IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Spakenburg 2-1 (1-1) – VERSLAG

Rijnsburg neemt één na laatste horde richting tweede divisie

Rijnsburgse Boys heeft zich voor het bereiken van de tweede divisie een prima uitgangspositie verschaft. Terwijl het er lang naar uit zag dat zowel Rijnsburgse Boys als Spakenburg vrede hadden met een 1-1 tussenstand, was het een magnifiek hoogstandje van Jeffrey Jongeneelen waardoor de ploeg van Pieter Mulders toch als overwinnaar van het veld stapte: 2-1.  Natuurlijk, de strijd is nog lang niet beslist, maar Rijnsburgse Boys heeft als derde divisionist wel de eerste gevoelige tik uitgedeeld aan Spakenburg, nu nog tweede divisionist….. En met dat positieve gevoel reist de ploeg zaterdag af naar de Westmaat. Letterlijk en figuurlijk is het de verwachting dat het een heet middagje zal worden. De wil en de gretigheid van het Rijnsburgse collectief is echter dusdanig dat de laatste horde die nu nog genomen moet worden om promotie af te dwingen grote kans van slagen heeft.   

Foto: Hans Heemskerk


Posities
Na de perfect uitgevoerde galavoorstelling tegen Westlandia was het niet verrassend dat Pieter Mulders zijn ploeg op dezelfde wijze liet spelen. Alleen de posities van de twee ontbrekende spelers moesten worden ingevuld. Martijn Tjon-A-Njoek nam de spitspositie over van de geschorste Joël Tillema en Max Hudepohl verving de geblesseerde Jordy Strooker op het middenveld. Metname Martijn Tjon-A-Njoek had zich op een bijzondere wijze direct in de kijker kunnen spelen. Bijna zeven (!) maanden na zijn laatste basisplaats – uit tegen Harkemase Boys – kreeg hij in de tweede minuut van de wedstrijd een niet te missen kans. Een fraaie crosspass van Donny Verdam was door Jeffrey Jongeneelen op hem verlengd maar wat Martijn Tjon-A-Njoek nu precies met de bal wilde doen bleef voor iedereen een raadsel. Collega spits Giovialli Serbony leek bijna de tweede kans te krijgen toen hij, loerend op de Spakenburgse verdedigers, net te kort kwam om een breedtepass te onderscheppen. Na tien minuten mocht ook Richard van Nieuwkoop voor het eerst echt in actie komen om een schot van Nick Tol onschadelijk te maken.

Foto: Hans Heemskerk


Rook
Terwijl Katwijk-supporters vanaf de Oude Rijn met rookpotten hun aanwezigheid kenbaar maakten aan de supporters van Spakenburg, verscheen Roderick Gielisse opeens in de oranje rook. Profiteren kon hij niet van het rookgordijn; zijn afstandsschot werd door André Krul gepakt. Meer dreiging zat er in de voorzet van Dirk Jan van den Oever op Martijn Tjon-A-Njoek. Helaas, maar ook zijn tweede kans verzilverde hij niet. Het werd een mislukte kopbal die via zijn schouder wegrolde. Vijf minuten later leek de vlam in de pan te slaan. Na een overtreding op Wesley Goeman, ging de aanvoerder door in de actie waarmee hij begonnen was. In dat duel ging Matthijs Blijham naar de grond. Heel Spakenburg, waaronder de technische staf, schreeuwde om een gele kaart. Logisch, het zou de tweede voor Wesley Goeman in de nacompetitie zijn geweest en daarmee een schorsing voor komende zaterdag. De commotie was nog niet verstomd of Spakenburg stond op een 0-1 voorsprong. Een voorzet van rechts van Nick Tol leverde een mislukt schot van Olivier Pilon op. Kelvin Maynard was er echter als de kippen bij om de rebound in het Rijnsburgse doel te schieten. Hij blesseerde zich echter dusdanig dat hij zich vier  minuten later met een hamstringblessure moest laten vervangen. Einde seizoen derhalve.

Foto: Hans Heemskerk


Antwoord
Het Rijnsburgse antwoord liet niet lang op zich wachten. Twee minuten later namelijk won Giovialli Serbony een kopduel, miste vervolgens Michael Lanting de bal zodat Dirk Jan van den Oever de opstuiterende bal kon doorkoppen op Jeffrey Jongeneelen. Met een droge knal in de rechterhoek werd de stand op scorebord gewijzigd in 1-1. Ondanks deze tegenvaller voor Spakenburg, leek de ploeg van Joop Gall de schroom van zich af te gooien. Gestart met vijf verdedigers en met de gedachte de schade in Rijnsburg zo beperkt mogelijk zien te houden, begonnen de Spakenburgers meer grip op de wedstrijd te krijgen. Metname het doorschuiven van Niels Buijtenhuis was hier debet aan. Het resulteerde dan ook in een aantal mogelijkheden. Nick Tol loste een afstandsschot waarop Richard van Nieuwkoop zich tot het uiterste moest strekken. Tien minuten later kwam de Rijnsburgse doelman op tijd zijn doel uit anders had Olivier Pilon wellicht de tweede Spakenburgse treffer voor zijn rekening genomen. De fase vlak voor de rust werd ook gekenmerkt door een Rijnsburgse Boys dat maar moeilijk de bal uit de zestien kon wegkrijgen. Maar echt doorbijten zat er voor de blauwen uit Spakenburg niet in. Wat dat betreft zat op slag van rust het meeste gevaar nog in het venijnige schot van Jeffrey Jongeneelen na een goede actie van Giovialli Serbony.

Foto: Hans Heemskerk


Wissel
Was de eerste helft meer spannend dan mooi, de tweede helft bracht niet veel meer opwinding. Een ongelukkige botsing tussen Richard van Nieuwkoop en Olivier Pilon was het enige schrikmomentje van het eerste kwartier. De wedstrijd kabbelde voort met een schot van Joey Belterman welke over ging en een uithaal zonder juiste richting van Jeffrey Jongeneelen. Een opmerkelijk moment was de wissel van Spakenburg na een uur spelen. Olivier Pilon werd vervangen door Kees Tol, de speler die drie weken geleden nog was teruggezet naar het tweede vanwege zijn negatieve houding. Maar de fysieke gesteldheid van de selectie van Spakenburg is van dien aard dat de Volendamse spits maandagmiddag een telefoontje had ontvangen om zich toch weer bij de selectie te melden. De speler, die momenteel gewoon nog een doorlopend contract heeft, kon natuurlijk niet weigeren. Gevaarlijk zou de weer in genade aangenomen spits, die al regelmatig op Middelmors in de topklasse had gescoord, deze dinsdagavond niet worden.

Foto: Hans Heemskerk


Unieke actie
Op de tribune heerste het idee dat beide ploegen weleens vrede zouden kunnen hebben met de gelijke tussenstand. Rijnsburgse Boys moest immers geen schade oplopen met het ontbreken van de dragende en bepalende spelers Joël Tillema en Jordy Strooker (samen goed voor 69 basisplaatsen in de competitiewedstrijden). Ook Spakenburg moest, na de slijtageslag van afgelopen zaterdag tegen Hercules, tijd winnen om te herstellen en dat het liefst met geen nederlaag. Maar het zou toch anders uitpakken. Belandde eerst nog een kopbal van Hidde Prijs uit een corner boven op het doelnet, na 70 minuten liet Jeffrey Jongeneelen zien waarom op dinsdagochtend bekend was gemaakt dat hij verkozen was tot beste amateurspeler van de regio volgens het Leidsch Dagblad. Een voorzet van Roderick Gielisse werd door Adi Draganovic omhoog gekopt waarna Jeffrey Jongeneelen de bal uit de lucht met links kon oppikken en met rechts uithalen. Een unieke actie, beloond met de uiteindelijke winnende treffer: 2-1. Spakenburg kon eigenlijk geen echte vuist meer maken. De standaardsituaties, het gevaarlijke wapen waar de goals uit moeten vallen, bleken niet dreigend genoeg. Rijnsburgse Boys bleef overeind waarbij messcherpe counters juist voor het meeste gevaar zorgden. Het dichtst bij een treffer was nog invaller Resham Sardar. Een schitterend schot leek in de kruising te verdwijnen, ware het niet dat André Krul een fraaie showduik erop los liet. Na vijf minuten blessuretijd was de opluchting groot. ‘De winst was voor ons het allerbelangrijkst’ aldus Pieter Mulders na afloop. ’Maar we zijn er nog niet.’ De schermutselingen tussen diverse spelers in de slotfase en na afloop – waarbij direct gele kaarten vielen – waren een voorbode dat het inderdaad een heet middagje op de Westmaat zal worden, komende zaterdag.        

Foto: Hans Heemskerk


Rijnsburgse Boys – Spakenburg: 2-1 (1-1)
19: Kelvin Maynard: 0-1
21: Jeffrey Jongeneelen: 1-1
71: Jeffrey Jongeneelen: 2-1
Scheidsrechter: S. de Brito Roque
Toeschouwers: 2.250
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Dirk Jan van den Oever
Gele kaart Spakenburg: Ralph Dua
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Dirk Jan van den Oever, Masies Artien, Hidde Prijs (90+1: Resham Sardar), Roderick Gielisse, Donny Verdam, Wesley Goeman, Max Hudepohl, Jeffrey Jongeneelen, Martijn Tjon-A-Njoek, en Giovialli Serbony  
Opstelling Spakenburg: André Krul, Ralph Dua, Matthijs Blijham, Christian Supusepa, Kelvin Maynard (23: Adi Draganovic), Niels Buijtenhuis, Joey Belterman, Nick Tol, Michael Lanting, Youri Koelewijn (83: Robby Holder) en Olivier Pilon (60: Kees Tol)