Piet Hemminga

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Katwijk


De enige echte burenruzie op voetbalgebied in de gemeente Katwijk vindt dit seizoen eerst op Rijnsburgse bodem plaats. Even terugdenken aan die memorabele 1-2 uitslag in maart van dit jaar mag. Maar dit is een nieuw seizoen dat vooralsnog niet te vergelijken is met de jaargang waarin Katwijk het kampioensvaandel in de prijzenkast mocht hangen.
Quitte of dubbel
Aanhaken of afhaken is het credo voor deze wedstrijd. Bij winst van de geel-zwarten blijft het aangehaakt bij de top van de tweede divisie, bij verlies wordt het even subtopperen. Voor Katwijk betekent verlies in Rijnsburg dat het voorlopig op het tweede plan mee gaat doen. Het gat met de koploper kan dan zomaar oplopen tot acht punten. Een respectabel aantal alhoewel onze buren, gelet op de ervaringen van vorig seizoen, ook heel goed weten hoe zo’n voorsprong kan slinken.
Het zijn voorlopige conclusies wanneer zo’n kwart van de competitie erop zit. Nog zo’n voetbalwijsheid: het tweede jaar is voor een (ex-)promovendus lastiger dan het eerste jaar. Een voetbalwet die door Rijnsburgse Boys dit jaar wordt gelogenstraft. Het is zelfs best een aantal jaren geleden dat de Katwijkers op bezoek in Rijnsburg naar boven moesten kijken op de ranglijst om hun tegenstander terug te vinden.

Doelpuntrijk
In de acht wedstrijden die inmiddels door Rijnsburgse Boys gespeeld zijn, waren 33 doelpunten te bewonderen. Alleen bij de wedstrijden van AFC en VVSB waren meer doelpunten te zien. Bij de Amsterdammers scheelt het één doelpunt en bij VVSB waren er 39 treffers in totaal te noteren (bijna vijf per duel). Alleen is daar de verhouding tussen het aantal goals voor en tegen enigszins zoek. Van de 72 tot dusver gespeelde competitiewedstrijden in de tweede divisie eindigde slechts één duel in 0-0. Wie op de topscorerslijst kijkt, vindt daar een aantal bekenden terug. Raily Ignacio (9x), Marciano Mengerink (7x), maar ook de zes treffers van onze eigen Joël Tillema mogen er zijn. Stuk voor stuk fenomenale spelers met een uitzonderlijk doeltreffend vermogen. De blessure van Mengerink (gebroken jukbeen) betekent voor Katwijk dat er zich sollicitanten voor de rol van clubtopscorer zullen melden (Susan, Jongman, Mamedov).
Continuïteit
Tillema staat voor volgend seizoen gelukkig ook nog onder contract en steeds meer ploeggenoten haalden de pers de afgelopen weken met hun contractverlenging. Het is duidelijk dat Rijnsburgse Boys voor continuïteit kiest, met ook Wilfred van Leeuwen als coach op de bank. In de andere dug-out moet het dan bijna een déja vu voor Cees Bruinink zijn. Voor zolang het duurt en in afwachting van de aanstelling van een nieuwe coach. Bijzonder dat overigens de naam van Louis van Gaal nog niet opgedoken is in deze discussie. Hij zou het tenslotte op de fiets af kunnen…

Clubgegevens Katwijk
Opgericht: 17 februari 1939
Tenue
Shirt: oranje
Broek: zwart
Kousen: oranje
Trainer
Cees Bruinink
Topscorer
Marciano Mengerink met 7 treffers
Erelijst
Kampioen tweede divisie: 2018
Kampioen topklasse: 2013
Afdelingskampioen: 1993, 1994, 1995 en 2000
Zaterdagkampioen: 1993, 1994, 2000 en 2013
Algeheel kampioen: 1993, 1994, 2000 en 2013
Wapenfeiten
Katwijk in tweede divisie, topklasse en hoofdklasse
2017-2018 1e plaats tweede divisie
2016-2017 3e plaats tweede divisie
2015-2016 3e plaats topklasse
2014-2015 1e plaats hoofdklasse
2013-2014 14e plaats topklasse (degradatie naar hoofdklasse)
2012-2013 1e plaats topklasse
2011-2012 3e plaats topklasse
2010-2011 4e plaats topklasse
Totaalscore onderlinge duels in topklasse en tweede divisie
12 wedstrijden
2 overwinningen
6 gelijke spelen
4 nederlagen
17 doelpunten voor en 23 doelpunten tegen
Totaalscore onderlinge duels in topklasse in Rijnsburg
6 wedstrijden
1 overwinning
4 gelijke spelen
1 nederlaag
12 doelpunten voor en 12 doelpunten tegen
Programma zaterdag 20 oktober 2018
Rijnsburgse Boys – Katwijk (aanvang: 15.30 uur)
Overige wedstrijden
Excelsior Maassluis – Kozakken Boys
GVVV – Spakenburg
HHC Hardenberg – FC Lienden
Jong Sparta – AFC
Jong Vitesse – Barendrecht
Scheveningen – Jong Almere City FC
VVSB – De Treffers
IJsselmeervogels – Koninklijke HFC
Stand tweede divisie
Hoe te volgen
FOX Sports zal het duel rechtstreeks uitzenden op televisie. Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag en nabeschouwing
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Katwijk is zaterdagavond te lezen hier op de website. Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV.
Kaartverkoop
Klik hier voor de meest actuele informatie voor wat betreft de kaartverkoop