gerard

Rijnsburgse Boys – Capelle 5-1 (4-1) – VERSLAG

Oefenwinst stemt tot tevredenheid

Na een paar mooie dagen betrad Rijnsburgse Boys zaterdagmiddag het hagelnieuwe kunstgras van Benalmádena, om zichzelf te meten met de voetbalvrienden uit Capelle. Met de groenhemden werden in het verleden verwoede robbertjes gevochten op Middelmors en op ’t Slot in Capelle. Winst was nooit zeker, strijd en spanning wel! Voorlopig behoren die gevechten tot het verleden, nu de twee clubs in twee verschillende divisies spelen. Maar het weerzien en het respect tussen beide verenigingen was er daarom niet minder om.
Wat echter tegenzat, was het weer. Er stond een harde wind over de lengteas van het veld, met een gevoelstemperatuur van hooguit 4 °C. Dat zorgde dat de toch nog 100 toeschouwers alle luwte opzochten die ze konen vinden en dat de voetballers in de eerste helft veel moeite hadden om de bal te controleren. Tegenwind óf meewind maakte niet veel uit. Maar uiteindelijk knapte het weer aan het einde van de eerste helft op en werd het toch nog aangenaam aan de Costa del Sol. En voor Rijnsburg een stuk aangenamer dan voor Capelle, want met 5-1 winnen is gewoon een hele mooie uitslag. Pieter Mulders gaf desgevraagd een kort commentaar na de wedstrijd: “Een goede start van de tweede competitiehelft. We begonnen de wedstrijd te traag, maar kwamen in de loop van de eerste helft goed los. Ook de wissels gaven me een prima indruk. Ik ben tevreden!”. En dat zegt Pieter niet vaak…
Stormachtige en luidruchtige start
Rijnsburg begon de wedstrijd in de inmiddels bijna vertrouwde basisopstelling. Ook al is de selectie in de breedte fit, in vorm en gretig om te spelen, Pieter houdt ook in Spanje vast aan zijn winnende team van de laatste maanden. Met overigens het nodige respect voor de grote groep jongens op de bank die ook gewoon prima zouden meedraaien in dit team. Tijdens het trainingskamp blijkt uit alle gesprekken en contacten de prima band in het team, ook al zijn spelers niet gelukkig met een plaats op de reservebank. De gretigheid in de training en het wederzijds respect doet daar niets aan af. Reservespelers zijn van nature ontevreden, maar van animositeit of onverschilligheid valt gedurende het trainingskamp niets te merken.
Dat bleek ook wel uit de luidruchtige kwinkslagen van de bank, toen aanvoerder Wesley Goeman bij het winnen van de toss koos voor wind (of beter gezegd storm) mee. “Dat flik je ons nou altijd, Wes! Kunnen wij straks lekker tegen de wind in lopen kleunen! Bedankt, vriend!”, klonk het van de zijkant. (Ik ben zo vrij om niet letterlijk te citeren, maar het woord “vriend” te gebruiken). Maar niemand wist toen nog dat het in de tweede helft veel beter weer zou zijn, een rustig briesje en een heerlijk zonnetje…
Oplossing gevonden
Voetballen viel in het eerste half uur niet mee. Rijnsburg kon slecht van het dieptespel gebruik maken, want de wind deed onvoorspelbare dingen. Ook was het veld nog nat van de regenval van de nacht ervoor, dus glijpartijen waren er te over. Capelle kon in eerste instantie ook slecht overweg met de omstandigheden. Totdat Capelle ontdekte dat met de bal over de grond ook tegen de wind in behoorlijk viel te voetballen. Dat leidde in de 25e minuut tot een snelle aanval door het midden, waarbij Bram de Bruin van Capelle de bal links onder Richard van Nieuwkoop kon doorschuiven. Zoals zo vaak dit seizoen lieten de Uien zich door een achterstand echter niet van de wijs brengen. Ook aan de Rijnsburgse kant was de speelwijze al aangepast en werd de diepte meer aan de zijkanten gezocht met opbouw van achteruit. Zo kon de snelheid van Jongeneelen en Parami worden benut om ruimte in het centrum te creëren voor opkomende spelers. Dat leidde tot een aantal gevaarlijke momenten voor de goal van Capelle, maar de geelzwarte voorwaartsen vonden de scherpte niet direct. In de 27e minuut was het toch raak. Na een afgeslagen aanval werd door Capelle uitverdedigd naar de linkerkant van de achterlijn. Jeffrey Jongeneelen veroverde met veel inzet de bal, kwam via de zijkant het strafschopgebied in en vond op briljante wijze de lange hoek, stand weer gelijk, 1-1.
Na nog meer aanvallende druk van Rijnsburg legde één van de voorwaartsen de bal op zo’n 25 meter van de goal panklaar neer voor Wesley Goeman. Zijn uithaal was zo vernietigend, dat iedereen, inclusief de doelman van Capelle, eerst de bal met een metalen tik tegen de binnenkant van de paal hoorde knallen en daarna pas zag dat de bal in het doel lag. Wesley zei later: “Je hebt soms van die ballen, als je ze trapt, voel je al dat het goed zit. Dit was er zo één!”
Het aan de weersomstandigheden licht aangepaste spel leverde in de 42e minuut weer een mooi moment op. Na een aanval van de zijkant kwam de bal bij Joël Tillema, die aan Maikey Parami een prachtige mogelijkheid gaf om de bal over de achterlijn te lopen.
En vervolgens was het Jeffrey Jongeneelen, die in de 45e minuut schuin de zestien kwam binnen soleren. Doelman Bradley van der Meer was te laat om de bal voor de voeten van Jeffrey weg te tikken en haalde vervolgens Jeffrey neer. Scheidsrechter Frank de Winter, ingevlogen door voetbalkampen.nl, wees terecht en gedecideerd naar de penaltystip. Aanvoerder Wesley Goeman toonde aan ook nog steeds over die kwaliteit te beschikken en joeg de 4-1 onder de goalie van Capelle door. Frank de Winter werd trouwens prima bijgestaan door zijn assistenten Marcel Meijers en Remco Hoffmann.
Jordy Strooker was vlak daarvoor de eerste wissel. Na een glijpartij op het natte veld greep hij naar de binnenkant van zijn linkerknie en moest zich kort daarna laten wisselen. Niek Ossevoort was zijn waardige vervanger. De eerste berichten zijn dat het gelukkig meevalt met de knie van Jordy.
Wisselpartij
De tweede helft was, zoals gebruikelijk in een dergelijke oefenwedstrijd, vooral een wisselpartij. Alle reservespelers kwamen aan spelen toe, op de nog geblesseerde Donny van Oijen, Roy van Leeuwen en Clayd Olf na. Opvallend was de terugkeer van Marciano Aalders in het eerste elftal, na een lange periode van blessureleed. Zoals Pieter Mulders na de wedstrijd ook constateerde, zagen de wissels er in de tweede helft prima uit. Het was een genot om de gretigheid en de inzet van Niek, Virgil, Mark, Justin, Max, Bart, Jason, Dirk Jan en Marciano op het veld te mogen zien. Dat kun je in Rijnsburg onder volwaardige omstandigheden eigenlijk niet zien. Daarin zijn trainingen en oefenwedstrijden in de avond, invalbeurten in het eerste of speelbeurten in het tweede voor. Maar een echt wedstrijdbeeld op dit niveau is moeilijk te evenaren. Eigenlijk hadden veel meer Rijnsburgers en de volledige HKR gewoon in Torremolinos moeten zijn. Mooie uitdaging voor volgend jaar?
Kiezen lijkt in deze fase van de competitie niet makkelijk voor Pieter, met zoveel kwaliteit op de bank. Assistent-trainer Dick Heemskerk zei na de wedstrijd: “Veel ploegen, noem bijvoorbeeld Quick Boys, hebben een selectie met 13 tot 14 gelijkwaardige spelers. De anderen zijn gewoon een klasse minder. Bij ons is dat niet zo, we hebben gewoon een volwaardige selectie, waarbij we voor elke positie een waardige vervanger hebben. Dat sommige jongens weinig aan spelen toekomen, is eigenlijk doodzonde, maar er mogen er gewoon maar 11 in het veld, helaas.”
Én een prijs
Uiteindelijk leverde de tweede helft, ondanks verwoede pogingen, minder doelpunten op dan verdiend. De voorwaartse acties van Marx, Marc, Jason en Marciano zagen er gewoon goed uit, maar vooral Max vergat volgens Pieter Mulders de trekker over te halen. Het was Marc Magan, die in de 73e minuut met een prachtige aanname, een kleine rush voorwaarts en een droge schuiver de 5-1 wist aan te tekenen. Het is jammer dat Marc na zijn stormachtige debuut en openingsscore in de oefenwedstrijd tegen Feyenoord al zo lang met blessureleed kampt. De degelijkheid straalde trouwens ook af van het prima werk van Niek, Virgil, Justin, Bart en Dirk Jan. Met zo’n brede selectie kunnen we met vertrouwen de tweede seizoenshelft tegemoetzien.
De winst leidde uiteindelijk ook nog tot een echte prijs. Rijnsburgse Boys kreeg uit handen van de sponsor een rit met de Kwibus aangeboden. De bedoeling is dat bij een uitwedstrijd in dit seizoen de supporters van de HKR met de Kwibus heenreizen en de selectie met de Kwibus terug. Als dat maar goed gaat… De Kwibusschaal werd met trots en luid gejuich in ontvangst genomen!
Rijnsburgse Boys – Capelle  5-1 (4-1)
25’     0-1     Bram de Bruin
27’     1-1     Jeffrey Jongeneelen
37’     2-1     Wesley Goeman
42’     3-1     Maikey Parami
45’     4-1     Wesley Goeman (strafschop)
73’     5-1     Marc Magan
Scheidsrechter: De heer Frank de Winter
Assistenten: De heren Marcel Meijers en Remco Hoffmann
Sportcomplex: Polideportivo Municipal Benalmádena Pueblo
Toeschouwers: 100
Geen kaarten
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop (46’ Virgil Deen), Roderick Gielisse (60’ Dirk Jan van den Oever), Masies Artien, Hidde Prijs (60’ Marciano Aalders), Jordy Strooker (43’ Niek Ossevoort), Joel Tillema (60’ Jason Halman), Wesley Goeman (67’ Bart Duiker), Carlos Opoku (74’ Justin Vlieland), Jeffrey Jongeneelen, Giovialli Serbony (46’ Marc Magan), Maikey Parami (60’ Max Hudepohl)
Roy van Leeuwen, Donny van Oijen en Clayd Olf kwamen niet in actie wegens blessures.