Nico Glasbergen

Column Nico Glasbergen

Kleine van stuk, groot van instelling

Soms komt er een speler bij je favoriete club spelen die je vrijwel meteen in je hart sluit. Iedereen heeft namelijk zo zijn dingetjes waar hij of zij als supporter voor warm loopt. Over het algemeen zijn de spelers die in elke wedstrijd honderd procent geven, niet ouwehoeren maar er onvermoeibaar voor gaan al heel gauw geliefd. Zo’n kleine acht seizoenen geleden kwam er een voor veel Rijnsburgers onbekende speler bij ons spelen. Het is geen reus en ook geen type uitsmijter. Maar met heel zijn hart en ziel gestreden heeft hij altijd gedaan. Binnen de kortste keren wist elke Ui wie hij was. In andere kringen was hij al langer bekend als een voormalig Feyenoord-talent en een veelvuldig jeugdinternational. Vanaf 2009-2010, toen nog in de Hoofdklasse, draagt hij al onze kleuren. Zijn naam: Resham Sardar. En hij zat heel snel in de harten van veel vaste bezoekers aan de Middelmors.
Mijn favorieten zijn bijna altijd middenvelders. Mannen met werklust, inzet, passie, maar ook met inzicht en een goede techniek. Enkele seizoenen geleden was een ode aan Raymond Kolder op zijn plaats. Nu verdient Resham Sardar dat. De bescheiden Hindoestaan is al geruime tijd helemaal ingeburgerd in de Rijnsburgse gemeenschap. In het dagelijks leven werkzaam als diëtist is hij net zo veel Ui geworden als geboren Rijnsburgers. Een ontzettend sympathieke vent, in voor een praatje en uiterst beleefd. Bij een man als Resham hoef je niet te proberen hem te verleiden tot lelijke uitspraken over anderen. Een mooi voorbeeld illustreert dat. Na een vrij waardeloze thuiswedstrijd twee seizoenen geleden stond ik op het toilet mijn irritatie weg te pissen. Resham stond er ook, net als twee andere supporters. Meteen werd hem duidelijk gemaakt dat de trainer hem er allang in had moeten gooien. Oosterlee werd door de heren door de w.c. gespoeld en Sardar werd hard aangespoord dit ook te doen. Rustig en waardig gaf Resham een voor hem typerend antwoord: “Als ik in de basis wil spelen moet ik dat de trainer bewijzen door nog beter te spelen jongens.” Niks natrappen, niks afzeiken, niks gal spuwen. Het straalde er vanaf dat zijn antwoord oprecht was. En een verwoede poging van de twee supporters om Resham alsnog een steek onder water te   ontlokken strandde in vilein gewauwel. Het zegt alles over de persoon Sardar, die altijd en overal zijn waardigheid behouden heeft.
De laatste jaren is zijn rol in Rijnsburgse Boys 1 wat minder geworden. Dit seizoen mocht hij zelfs nog niet in de basis beginnen, hoogstens enkele keren invallen. Ook al speelt hij al een tijdje vooral in het tweede, als trainer moet het een zegen zijn zo iemand in je selectie te hebben. Als voorbeeld voor jongere spelers en als aanjager voor de anderen. Ik heb tijdens enkele trainingen aan het begin van het seizoen zelf gezien dat zijn niveau nog steeds hoog is. Deze zomer bereikt hij de 32 jaar en zal hij als speler stoppen. Wat naast zijn voetbalkwaliteiten bij blijft is zijn geweldige mentaliteit. Resham is praktiserend moslim en doet dus ook aan de Ramadan. Van de zomer vroeg ik hem er eens naar, dat het vast hartstikke zwaar moet zijn om overdag niet te eten en ’s avonds te trainen met een dollege maag bij temperaturen van 20-25 graden. Ook hier klaagde hij niet over. Dat hoort er volgens hem allemaal bij.
Dit soort voorbeelden geven aan dat het hier om een rolmodel voor de jeugd gaat. In tijden waarin er – lijkt het wel – steeds vaker wat aan te merken is op de mentaliteit van jonge spelers is hij iemand om als club te koesteren en als jonge speler om je aan te spiegelen. Op de website ‘voetbalindebollenstreek’  zegt hij zelf: “We hebben in de acht jaar dat ik bij Rijnsburgse Boys voetbal natuurlijk een vertrouwensband gecreëerd. Het zegt ook wel wat over hoe de club naar mij als mens kijkt.“ Nou, dat heb je zelf dubbel en dwars verdiend en er keihard voor gewerkt Resham! Het doet veel deugd om te horen dat hij vanaf aankomend seizoen performance trainer en trainer van de B1 wordt (alsjeblieft geen termen als JO17-1, vreselijk!).
Of het veel zal helpen als ik het zeg valt nogal te betwijfelen, maar in vredesnaam, jongens die hem als trainer krijgen, luister naar hem! Jongens van 15/16 jaar zijn niet de makkelijkste figuren om mee om te gaan. Je zal het op een bepaalde manier moeten doen, want ze gooien natuurlijk zo hun kont tegen de krib. Daar wens ik Resham heel veel wijsheid in. En in zijn laatste maanden als speler nog heel veel plezier en goede resultaten. Alvast bedankt voor acht seizoenen als voorbeeldige en gewaardeerde speler bij Rijnsburgse Boys. En heel veel succes in je carrière als trainer, Resham. Het is je van harte gegund, door ongetwijfeld heel veel geel-zwarte supporters!