Edwin Langezaal

Jong Volendam – Rijnsburgse Boys 3-3 (0-1) – Verslag

“Heel teleurstellend”

Dat waren de woorden van trainer Pieter Mulders na het gelijkspel in Volendam, in zijn eerste reactie voor de camera van TV West. Hij had een heel slecht gevoel aan de wedstrijd overgehouden. Het ene wedstrijdpuntje, dat nog werd binnengehaald doordat Marvin Wijks diep in blessuretijd een penalty benutte, werd niet geschouwd als een winstpunt. Vooral de wijze waarop in de tweede helft Jong Volendam drie keer tot scoren kon komen, was hem zwaar tegengevallen. “We waren niet meteen na de rust bij de les en kregen daardoor een koekje van eigen deeg”.
Vergeten te belonen
Toch leek er in de rust nog geen vuiltje aan de lucht. Volendam en Rijnsburgse Boys hielden elkaar in de beginfase van de wedstrijd goed van de beide doelen af. Daardoor was er vrijwel het gehele eerste kwartier geen gevaar aan beide zijden. Beide ploegen kwamen wel tot leuke combinaties op de mat, maar dat was vooral op het middenveld. In de beide strafschopgebieden stonden de vizieren niet op scherp.
In de 14e minuut echter kon Max Hudepohl op rechts bij de achterlijn komen en terugleggen naar de rand van de zestien. Jorn van Lunteren was daar net aangekomen en bleef goed naar de bal en de doelman kijken. Hij plaatste de bal met een bekeken schot in de verre hoek. Zo konden de geelzwarten in het veld en op de tribune voor het eerst sinds drie wedstrijden weer eens juichen. En dat terwijl Jorn van Lunteren in eerste instantie niet eens in de basisopstelling was te vinden. Jeffrey Jongeneelen kreeg tijdens de warming-up echter last van zijn lies en kon niet starten. Pieter Mulders koos voor van Lunteren als zijn vervanger. Dat is dan weliswaar geen gouden wissel, maar wel een vervanger met een gouden randje.
In het verdere verloop van de eerste helft kreeg Rijnsburg nog meer kansen. Max Hudepohl kopte in de handen van de keeper en Tjon-a-Njoek schoot vrij voor de keeper voorlangs. Met enige geluk en met wat meer scherpte had er voor de Uien een hogere ruststand uit kunnen komen.
Pieter Mulders zei achteraf dat hij tijdens de rust in de kleedkamer had aangegeven dat zijn ploeg zich was vergeten te belonen, terwijl de kansen er wel degelijk waren. De gevolgen hiervan werden direct aan het begin van de tweede helft gepresenteerd….
fc-volendam
Bizar startende tweede helft
In de 46e. 48e en 50e minuut vielen doelpunten, waarna de stand op 2-2 stond. Eerst ging Hilterman van Volendam goed door tussen twee verdedigers die eigenlijk niet echt ingrepen. Hij kon breed leggen op Stroo, die de bal van dichtbij in het dak van het doel van Richard van Nieuwkoop trapte. Nog geen twee minuten later kwam Max Hudepohl op rechts goed door, maar werd daarbij al meerdere keren vastgehouden door Gijs Smal. In de zestien kreeg dat trekwerk nog een licht vervolg, wat voor scheidsrechter de Gast voldoende was voor een directe vrije trap, dus een penalty. Op zich was dat terecht, maar een penalty is dan wel een zware staf voor een relatief lichte overtreding. Maar regels zijn regels.
Marvin Wijks zette zich achter de bal en verschalkte doelman van Stappershoef met een halfhoog schot in de linkerhoek, 1-2.
Wie had gedacht dat Rijnsburg gewaarschuwd was door de snelle 1-1 en de terugveroverde voorsprong met hand en tand zou verdedigen, kwam bedrogen uit. Jordy Strooker liet zich kort daarna in de eigen zestienmeter door Kay Tejan wel erg makkelijk wegzetten. Zijn schot in de doelmond zou er direct ingegaan zijn, maar de oranje nummer 11, Enzo Stroo zette er zijn voet tegenaan en bracht de 2-2 op zijn naam. Rijnsburg kon weer van voren af aan beginnen.
De Uien kregen, in tegenstelling tot de eerste helft, echter geen echte greep meer op de wedstrijd. Het spel werd rommeliger en Jong Volendam kon meerdere malen gevaarlijk worden. In de 64e minuut kreeg Jason Stekkel een cadeautje. Hij was net vier minuten geleden in het veld gekomen voor Kay Tejan. Tussen drie Rijnsburgse verdedigers kon hij de bal op zo’n 18 meter van de goal aannemen, draaien en uithalen. Van enig storen was geen sprake. Richard van Nieuwkoop was dan ook furieus over het gemak waarmee Stekkel hem kon verschalken. Zo keken de Uien, na een prima eerste helft en een 0-1 voorsprong, nog geen twintig minuten later tegen een 3-2 achterstand aan.

Slotoffensief
Pieter Mulders probeerde zijn mannen aan te zetten tot een slotoffensief en bracht eerst Joost Leonard en daarna Roderick Gielisse. Kansen waren er wel degelijk. Max Hudepohl kwam vrij voor de keeper, maar schoot veel te zacht in. Tjon-a-Njoek kreeg een kopkans bij de tweede paal, maar kopte ruim naast. Verdam bracht een vrije trap prima in de zestien op de voeten van diezelfde Tjon-a-Njoek, maar hij kreeg vrij voor doel de bal niet onder controle.
Uiteindelijk bracht de lange blessuretijd nog soelaas. Een speler van Volendam viel in het eigen strafschopgebied op de bal, na een lichte duw. Omdat hij op een vrije trap rekende, pakte hij de bal vast, wat door scheidsrechter de Gast als hands werd beoordeeld. Weer mocht Marvin Wijks zich achter de bal plaatsen. De keeper koos de hoek van de vorige strafschop, maar Marvin benutte nu de andere hoek en kon de 3-3 binnenschieten. Koelbloedig. Direct daarna klonk het laatste fluitsignaal.
Te weinig
Trainer Mulders was na de wedstrijd van mening dat drie keer scoren moet betekenen dat je de wedstrijd over de streep moet kunnen trekken. Drie goals tegen is te veel en daardoor kreeg Rijnsburg te weinig. Vooral vond hij zijn ploeg slordig in de omschakeling en niet goed bij de les aan het begin van de tweede helft.
Ook deze wedstrijd viel weer op dat de vaste Rijnsburgse spits moeilijk tot scoren komt. Veel kansen lijken aan Martijn Tjon-a-Njoek niet besteed. Op de tribune begint dat tot gemor te leiden. Pieter vond dat onterecht: “Er zijn meerdere spelers die hun niveau nog niet halen, het is veel te gemakkelijk om dat alleen een spits in de schoenen te schuiven. Joost Leonard komt eraan, maar is ook nog niet op zijn niveau. Jeffrey valt ook nog uit met een liesblessure en meer alternatief is er niet”.

Jong Volendam – Rijnsburgse Boys 3-3 (0-1)
14’ 0-1 Jorn van Lunteren (assist Max Hudepohl)
46’ 1-1 Enzo Stroo
48’ 1-2 Marvin Wijks (Penalty)
50’ 2-2 Enzo Stroo
64’ 3-2 Jason Stekkel
90’+4 3-3 Marvin Wijks (Penalty)

Scheidsrechter: de heer T. De Gast