IJsbrand van Tilburg

ODIN ’59 – Rijnsburgse Boys: 2-4 (1-2) – VERSLAG

Moeizame wedstrijd maximaal beloond 

Geen goede wedstrijd spelen en toch als winnaar van het veld stappen. Er zijn zaterdagen dat het meezit en dat overkwam Rijnsburgse Boys in Heemskerk. Omdat de Rijnsburgers zelf met 2-4 van ODIN ‘59 wonnen en Scheveningen gelijk speelde tegen Quick Boys, steeg de ploeg van Pieter Mulders ook nog eens naar plaats drie op de ranglijst. Ofwel: maximaal beloond worden. Maar toch zat niet alles mee. Vanwege de eerste thuisnederlaag van IJsselmeervogels – tegen FC Lisse – en de overwinning van DVS ’33 Ermelo bij ONS Sneek, zijn de geelzwarten uit Ermelo de nieuwe leiders in de strijd om de derde periodetitel. De wedstrijdanalist van DVS ’33 was aanwezig in Heemskerk – zijn ploeg speelt volgende week thuis tegen ODIN ’59 – en liet al doorschemeren dat zijn ploeg nu vol voor die periodetitel zal gaan. En dan zou de derde plaats achter IJsselmeervogels en FC Lisse, in welke volgorde dan ook, geen recht meer geven op een vervangende periodetitel. Strohalm is wellicht de uitwedstrijd van DVS ’33 tegen de spelers van FC Lisse die, na afloop van het duel tegen IJsselmeervogels, beweerden dat zij de resterende drie wedstrijden zullen gaan winnen. Het zal dus spannend blijven tot en met de laatste competitieronde.

Debuut
De uitwedstrijd tegen ODIN ’59 betekende het competitiedebuut voor keeper Wesley de Ruiter. Omdat Richard van Nieuwkoop op tweede paasdag in de laatste minuut van de inhaalwedstrijd tegen SteDoCo hard werd geraakt door de spits van de ploeg uit Hoornaar, liep hij een schouderblessure op. Reken er maar op dat de aan het eind van dit seizoen vertrekkende keeper zo lang mogelijk zijn doel schoon wilde gaan houden. Dit lukte hem niet. De eerste corner van ODIN ’59 leverde al na acht minuten de openingstreffer van de thuisploeg. Maar de schuld lag niet bij de keeper maar bij de Rijnsburgse verdedigers die, zoals het vanaf de tribune klonk, lucht aan het dekken waren. Milo Cremers kon daardoor, geheel vrijstaand, de 1-0 binnen koppen. 
Antwoord
Het Rijnsburgs antwoord liet niet lang op zich wachten. Eén minuut na de tegentreffer werd Giovialli Serbony in de zestien, met een tackle van achteren, naar de grond gewerkt door Mart Willemse. Vijf dagen na zijn benutte strafschop tegen SteDoCo bleek aanvoerder en penaltyspecialist Wesley Goeman opnieuw koelbloedig: 1-1. De snelle meevaller had niet direct een positieve uitwerking op het Rijnsburgse veldspel. Het oogde allemaal te onrustig. In plaats van opbouwen werd er veel te snel voor de lange bal gekozen. De aanwezige Rijnsburgse kwaliteiten kwamen daardoor totaal niet boven drijven. ODIN ’59, natuurlijk ook gewend aan het niet al te beste kunstgrasveld waar de bal heerlijk op kan stuiteren, verschuilde zich niet en meldde zich nadrukkelijk voor het doel van Wesley de Ruiter. Halverwege de eerste helft had eerst Ron Scheffer en in de rebound Jim Hulleman een prima mogelijkheid om hun ploeg opnieuw naar een voorsprong te schieten. Dit gebeurde niet omdat de debuterende Rijnsburgse keeper met een dubbelle redding zich prima onderscheidde. Natuurlijk was dit weer heerlijk voor het zelfvertrouwen. En dat nam alleen maar toe toen vijf minuten later Jurjen Dikker, in vrijstaande positie, net naast schoot. Keepers weten immers soms dreigende ballen gewoon naast te kijken…     

Foto: Hans Heemskerk


Voorsprong
Tekenend voor het povere Rijnsburgse spel was dat pas na een half uur spelen de eerste aanval genoteerd kon worden. Een voorzet van links van Hidde Prijs werd door Joost Leonard teruggelegd op Jeffrey Jongeneelen die verwoestend uithaalde. Barry van Dijk was toch nog een sta-in-de weg voor een tweede Rijnsburgse treffer. Een kwartier later zou die treffer alsnog vallen. Het was opnieuw een uithaal van Jeffrey Jongeneelen welke, via een hakje van Giovialli Serbony, voor de voeten van de vrijstaande Joël Tillema viel. Zijn schot leverde Rijnsburgse Boys twee minuten voor rust de 1-2 voorsprong op. 
Balverlies
Met de wind in de rug leek de opdracht voor Rijnsburgse Boys in de tweede helft eenvoudig: het hoofd niet verliezen en de voorsprong uitbouwen. Maar dat pakte totaal anders uit. Onnodig balverlies van Hidde Prijs – zijn breedtepass werd onderschept – bracht invaller Nigel Hardenberg in kansrijke positie. Het cadeautje pakte de ex-speler van FC Lisse maar al te graag uit en liet na drie minuten spelen Wesley de Ruiter voor de tweede maal kansloos: 2-2. Opnieuw leek Rijnsburgse Boys met een snel antwoord te komen. Het is dat Mart Willemse de voorzet van Jordy Strooker nog net wegwerkte anders had Joost Leonard zomaar de Rijnsburgers weer op voorsprong kunnen zetten. Ook Hidde Prijs kreeg binnen een aantal minuten uit twee corners ook twee mogelijkheden om zijn eerdere fout weg te poetsen. Het mocht niet zo zijn. Maar vervolgens was het echter over en uit met Rijnsburgse Boys. De ploeg werd bij tijd en wijle compleet weggespeeld door ODIN ’59. Metname Nigel Hardenberg ontpopte zich als een handenbindertje pur sang. Maar het nodige geluk ontbrak hem wel. Na een gevaarlijke actie was er geen Heemskerkse afmaker aanwezig in de zestien. En toen hij na bijna een uur spelen zelf op de paal schoot keek iedereen bij Rijnsburgse Boys elkaar aan met de gedachte ‘hier komen we wel goed weg’. Ook in een één-op-één duel met Wesley de Ruiter had Nigel Hardenberg op meer gerekend dan een corner wat nu het uiteindelijke resultaat was.                               

Foto: Hans Heemskerk


Druk
Er waren meer pechvogels bij ODIN ’59. Jim Hulleman kopte voorlangs en Jeffrey Klijbroek zag zijn schot gestopt worden. Niet verwonderlijk dat hoofdtrainer Richard Plug na afloop verklaarde dat zijn ploeg echt goed gevoetbald had. De wedstrijd had bewezen dat zijn ploeg gewoon hoog in het rechterrijtje van de derde divisie thuishoort. Pieter Mulders moest constateren dat zijn ploeg moeilijk onder de druk van ODIN ’59 kon uit komen. ‘We hadden de tijd nodig om de 2-2 te verwerken.’  Een kwartier voor het einde leek dat dan eindelijk wel te lukken. Een steekpass van Max Hudepohl – ingevallen voor de geblesseerd uitgevallen Hidde Prijs – op Joël Tillema leverde een door Barry van Dijk gekeerd schot op. De afvallende bal was voor Jorn van Lunteren die doeltreffend afrondde met een afstandsschot: 2-3. Met nu vijf achtereenvolgende basisplaatsen, een – niet voor het eerst dit seizoen – belangrijke treffer en nog geen bekend gemaakte club voor volgend seizoen, opnieuw het verzoek aan Jorn van Lunteren: kom voor de tweede keer terug op je eerdere beslissing….  

Foto: Hans Heemskerk


Dirk-Jan van den Oever
Voor ODIN ’59 betekende de nieuwe achterstand de genadeklap. ‘Tegen zulke jongens is het dan gebeurd’ aldus trainer Richard Plug over de gemoedstoestand van zijn spelers ten opzichte van de gelouterde Rijnsburgers. Vijf minuten voor het einde werd de Rijnsburgse voorsprong zelfs nog uitgebouwd. Alle positieve aandacht was er voor rechtsback Dirk-Jan van den Oever. Jeffrey Jongeneelen wist de bal te onderscheppen en zag de vervanger van de zieke Roderick Gielisse op rechts vrij staan. Na een slim één-tweetje met Donny Verdam – ingevallen voor Giovialli Serbony – kwam Dirk-Jan van den Oever vrij voor het doel van Barry van Dijk. Het scoren van de 2-4 liet hij toch maar over aan Joost Leonard die er net iets beter voor stond – en dat trouwens in de thuiswedstrijd ook al had gedaan. Dirk-Jan van den Oever speelde een prima wedstrijd en voerde zijn taken goed uit. Nadat Roderick Gielisse op donderdagavond met griepklachten het trainingsveld had verlaten volgde op vrijdag een telefoontje van Pieter Mulders. ‘Ik hoorde dat het voor 95% zeker zou zijn dat ik vandaag zou mogen spelen. Het is toch mooi om te zien dat mijn harde werken op de trainingen en mijn goede wedstrijden in het tweede nu ook beloond worden met een basisplaats.’

Foto: Hans Heemskerk


Uitslag
Na ONS Sneek (2-2) en SteDoCo (4-1) werd voor de derde keer dit seizoen in de uitwedstrijd dezelfde uitslag als in de thuiswedstrijd neergezet. Een mooi streven voor de laatste uitwedstrijd, over twee weken tegen FC Rijnvogels, om dat aantal naar vier op te schroeven. Maar eerst volgende week thuis revanche nemen voor 3-0 nederlaag tegen VVOG om daarmee de derde plaats vast te houden en mogelijk te profiteren van een misstap van DVS ’33.    
ODIN ’59 – Rijnsburgse Boys: 2-4 (1-2)
  8: Milo Cremers: 1-0
  9: Wesley Goeman: 1-1 (penalty)
43: Joël Tillema: 1-2
48: Nigel Hardenberg: 2-2
75: Jorn van Lunteren: 2-3
86: Joost Leonard: 2-4
Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort
Toeschouwers: 600
Gele kaarten ODIN ‘59:  –
Gele kaarten Rijnsburgse Boys:  –
Opstelling ODIN ‘59: Barry van Dijk, Milo Cremers, Ron Scheffer (73: Thom de Vries), Jurgen Dikker, Mart Willemse, Nick Burger (83: Stefan Seijs), Lars Boekel, Jeffrey Klijbroek, Denzel Meijer , Jerrold van den Eeckhout (46: Nigel Hardenberg) en Jim Hulleman
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley de Ruiter, Dirk-Jan van den Oever, Masies Artien, Hidde Prijs (61:Max Hudepohl), Jordy Strooker, Joël Tillema, Wesley Goeman,Jorn van Lunteren, Jeffrey Jongeneelen, Giovialli Serbony (78: Donny Verdam) en Joost Leonard (90+1: Martijn Tjon-A-Njoek)