IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing FC Lienden – Rijnsburgse Boys


Na de twee gewonnen opeenvolgende thuiswedstrijden tegen VVSB (4-0) en Jong Vitesse (4-3), haalt Rijnsburgse Boys komende zaterdag de spelersbus weer van stal voor een mooie rit naar Lienden. Betekende vorig seizoen de uitwedstrijd tegen FC Lienden de eerste officiële competitiewedstrijd tegen een zondagamateurclub – welke een 2-1 nederlaag opleverde – inmiddels hebben de Rijnsburgers volledig hun draai gevonden in de competitie met zaterdagclubs, zondagclubs en jong beloftenteams. Rijnsburgse Boys is momenteel zelfs de enige ploeg in de tweede divisie die alle uitwedstrijden wist te winnen. Na overwinningen op Jong Almere City FC (0-2), Jong Sparta (1-2) en HHC Hardenberg (2-3) is het de vraag of ook FC Lienden aan de zegekar gebonden gaat worden.

Successen
FC Lienden was altijd een relatief bescheiden voetbalclub in het dorp Lienden. Een dorp met een kleine 6.000 inwoners, midden in de Betuwe, vooral bekend om de fruitteelt en behorend tot de gemeente Buren in de provincie Gelderland. Na de promotie in 2002 van de vierde klasse naar de derde klasse volgden de nodige successen. Sinds de vorming van de topklasse zondag was FC Lienden elk seizoen van de partij. In de seizoenen 2014/2015 en 2015/2016 werd twee jaar op rij het kampioenschap behaald. Na het eerste kampioenschap werd FC Lienden ook algemeen amateurkampioen door in een tweeluik Kozakken Boys, de kampioen van de topklasse zaterdag, te verslaan. Ook werd in 2015 de Supercup amateurvoetbal gewonnen. Een jaar later kon het landskampioenschap niet geprolongeerd worden; Excelsior Maassluis was een maatje te groot. Door alle behaalde resultaten mag FC Lienden zich wel de best presterende club van de zondag topklasse noemen. De plaatsing voor de tweede divisie vormde in 2016 natuurlijk geen probleem.
Tweede divisie
Het eerste seizoen in de tweede divisie leverde een verdienstelijke zesde plaats op. Vorig seizoen ging het beduidend minder met een veertiende plaats in de eindklassering. Het is oppassen geblazen voor de ploeg van Hans van de Haar dat het dit seizoen niet verder wegzakt. Na zeven competitiewedstrijden deelt het met Jong Almere City FC de voorlaatste plaats met slechts vijf punten. Was de competitiestart niet verkeerd met een overwinning op Koninklijke HFC (1-2) en een gelijkspel tegen De Treffers (1-1), het vervolg daarentegen wel. Nederlagen tegen Jong Almere City FC (4-1), Spakenburg (3-4), IJsselmeervogels (1-0) en Scheveningen (2-3) deden het zelfvertrouwen geen goed. Het gelijkspel tegen GVVV (2-2) van afgelopen zaterdag verbrak de negatieve spiraal en gaf het blauw-witte hart weer moed. Voortbordurend op de goede tweede helft in Veenendaal is zeker een verrassing mogelijk tegen de Uien, aldus de geluiden vanuit Lienden.

 
Trainer
Hans van de Haar is bezig met zijn tweede periode als trainer van FC Lienden, de club met als bijnaam het Chelsea van de Betuwe. De eerste periode betrof de laatste drie seizoenen in de zondag topklasse waarin de reeds genoemde successen werden gevierd. Succes was voor de trainer niet weg gelegd bij Spakenburg. Hij werd daar vroegtijdig de laan uitgestuurd vanwege zeer tegenvallende resultaten. Een nieuwe baan werd gevonden bij FC Utrecht waar hij als spitsentrainer aan de slag ging. Eerder dan verwacht kwam eind vorig seizoen toch weer FC Lienden in beeld. Nadat de vorige trainer, Hans Kraaij jr, na een woordenwisseling met enkele sponsoren besloot om per direct te stoppen, hapte Van de Haar toe om de laatste drie wedstrijden van het seizoen af te maken. Met twee winstpartijen tegen directe concurrenten FC Lisse en Achilles ’29 werd de plaats boven de gevaarlijke streep veilig gesteld en daarmee handhaafde FC Lienden zich. Er stond daarmee niets in de weg om als club en trainer een terugkeer voor een tweede periode overeen te komen.
Clubgegevens FC Lienden
Oprichtingsdatum: 1 augustus 1930
Sportpark
Sportpark De Abdijhof
Molenstraat 18
4033 AV Lienden
Website: www.fclienden.nl
Erelijst
Algemeen amateurkampioen in 2015
Kampioen topklasse zondag in 2015
Supercup in 2015
Kampioen topklasse zondag in 2016
Tenue
Shirt: blauw-wit verticaal gestreept
Broek: wit
Kousen: blauw-wit horizontaal gestreept
Trainer
Hans van de Haar
Wapenfeiten FC Lienden in tweede divisie en topklasse zondag
2017 – 2018 14e plaats tweede divisie
2016 – 2017 6e plaats tweede divisie
2015 – 2016 1e plaats topklasse zo
2014 – 2015 1e plaats topklasse zo
2013 – 2014 10e plaats topklasse zo
2012 – 2013 7e plaats topklasse zo
2011 – 2012 7e plaats topklasse zo
2010 – 2011 10e plaats topklasse zo
Onderlinge resultaten in tweede divisie
2017-2018 FC Lienden – Rijnsburgse Boys: 2-1 Rijnsburgse Boys – FC Lienden: 2-0
Programma zaterdag 13 oktober 2018
FC Lienden – Rijnsburgse Boys (15.30 uur)
Overige wedstrijden
AFC – Excelsior Maassluis
Barendrecht – GVVV
De Treffers – Scheveningen
Jong Almere City FC – VVSB
Jong Vitesse – IJsselmeervogels
Katwijk – Jong Sparta
Kozakken Boys – HHC Hardenberg
Spakenburg – Koninklijke HFC
Stand Tweede Divisie
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag
Het verslag van de wedstrijd FC Lienden – Rijnsburgse Boys is zondagmorgen te lezen hier op de website.