IJsbrand van Tilburg

IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys: 4-1 (2-0)

Persoonlijke fouten opnieuw fataal voor Rijnsburgse Boys

‘Met dank aan Rijnsburgse Boys.’ Met deze woorden sloot de speaker van IJsselmeervogels zijn praatje, na afloop van de wedstrijd van zijn club tegen Rijnsburgse Boys, af. Wellicht onbedoeld, maar zijn woorden maakten wel pijnlijk duidelijk waar het op de laatste zaterdag van januari mis ging bij de Uien. Persoonlijke Rijnsburgse fouten maakten het IJsselmeervogels wel erg gemakkelijk om, na vijf nederlagen op rij, een bevrijdende overwinning te kunnen vieren: 4-1. Niek Oosterlee had het allemaal voor zijn ogen zien gebeuren. ‘Tegen persoonlijke, fatale, fouten valt niet te voetballen. Afspraken die we maken worden niet nagekomen. Misschien komen we gewoon kwaliteit tekort.’ En hoe het nu verder moet? ‘Je kan vechten of vluchten. Ik doe het eerste. We zullen nu weer onze rug moeten gaan rechten.’ De schade viel achteraf wellicht nog mee. GVVV, DVS’33 en Capelle, allen concurrenten voor plaats nummer zeven, hadden immers ook verloren. Maar dat Rijnsburgse Boys weer eens zelf zijn wedstrijden moet gaan winnen, daar was het hele Rijnsburgse kamp het over eens.

IMG_5477 - kopie

Foto Hans Heemskerk

De eerste minuut van de wedstrijd op de Westmaat was net voorbij toen een Rijnsburgse supporter opmerkte dat het deze middag al beter ging dan een week eerder tegen FC Lisse. Toen immers kregen de Rijnsburgers binnen dertig seconden een penalty tegen. Maar één minuut later, er waren exact twee minuten gespeeld, bleek zijn opmerking alweer achterhaald. Na een dubbele corner wist de volkomen vrijstaande Fred Benson bij de eerste paal de 1-0 binnen te koppen. De recente geschiedenis leek zich dus te herhalen. Maar er kwam hulp uit onverwachte hoek. In een onschuldig ogende overtreding van Jeffrey Buitenhuis ten op zichte van Ismail Celen, zag scheidsrechter Bronsvoort een penalty. Gelegenheidsaanvoerder Raily Ignacio – Danny van der Vijver was wegens ziekte afwezig – verprutste deze ideale mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. Veel te laconiek schoot hij de bal te zacht in waardoor keeper Raymon van Emmerik de bal eenvoudig kon weg stompen. Opvallend genoeg bleek het duwtje, welke de aanvoerder drie minuten later zelf kreeg en meer in aanmerking kwam voor een strafschop, niet zo beoordeeld te worden.
IMG_5520

Met volop strijd, beleving en twee voetballende ploegen bleek de wedstrijd erg leuk om naar te kijken. Rijnsburgse Boys creëerde een veldoverwicht en zag dat ook vertaald in het aantal hoekschoppen: zeven stuks in drieëntwintig minuten. Het jammerlijke was echter: veel gevaar ontstond er niet uit. De gevaarlijkste was de indraaiende vijfde van Martin van Eeuwijk, welke door de doelman van de lijn getikt moest worden. Vijf minuten daarvoor had Bryan Burgerhout de stand al op 2-0 kunnen zetten. Nadat Renee Troost in de fout was gegaan kon de aanvaller van IJsselmeervogels door lopen richting Richard van Nieuwkoop. In het één-op-één duel bleek de Rijnsburgse keeper de sterkste. Meer pech had hij bij de corner die IJsselmeervogels, de eerstvolgende na de doeltreffende uit de tweede minuut, mocht nemen. Ondanks dat hij gehinderd werd, floot scheidsrechter Bronsvoort niet af. Zodoende kon de afvallende bal voor de voeten van Oktay Ozturk komen die een formidabel schot produceerde welke via de onderkant van de lat in het doel verdween: 2-0.
IMG_5767 - kopie

De tweede tegentreffer deed Rijnsburgse Boys geen goed. Het goede spel en het overwicht verdwenen. Corners werden niet meer gecreëerd, laat staan een fatsoenlijke aanval. Een noemenswaardige was de combinatie Van Eeuwijk-Tillema-Ignacio met een schot uit de draai welke over ging. IJsselmeervogels kwam steeds beter in haar spel en leek voor rust de wedstrijd al definitief te beslissen. Achraf Nejmi was er op links van door en ging in het duel met Richard van Nieuwkoop naar de grond. Omdat de scheidsrechter een kaart trok leek het een penalty te worden. Maar deze bleek getrokken te zijn wegens een schwalbe van de Spakenburger. Niet veel later moest Richard van Nieuwkoop in actie komen na balverlies van Leon Tol. Goed uitlopen van de keeper voorkwam erger. Tenslotte kopte Fred Benson van dichtbij, na een vrije trap, op de handen van de Rijnsburgse doelman.
IMG_5847

Zonder wissels bij beide ploegen werd de tweede helft aangevangen. Dat betekende dus ook dat Bart Freke nog steeds op de bank zat. Omdat IJsselmeervogels met twee spitsen speelde, had Niek Oosterlee ervoor gekozen om twee pure mandekkers op te stellen. En dus niet Bart Freke, die juist beter uit de verf komt wanneer hij door kan schuiven naar het middenveld. Net als in de eerste helft leek Rijnsburgse Boys een patent te hebben op corners. Binnen tien minuten waren er weer vier toegekend. Maar opnieuw met als resultaat geen enkele vorm van dreiging. Deze kwam wel uit een prima actie van, de na een langdurige blessure in de basis gestarte, Roderick Gielisse. Na een één-tweetje met Renee Troost had de Hagenees de vrije doortocht naar het doel. Zijn schot had een treffer verdiend maar ging echter over. Vijf minuten later overkwam Bryan Burgerhout hetzelfde. Nadat Leon Tol de bal had ingeleverd schoot de Spakenburger de niet te missen kans toch naast. Het bleek uitstel van executie. Na opnieuw balverlies was het Bryan Burgerhout die er op rechts van door ging. Hoewel Fred Benson in buitenspelsituatie was gestart kreeg hij de bal toegespeeld en rondde beheerst af: 3-0.
IMG_5815 - kopie

Bij IJsselmeervogels konden ze hun ogen niet geloven. De ploeg, die zo’n moeilijke periode achter de rug had, leek op rozen te zitten. Maar toen Ismail Celen, ex-IJsselmeervogels, in de 70ste minuut, uit het niets, met een fraai afstandsschot de 3-1 binnen schoot, leek het wellicht nog spannend te worden. Niek Oosterlee liet Joost Leonard en Jeffrey Koemans warm lopen en was van plan om va banque te gaan spelen door een verdediger en een middenvelder op te offeren. Het plan hoefde niet uitgevoerd te worden omdat Fred Benson de wedstrijd definitief besliste na opnieuw balverlies, nu van Ismail Celen: 4-1. Het is dat de spits vlak voor tijd op de lat schoot anders was de score nog hoger uitgevallen. Met vier treffers in één duel hadden de Spakenburgers wel een seizoensrecord te pakken. En het doelpuntgemiddelde per wedstrijd was mooi opgeschroefd: van 0,94 voor het duel naar 1,10 erna. En daar waren de Rijnsburgse verdedigingsfouten de oorzaak van…
  2: Fred Benson: 1-0
27: Oktay Ozturk: 2-0
58: Fred Benson:  3-0
69: Ismail Celen:  3-1
74: Fred Benson:  4-1
Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort
Toeschouwers: 1.800
Gele kaarten IJsselmeervogels: Jeffrey Buitenhuis en Achraf Nejmi
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Resham Sardar en Leon Tol
Opstelling IJsselmeervogels: Raymon van Emmerik, Jeffrey Buitenhuis, Jim van Alst, Achraf Nejmi, Oktay Ozturk (80: Jeffrey van den Dikkenberg), Maikel den Harder, Janic Makizodila, Hanne Hagary, Bryan Burgerhout, Dennis Hollart en Fred Benson (90: Gerson Sheotahul)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Nick Kuipers, Leon Tol, Renee Troost, Roderick Gielisse, Resham Sardar (59: Jeffrey Vlug), Ismail Celen, Joel Tillema, Martin van Eeuwijk, Raily Ignacio en Marvin Wijks