IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys 0-2 (0-0) – VERSLAG

Korte opleving Kozakken Boys nekt Rijnsburgse Boys

Nadat eerder dit seizoen Rijnsburgse Boys de punten had gestolen in Werkendam, was het nu Kozakken Boys dat maximaal beloond werd voor een uiterst pover gespeelde wedstrijd. Drie minuten had de ploeg van trainer Danny Buijs in de tweede helft nodig om de overwinning op Middelmors veilig te stellen: 0-2. Rijnsburgse Boys kon zichzelf verwijten dat het de kansen in de eerste helft niet had benut. Helaas is de Rijnsburgse voorhoede niet in vorm. Wat wel prima uitpakte was het tactisch plan waardoor het verdedigend gewoon goed stond. ‘We verdienden niet te verliezen’ aldus een teleurgestelde Pieter Mulders. Met de derde nederlaag op rij is de Rijnsburgse winterdip dus nog niet voorbij. Het vertoonde spel houdt, met een week rust in het vooruitzicht en wellicht de spoedige terugkeer van geblesseerde voorhoedespelers, de hoop op betere tijden levend.

Tactische omzetting
Voor de derde week op rij startte Kozakken Boys in dezelfde basisopstelling. Niet verwonderlijk want de ploeg uit Werkendam is al weken onverslaanbaar. Pieter Mulders daarentegen had een tactische omzetting bedacht. Naast de twee gebruikelijke centrale verdedigers Hidde Prijs en Masies Artien mocht nu ook Carlos Opoku de voor hem bekende positie in het veld innemen. Met de backs Roderick Gielisse en Jordy Strooker erbij stond er op papier dus een vijfmansverdediging in het veld. ‘Omdat mijn backs zo hoog speelden, bijna tegen de backs van Kozakken Boys aan, viel het in de praktijk wel mee’, aldus Pieter Mulders. ‘Als ik dan de veldbezetting van Kozakken Boys zie, dan hadden zij meer verdedigers in het veld dan wij’. Tactiek of niet, de eerste dreiging kwam van de kant van de bezoekers. Direct vanaf de aftrap leverde de eerste de beste aanval de eerste corner op. Ook de eerste vrije trap, een geplaatst schot in de handen van Richard van Nieuwkoop, werd aan Kozakken Boys toebedeeld. Een kleine stormloop van Kozakken Boys derhalve, welke overigens ook weer snel luwde.

Kansen
De eerste kans was echter voor Rijnsburgse Boys. Of beter gezegd: kansen. Nadat Gwaeron Stout de bal verkeerd had uitverdedigd kon Giovialli Serbony de bal onderscheppen. Via hem kwam de bal bij de vrijstaande Maikey Parami die, oog in oog met Richard Arends, op het lichaam van de keeper schoot. De rebound was ook voor Maikey Parami maar zijn lob werd tot corner getikt. Kozakken Boys, dat in de eerste drie competitiewedstrijden na de winterstop slechts één tegentreffer had gekregen, was dus gewaarschuwd. Na ruim een kwartier spelen was de volgende mogelijkheid voor de openingstreffer opnieuw voor Rijnsburgse Boys. Een op een ideale positie toegekende vrije trap bracht specialist Wesley Goeman in stelling. De wedstrijdanalist had zijn huiswerk goed gedaan want de gestrekte Richard Arends wist waar hij de bal uit het doel moest tikken. Goeman revancheerde zich daarmee voor een laconieke actie in de eigen zestien. Geheel onnodig liet hij zich door Ahmed El Azzouti de bal ontfutselen. In het daaropvolgende duel waarin de schade gerepareerd moest worden, vielen beide spelers op de grond. De claim op een penalty werd echter weggewuifd door scheidsrechter Serik.

Wankelen
Kozakken Boys mocht dan wel zeven wedstrijden op rij ongeslagen zijn en de enige serieuze concurrent voor koploper Katwijk, kampioenswaardig werd er niet gespeeld. Ondanks het vele balbezit werd, met lange ballen, de Rijnsburgse verdediging niet echt tot wankelen gebracht. Over wankelen gesproken, Kozakken Boys kwam goed weg toen scheidsrechter Serik de uitgestoken been richting Joël Tillema niet bestrafte. Staand met de rug naar het doel maakte hij de draai om dreigend te worden in de zestien en werd dus gevloerd. Zijn boosheid en frustratie richting de scheidsrechter waren begrijpelijk en leverden, gelukkig voor hem, geen gele kaart op. Het zou immers een schorsing betekenen voor de volgende wedstrijd. Niet veel later was Joël Tillema opnieuw betrokken bij het volgende dreigende moment. Na een steekpass op Giovialli Serbony gingen zowel de Rijnsburgse spits als keeper Richard Arend vol voor de bal. De laatste kwam net als winnaar uit de bus, maar beide raakten wel zodanig geblesseerd dat twee verzorgers hun dugout moesten verlaten voor een verzorging op het veld. Vlak voor rust was de laatste kans uit de eerste helft opnieuw voor Joël Tillema. Zijn gevaarlijke kopbal ging naast.

Donderspeech
Was het op Middelmors twee weken eerder, tegen HHC Hardenberg, een donderspeech van Pieter Mulders die de catacomben liet trillen, de boosheid van Danny Buijs richting zijn spelers was waarschijnlijk nog groter. Hij schreeuwde zo hard dat zijn spelers hem waarschijnlijk helemaal niet konden verstaan. Echt veel impact leek de woede explosie dan ook niet te hebben. Het eerste gevaar in de tweede helft kwam gewoon weer van Rijnsburgse Boys. Uit een vrije trap kopte Masies Artien over. Maar toen was het Kozakken Boys dat binnen drie minuten tweemaal onverbiddelijk toesloeg. Na een crosspass op Ahmad Mendes Moreira ging Masies Artien de fout in. ‘Hij stapte verkeerd in, dat was niet goed’ aldus Pieter Mulders. Uit de voorzet volgde een schot van Ahmed El Azzouti welke door Carlos Opoku van de doellijn werd getikt maar waarbij de bal wel heel ongelukkig op zijn hand terecht kwam. Scheidsrechter Serik bleek resoluut in zijn beslissing: penalty. Topscorer Ahmed El Azzouti, daarvoor geen bal goed geraakt, liet dit buitenkansje niet voorbij gaan: 0-1. Nog bijkomend van deze tik, liepen de mannen van Pieter Mulders drie minuten later tegen een dreun op. Na een kort genomen corner stompte Richard van Nieuwkoop de bal voor de voeten van de vrijstaande Gwaeron Stout – wie geeft hem zoveel ruimte?!. Zijn diagonale poeier verdween snoeihard in de touwen: 0-2.

Wedstrijd gespeeld
Waar iedereen bang voor was bleek uiteindelijk ook waarheid te worden: de wedstrijd was gespeeld. Kozakken Boys geloofde het wel, probeerde de wedstrijd te ontregelen, en Rijnsburgse Boys had te veel tijd nodig om zich te herpakken. Een kwartier na de 0-2 werd Maikey Parami vervangen door Jayson Halman. Het leverde meer dreiging op. In ieder geval een technisch hoogstandje toen de jonge aanvaller in een aanval de bal achter zijn standbeen tikte om er vervolgens een corner uit te slepen. Ook het naar voren sturen van Carlos Opoku moest smoel geven aan het opportunistische spel van Rijnsburgse Boys. Vaker dan zijn trainer lief was, koos hij er voor om ook in de verdediging taken uit te voeren. Het leek pas echt een soort van een slotoffensief te worden toen Jordy Strooker, acht minuten voor het einde, de bal in het doel leek te schieten. Sanny Monteiro stond echter op de doellijn en wist op miraculeuze wijze de bal uit het doel te werken. Niet veel later ging een schuiver over de grond van Wesley Goeman net naast. Ook Giovialli Serbony zat het niet mee met een halve kopbal zonder rendement. In de vier minuten blessuretijd schoot Jayson Halman over en Joël Tillema in de handen van de keeper.

Ranglijst
Door het verlies zakt Rijnsburgse Boys opnieuw op de ranglijst: van een gedeelde derde plaats naar een gedeelde vierde plaats. Van de vier ploegen met 32 punten hebben de Rijnsburgers het meest negatieve doelsaldo zodat de werkelijke klassering, één week voor het carnaval-inhaalweekend, positie zeven is geworden.
Rijnsburgse Boys – Kozakken Boys: 0-2 (0-0)
53: Ahmed El Azzouti (penalty): 0-1
56: Gwaeron Stout: 0-2
Scheidsrechter: D. Serik
Toeschouwers: 1.300
Gele kaart Kozakken Boys: Sanny Monteiro
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Jordy Strooker, Hidde Prijs, Carlos Opoku, Masies Artien, Roderick Gielisse, Wesley Goeman, Marciano Aalders, Joël Tillema, Maikey Parami (72: Jayson Halman) en Giovialli Serbony
Opstelling Kozakken Boys: Richard Arends, Juriën Gaari, Leon Bot, Sven van Ingen, Jeffrey van Nuland, Gwaeron Stout, Sanny Monteiro, Ahmed El Azzouti (76: Mahmut Sönmez), Abdulsamed Abdullahi (85: Everon Pisas), Ahmad Mendes Moreira (90: Julian Agatowski) en Everton Pires Tavares