gerard

Rijnsburgse Boys – Jong FC Volendam 1-1 (1-0) – VERSLAG

Wéér teleurgesteld….

Het zag er prima uit in de rust van de wedstrijd tegen Jong Volendam. Verdedigend stond het goed en na een paar mooie aanvallen was het Hidde Prijs die op slag van een half uur voetballen de voorsprong kon binnenwerken. Hoe zuur was het dat aan het eind van de wedstrijd slechts 1 punt kon worden bijgeplust op de ranglijst. Eén moment van onjuist uitverdedigen gaf Jong Volendam vlak voor tijd nét dat ene kansje om een gelijkspel binnen te slepen.

Uit en thuis teleurstellend
Na de 3-3 in de uitwedstrijd waren de eerste twee woorden van Pieter Mulders: “Zwaar teleurstellend”. En na de 1-1 in de thuiswedstrijd sprak Pieter Mulders als eerste woord: “Teleurstellend”. Wellicht kon het woord “zwaar” nu weggelaten worden, omdat de Uien in de eerste helft prima voetbal lieten zien. Er werd vroeg druk gezet op het jonge team van trainer Berry Smit, waardoor de lange bal, maar ook de combinatie, moeilijk kon worden gezocht. Pas na 43 minuten was er voor Jong Volendam een echte kans te noteren. Gielisse verdedigde wat laconiek op de vrijgelaten Gijs Smal, die Jason Stekkel in de doelmond wist te bereiken. Stekkel schoot echter van dichtbij tegen van Nieuwkoop aan. Vlak daarna is ook Hilterman nog dicht bij de goal, maar Artien greep goed in.

Mooi aanvalsspel
Rijnsburg zette er in de eerste helft met vlagen fraaie combinaties tegenover, samen met scherp verdedigend werk. Na 10 minuten kon Jongeneelen, na goed afpakken van Ossevoort, bijna Tillema lanceren. Die bal werd nog net onderschept. Maar het zag er fraai uit. In de 12e minuut kon Strooker mooi voorzetten, legde Serbony met het hoofd terug en kon Jongeneelen afdrukken. Keeper Jordi van Stappershoef stond echter op de goede plek. En na 26 minuten eindigde een aanval van Jongeneelen, Serbony en Hudepohl op de bovenkant van de lat. Vlak daarna kon Goeman van links een mooie indraaiende vrije trap nemen, die door weer Jongeneelen maar nét naast werd geschoten. In de 29e minuut moet Hidde Prijs tot drie keer toe vanaf linksachter de bal uitverdedigen, de derde keer komt de bal bij Serbony, die met een fraaie doorkopbal zichzelf lanceert. Alleen ten koste van een gele kaart weet Zeijlmans Serbony af te stoppen. Het was maar goed dat er nog verdedigers van Jong Volendam in de buurt waren, anders was rood onvermijdelijk geweest. Goeman gaat eens goed staan voor de vrije trap, die hij de goal indraait. Keeper van Stappershoef denkt de bal weg te werken, maar deze caramboleert voor de voeten van de meegekomen Hidde Prijs, die de 1-0 kan binnen schieten.
Pas in de laatste vijf minuten wordt duidelijk dat het geconcentreerde spel van de eerste helft én het zware veld hun tol beginnen te eisen. De Rijnsburgers verlangen duidelijk naar de thee.

Geen goed vervolg
Zoals vaker, en niet alleen dit seizoen, komen de geelzwarten niet beter uit de kleedkamer dan dat ze er in zijn gegaan. Met dezelfde tussenstand als in de uitwedstrijd, was er de waarschuwing voor een fel Jong Volendam na de rust. Deze keer leidt dat niet tot doelpunten, maar Artien moet bij een gevaarlijke uitbraak wel (licht) ingrijpen ten koste van een gele kaart. En Hidde Prijs maakt het zich vlak daarna moeilijk met een verdedigende actie op een op zich ongevaarlijke plaats aan de zijlijn. Die actie levert hem, ondanks zijn poging om nog een paar minuten op karakter door te voetballen, een hamstringblessure en een voorzorgswissel op. Jorn van Lunteren is zijn vervanger en Jordy Strooker zakt naar de centrale verdedigende positie naast Masies Artien. Ook na de wissel lukt het Rijnsburg niet om goed grip op de tweede helft te krijgen. Het voetbal oogt rommelig en met weinig overleg. Het gebruikelijke Rijnsburgs kwartiertje op Middelmors komt pas een beetje op gang in de 79e minuut, als Marvin Wijks invalt voor Max Hudepohl. De snelle aanvaller komt voor de 100e keer het veld in tijdens een competitiewedstrijd van Rijnsburg en lijkt vlak daarna bijna een gouden wissel te zijn. Een slim balletje van Jongeneelen op van Lunteren kan door de laatste worden voorgezet op Wijks, die echter nét naast de goal schiet. Eén minuut later schiet diezelfde Wijks in een verdedigende actie terug naar keeper van Nieuwkoop. Vlak vóór van Nieuwkoop raakt de bal nog een polletje, waardoor de bal niet lekker kan worden weggeschoten, maar recht in de voeten van een oranjehemd komt. Via twee schijven weet Jordy Hilterman vervolgens de bal onder van Nieuwkoop door te schuiven. De 1-1 is op basis van de eerste helft zeker onterecht, maar in de tweede helft is Rijnsburg dan toch het overzicht kwijtgeraakt..

Slotoffensief
Pieter Mulders besluit tot een slotoffensief. Joost Leonard wordt ingebracht en achterin wordt de deur wagenwijd opengezet. Het opportunistische aanvallen levert wel gevaarlijke momenten op, maar onvoldoende om keeper van Stappershoef écht nog op de proef te stellen. En bijna gaat Jong Volendam nog met de winst strijken na een gevaarlijke uitbraak. Richard van Nieuwkoop weet echter fraai een tweede doelpunt te voorkomen.
Slotwoord
Na de wedstrijd spreekt Pieter dan de woorden: “Teleurstellend” en “Niet nodig”. Verder geeft Pieter aan: “In de tweede helft kon het alle kanten op. We moeten het tegen zo’n jonge ploeg zakelijk houden en slim uitspelen. In de eerste helft speelden we goed geconcentreerd, maar na het wegvallen van Hidde moesten we even zoeken naar een nieuwe organisatie. Dan moeten we meer het spel doodmaken. Ook viel de bal in aanvallend opzicht niet altijd goed”. “Over de eerste helft heb ik een goed gevoel, maar het eindresultaat doet pijn”.

Rijnsburgse Boys – Jong Volendam 11 (10)
30’     1-0 Hidde Prijs
82’     1-1 Jordy Hilterman
Scheidsrechter: de heer C. Prooi
Toeschouwers: 1.000
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Masies Artien
Gele kaart Jong Volendam: Nick Zeijlmans
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Strooker, Jongeneelen, Serbony, Goeman@, Ossevoort, Artien, Prijs (53’ van Lunteren), Tillema (87’ Leonard), Hudepohl (79’ Wijks)
Opstelling Jong Volendam: van Stappershoef, Marco Tol, Zeijlmans, Veerman, Smal, Plat, Owusu Asare, Runderkamp@ (72’ Vlak), Stekkel (72’ Roy Tol, Hilterman, Smorenberg