topduel tegen koploper AFC. In alle voorbeschouwingen deze zomer werden de Amsterdammers door de kenners getipt als een van de titelfavorieten. Deze rol wordt vanaf de start van de competitie meer dan waargemaakt. In de huidige tien competitieronden wist AFC zich namelijk vijfmaal op de eerste of gedeelde eerste plaats van de ranglijst te positioneren.
Sinds afgelopen zaterdag is het voor de derde keer ongedeeld koploper. De laatste zes weken is het steevast stuivertje wisselen met IJsselmeervogels. De druk van het koploper zijn is kennelijk erg groot. Na het behalen van de koppositie volgde er voor AFC direct puntenverlies: verlies bij HFC (3-1), een gelijkspel in en tegen Scheveningen (3-3) en verlies bij Jong Sparta (3-2). Het zijn ook de enige uitglijders van AFC in het huidige seizoen en opvallend: altijd in een uitwedstrijd. De vraag is dan ook of AFC in Rijnsburg met deze traditie gaat breken…

Raily Ignacio
Met twee overwinningen op rij beleefde AFC een droomstart van de competitie. Raily Ignacio was er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor dat twee van zijn oude clubs aan de zegekar werden gebonden. Eerst werd zijn vorige club, Kozakken Boys, met 1-0 verslagen. Een week later scoorde hij op De Westmaat in Spakenburg ook de enige treffer. De periode tussen deze clubs, van 2013 tot en met 2016, maakte Raily Ignacio furore op Middelmors. In drie seizoenen speelde hij 76 competitiewedstrijden waarin hij maar liefst 65 keer scoorde. Op de topscorerslijst aller tijden staat hij daarmee op een gedeelde vijfde plaats met Hans Zwaan, maar de Rijnsburgse spits deed dat in zeven seizoenen. Raily heeft er nooit een geheim van gemaakt: hij wil dolgraag weer in het geelzwarte shirt, zoals hij het zelf noemt, zijn beroep uitoefenen: doelpunten scoren. Momenteel voert hij zijn vak goed uit. Met negen treffers is de Haagse goalgetter topscorer in de tweede divisie.
Kwaliteitsinjectie
AFC, na De Treffers de best presterende zondagamateurvereniging van Nederland, kreeg dit seizoen een flinke kwaliteitsinjectie. Naast de promotie van Raily Ignacio van huurling tot contractspeler, werd de eeneiige Amsterdamse voetbaltweeling Yordi en Kenny Teijsse verleid om AFC te komen versterken. Na onenigheid bij Quick Boys zocht Yordi, goed voor 62 competitiedoelpunten in drie seizoenen, een nieuwe club. Dat gold ook voor Kenny, die een aardige loopbaan in het betaald voetbal zag stranden bij SC Cambuur. De tweelingbroers spelen nu voor het eerst in hun carrière samen in één elftal. Dat de tweeling in vorm is, blijkt wel uit hun doelpuntenproductie. Opmerkelijk daarbij is dat Kenny, van origine een verdediger, in totaal al zeven treffers heeft gescoord en Yordi, die toch de naam heeft van goalgetter, er tot nu toe vijf heeft gemaakt.

Tegentreffers
Beide ploegen hebben dit seizoen hun handen vol aan tegentreffers. Deze zijn er voor Rijnsburgse Boys te veel en voor AFC te snel in een wedstrijd. In de maand oktober incasseerde Rijnsburgse Boys in vier wedstrijden 12 tegengoals. Alleen VVSB en Scheveningen, de nummers laatst en voorlaatst, deden het met 13 tegengoals net iets slechter. AFC werd in zeven opeenvolgende wedstrijden op een – vaak snelle – tegentreffer getrakteerd. Iedere keer wist AFC ook de 1-1 op het scorebord te krijgen, maar toch. Dat moest anders. Afgelopen zaterdag lukte dat eindelijk: thuis werd eenvoudig GVVV met 4-0 aan de kant gezet. Het goede gevoel werd deze week meegenomen in het KNVB-bekertoernooi door te stunten. Wat Rijnsburgse Boys in de vorige ronde net niet lukte, AFC deed het dan toch: eerstedivisionist TOP Oss werd uit het toernooi geknikkerd (1-0). Na het eerdere succes tegen een andere eerstedivisionist, Telstar kreeg met maar liefst 5-0 klop, werkt AFC dit seizoen aan een nieuwe status, namelijk die van cupfighter.
Clubgegevens AFC
Oprichtingsdatum: 18 januari 1895
Sportpark
Sportpark Goed Genoeg
De Boelelaan 50
1082 LR Amsterdam
Website
www.afc.nl
Erelijst
Kampioen hoofdklasse A zondag in 2010
Kampioen topklasse zondag in 2014
Tenue
Shirt: rood
Broek: zwart
Kousen: rood
Trainer
Ulrich Landvreugd
Topscorer
Raily Ignacio met negen treffers
Wapenfeiten AFC in tweede divisie en topklasse zondag
2017 – 2018 12e plaats tweede divisie
2016 – 2017 11e plaats tweede divisie
2015 – 2016 6e plaats topklasse zo
2014 – 2015 10e plaats topklasse zo
2013 – 2014 1e plaats topklasse zo
2012 – 2013 11e plaats topklasse zo
2011 – 2012 10e plaats topklasse zo
2010 – 2011 4e plaats topklasse zo
Onderlinge resultaten in tweede divisie
2017-2018 Rijnsburgse Boys – AFC: 1-0 AFC – Rijnsburgse Boys: 1-1
Programma zaterdag 3 november 2018
Rijnsburgse Boys – AFC (15.30 uur)
Overige wedstrijden
Barendrecht – FC Lienden
Excelsior Maassluis – VVSB
GVVV – Katwijk
HHC Hardenberg – De Treffers
Jong Sparta – Jong Almere City FC
Jong Vitesse – Spakenburg
Scheveningen – Koninklijke HFC
IJsselmeervogels – Kozakken Boys
Stand Tweede Divisie
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag en nabeschouwing
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – AFC is zaterdagavond te lezen hier op de website. Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV.