IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC


Na een ultrakorte winterstop – slechts op drie zaterdagen werd er niet gevoetbald – start Rijnsburgse Boys zaterdag de tweede seizoenshelft tegen Koninklijke HFC. Traditioneel werd de afgelopen winterperiode door Rijnsburgse Boys gebruikt voor, en dat klinkt natuurlijk als een cliché, een geslaagd trainingskamp. De ploeg reisde af naar het zonnige – en later ook regenachtige – Spanje en verbleef in Torremolinos. De geplande oefenwedstrijd tegen Capelle werd door een gretig Rijnsburgse Boys, na een 0-1 achterstand, met 5-1 gewonnen. Opvallend was dat, net als vorig jaar tegen Noordwijk, niet alleen de uitslag maar ook het scoreverloop van het oefenduel tijdens het trainingskamp hetzelfde was. Koninklijke HFC verbleef tijdens de winterstop ‘gewoon’ in het koude Nederland en speelde twee oefenwedstrijden.
Oudste voetbalclub
Koninklijke HFC (Haarlemsche Football Club) is de oudste voetbalclub van Nederland. De club werd in 1879 opgericht als HFC en kreeg in 1959 het predicaat ‘Koninklijk’ toegekend door koningin Juliana. Koninklijke HFC is één van de grootste voetbalverenigingen in ons land met bijna 2.000 leden. In de historie werd de ploeg driemaal landskampioen en won het ook drie keer de nationale voetbalbeker. Successen uit een ver verleden waarna een lange periode van anonimiteit aanbrak. Tot in 2011 de ploeg uit Haarlem, via een kampioenschap in de eerste klasse, voor het eerst in de geschiedenis de hoofdklasse zondag bereikte. Gewenning aan het hogere niveau was nauwelijks nodig want drie jaar later werd, opnieuw via een kampioenschap, de topklasse bereikt. Koninklijke HFC was niet af te stoppen en denderde door. Via een zesde en derde positie werd de tweede divisie bereikt.
Weerzien
De recente successen van Koninklijke HFC geschiedden onder leiding van Pieter Mulders. De resultaten van Mulders bleven niet onopgemerkt en Rijnsburgse Boys kaapte de coach voor aanvang van het vorige seizoen weg. Het wordt voor de trainer vandaag dus een hartelijk weerzien met zijn oude werkgever. En dat geldt natuurlijk ook voor Hidde Prijs en Carlos Opoku die, vorig seizoen en dit seizoen, de oversteek naar Middelmors maakten. Natuurlijk wordt het voor Ted Verdonkschot, die het trainersstokje van Pieter Mulders overnam, ook een hartelijk weerzien met zijn oude club waar hij, vanwege de vele prijzen, uitgroeide tot gouddelver. Het is niet de eerste keer dat Verdonkschot terug is. Als trainer van HHC Hardenberg bezocht hij al driemaal Middelmors. Het leverde hem twee nederlagen (2-0 en 3-0) en één gelijkspel op (2-2).

Prestaties
Ging Rijnsburgse Boys als best presterende debutant van de tweede divisie de winterstop in, Koninklijke HFC deed dat als best presterende zondagclub op de zesde plaats. De eerste negen plaatsen op de ranglijst worden bezet door acht zaterdagclubs met daartussen dus Koninklijke HFC. En dat na een slechte competitiestart waarin de eerste uitwedstrijd en de eerste thuiswedstrijd werden verloren. Maar daarna ging het met Koninklijke HFC, dat als een mooie mix van jong en oud wordt bestempeld, crescendo. Er werd zelfs geen enkele uitwedstrijd meer verloren. Een mooie uitdaging voor het team van Pieter Mulders om daar op de eerste competitiedag van 2018 direct een einde aan te maken!
Clubgegevens
Koninklijke HFC Oprichtingsdatum: 15 september 1879
Sportpark
Sportpark Spanjaardslaan Emauslaan 2 2012 PH Haarlem
Website
www.konhfc.nl
Erelijst
Landskampioen in 1890, 1893 en 1895 Winnaar Holdertbeker (voorloper van de KNVB-beker) in 1904, 1913 en 1915
Tenue
Shirt: wit met blauwe kraag
Broek: blauw
Kousen: blauw
Trainer
Ted Verdonkschot
Topscorer
Roy Castien met elf treffers
Wapenfeiten Koninklijke HFC in tweede divisie en topklasse zondag
2016-2017 13e plaats tweede divisie
2015-2016 3e plaats topklasse zondag
2014-2015 6e plaats topklasse zondag
Programma zaterdag 13 januari 2018
Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC (15.30 uur)
Overige wedstrijden
AFC – Excelsior Maassluis
FC Lienden – Achilles ’29
HHC Hardenberg – TEC
Jong Sparta – FC Lisse
Katwijk – Kozakken Boys
VVSB – GVVV
IJsselmeervogels – Barendrecht
De Treffers – De Dijk (op 14 januari)
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Wedstrijdverslag en nabeschouwing
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC is zaterdagavond te lezen hier op de website. Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV.