IJsbrand van Tilburg

Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – Spakenburg


In de strijd om het felbegeerde ticket dat recht geeft op een plek in de tweede divisie zijn Rijnsburgse Boys en Spakenburg, twee grootmachten uit het zaterdagamateurvoetbal, aan elkaar gekoppeld in de beslissende tweede ronde. Het is daarmee een echt promotie/degradatie duel. Rijnsburgse Boys hoopt immers, één seizoen later dan eigenlijk de bedoeling was, de stap te kunnen maken naar de tweede divisie. Spakenburg daarentegen voelt de druk dat het mogelijk, na één jaar als tweede divisionist te hebben gespeeld, terug zakt naar de derde divisie. En dus is één ding zeker: ook volgend seizoen zijn beide ploegen niet bij elkaar ingedeeld in dezelfde competitie. Dus laten we er met z’n allen deze week op zowel dinsdagavond als zaterdagmiddag extra van genieten.
Ticket
De laatste ontmoeting tussen Rijnsburgse Boys en Spakenburg was vorig jaar op 30 april in Spakenburg. Er waren toen nog drie competitiewedstrijden te spelen en beide ploegen waren volop in de strijd voor het behalen van het ticket voor de tweede divisie. Door het 0-0 gelijke spel verzekerde Spakenburg zich van een plaats in de tweede divisie terwijl Rijnsburgse Boys twee kostbare punten verspeelde. De geschiedenis is bekend: De Rijnburgers kwamen op de slotdag van de competitie net een paar punten tekort. Hoe bijzonder is het dat komende zaterdag, op de Westmaat, opnieuw clubgeschiedenis geschreven gaat worden. En of deze blauw-wit of geel-zwart gekleurd zal zijn? Maar eerst natuurlijk het duel op Middelmors, op een doordeweekse dag, waarbij het uitgangspunt voor het duel van komende zaterdag bepaald zal gaan worden.

Bergafwaarts
Het debuutjaar van Spakenburg in de tweede divisie heeft niet gebracht wat men er in het voetbalgekke dorp van had gehoopt. En dat is nog zacht uitgedrukt. De ploeg leek tot en met de KNVB bekerwinst tegen Fortuna Sittard, eind september vorig jaar, moeiteloos mee te gaan strijden voor de bovenste plaatsen. Maar daarna ging het bergafwaarts. Blessures van belangrijke spelers en onvrede rond het vertrek van spits Danny van den Meiracker kunnen als redenen worden aangevoerd. Ook alle verhalen rond het vertrek van trainer Hans van de Haar deden de ploeg geen goed. Het gevolg was een aan alle kanten rammelend elftal dat steeds verder wegzakte op de ranglijst. Assistent Arnold Klein, die na het ontslag van Hans van de Haar naar voren werd geschoven om, samen met Thijs Schipper, het seizoen af te maken, bleek geen succes. De rode streep kwam in zicht en dus werd voor de derde keer dit seizoen een nieuwe trainer aangesteld. Joop Gall, voormalig trainer van Go Ahead Eagles, FC Emmen en SC Veendam, moest de Blauwen in de tweede divisie zien te houden. Arnold Klein werd teruggeplaatst van hoofdtrainer naar assistent.
P/d plek
Acht wedstrijden onder leiding van Joop Gall leverden twee overwinningen, twee gelijke spelen en vier nederlagen op. Genoeg punten om niet rechtstreeks te degraderen. Maar het waren er wel vier te weinig om de p/d plek te ontlopen. Een analyse van de uitslagen van het gehele seizoen levert toch wel iets opmerkelijks op. Spakenburg wist de eerste uitwedstrijd (3-5 tegen Barendrecht) en de laatste uitwedstrijd (1-3 tegen Jong Sparta) te winnen. De tussenliggende vijftien uitwedstrijden leverden negen nederlagen en zes gelijke spelen op. Het was eigenlijk geen verrassing dat de eerste uitwedstrijd van de nacompetitie ook een verliespartij opleverde: 2-1 tegen Hercules. Een op haar tandvlees strijdend Spakenburg wist afgelopen zaterdag de opgelopen schade te repareren en won vlak voor tijd met 4-2.

Afwezigen
Wat hebben Jordy Strooker, Joël Tillema en Jeroen Hessing gemeen? De drie J’s van Rijnsburgse Boys hebben allen een Spakenburg verleden. Sterker nog, Spakenburg was hun laatste club. Helaas zullen zij ook alle drie dinsdagavond niet op het wedstrijdformulier staan. Jordy en Jeroen zijn geblesseerd en Joël is geschorst. In de nacompetitie wordt het aantal kaarten van iedereen op nul gezet. Na twee gele kaarten volgt een wedstrijd schorsing. Zelf onwetend van deze regel, is Joël wel het eerste Rijnsburgse slachtoffer. Zowel in de thuis- als uitwedstrijd tegen Westlandia werd zijn naam in het boekje van de scheidsrechter geschreven. Wellicht een pleister op de wond: bij Spakenburg overkwam Philip Thies precies hetzelfde in het tweeluik tegen Hercules. De aanvaller, goed voor acht goals in de competitie, zal daarom op Middelmors moeten toe kijken. 
Clubgegevens Spakenburg
Opgericht: 15 augustus 1931
Sportpark De Westmaat
Westdijk 12
3752 AE Spakenburg
Telefoon: 033-2992140
Website: www.spakenburg.com
TenueShirt:
blauw-wit horizontaal gestreept
Broek: wit
Kousen: blauw
Wapenfeiten van Spakenburg
Kampioen Topklasse: 2012 en 2014
Afdelingskampioen: 1974, 1985, 1987, 2000 en 2008
Zaterdagkampioen: 1985 en 2014
Algeheel Kampioen: 1985 en 2014
Winnaar districtsbeker: 1985
Wapenfeiten Spakenburg in topklasse en tweede divisie
2016 – 2017  16e plaats tweede divisie
2015 – 2016 6e plaats topklasse 
2014 – 2015 2e plaats topklasse
2013 – 2014  Kampioen topklasse
2012 – 2013  13e plaats topklasse
2011 – 2012  Kampioen topklasse
2010 – 2011 2e plaats topklasse
Totaalscore in topklasse 2010-2017
12 wedstrijden
4 overwinningen
4 gelijke spelen
4 nederlagen
19 doelpunten voor en 20 doelpunten tegen
Totaalscore in topklasse in Rijnsburg 2010-2017
6 wedstrijden
3 overwinningen
1 gelijk spel
2 nederlagen
13 doelpunten voor en 7 doelpunten tegen
Programma dinsdag 23 mei 2017
Rijnsburgse Boys – Spakenburg (aanvang:19.30 uur)
Overige wedstrijd:
FC Lisse – Harkemase Boys
Hoe te volgen
Alle ontwikkelingen in deze wedstrijd zijn live te volgen op www.twitter.com/vvrbb
Daarnaast is er een extra uitzending van RTV Katwijk sport welke om 19.00 uur begint en eindigt om 22.00 uur.
Wedstrijdverslag en nabeschouwing
Het verslag van de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Spakenburg is dinsdagavond te lezen hier op de website. Tevens is er een nabeschouwing van RBB-TV.