IJsbrand van Tilburg

v.v. Hoogland – Rijnsburgse Boys: 0-3 (0-1)

Rijnsburgse Boys prikt Hooglandse bekerdroom door

Voor de tweede maal in de clubhistorie mocht zondag eersteklasser v.v. Hoogland deelnemen aan het lucratieve KNVB-bekertoernooi. De eerste ronde overleven betekent immers €3.000 voor de clubkas. En de volgende ronde levert €10.000 op. En daarna gaat het helemaal interessant worden. Ondanks een flitsende start van de thuisploeg, binnen de minuut belandde de bal op de paal, was het na een uur wedstrijd duidelijk dat Rijnsburgse Boys een eind aan de bekerdroom zou gaan maken. De Topklasser vergrootte de 0-1 ruststand naar 0-2 en bepaalde zeven minuten later de eindstand op 0-3. Een verdiende treffer voor v.v. Hoogland bleef vervolgens uit.
Terwijl in Rijnsburg om 20.00 uur het noodweer losbarstte, was het in Hoogland nog een opvallend rustige zomeravond. Behalve op het kunstgras waar de thuisploeg met veel bravoure de Rijnsburgse Topklasser fel op de huid zat en direct in de eerste minuut voor vuurwerk zorgde. Handenbinder Youssef Salama, niet voor niets in beeld geweest bij zowel Spakenburg als IJsselmeervogels, soleerde door de Rijnsburgse verdediging. De noodrem, ofwel het weggeven van een vrije trap, bleek een noodzakelijke ingreep. Vanaf de rand van de zestien schoot Bas Wobbes vervolgens op de paal; de rebound verdween in het zijnet. Het visitekaartje was afgeven door de eersteklasser. Niek Oosterlee was not amused en vond dat zijn spelers op dat moment liepen te klootviolen. Na ruim een kwartier wedstrijd kwam zijn ploeg binnen de minuut opnieuw tweemaal bijzonder goed weg. De eerste keer beschikte Manu Neto Gomes niet over een goede balcontrole waardoor dreigend gevaar verdween, vervolgens was het dezelfde speler die een scherpe voorzet van rechts voor het intikken had maar er net niet bij kon. Het enige Rijnsburgse wapenfeit in deze fase van de wedstrijd was een afstandsschot van Raily Ignacio op een leeg Hooglands doel. De bal ging echter naast.

hoogland

Foto Hans Oudwater

Vanwege het belang van de wedstrijd, de volgende ronde is immers VVSB de tegenstander, had Niek Oosterlee zijn winnende team van afgelopen zaterdag alleen noodzakelijk gewijzigd. De voor enige tijd geblesseerde Leon Tol (knie) was vervangen door Jeroen Hessing en Resham Sardar kon wegens werkverplichtingen niet op tijd zijn. Hij werd vervangen door Marvin Wijks. Na twintig minuten bleek de eerste Rijnsburgse aanval direct raak te zijn. Jeffrey Vlug bereikte met zijn dieptepass Joel Tillema. Zijn opstomen aan de rechterkant is inmiddels een bekend handelsmerk van hem aan het worden. Vanaf de achterlijn legde hij de bal terug op Joost Leonard die, na zijn balaanname, verwoestend uithaalde: 0-1. De voorsprong leek bevrijdend te werken voor de Rijnsburgers die het initiatief naar zich toe trokken. Nick Kuipers lanceerde met een fraaie dieptepass Jeffrey Vlug maar had niet de juiste controle over de bal. De eerste corner bleek het hoogst haalbare resultaat. Niet veel later was het Jeffrey Vlug zelf die een aanval opzette. Marvin Wijks had echter de pech dat keeper Sebastiaan Bruins goed zijn doel was uitgekomen. En daarna ging het snel met de Rijnsburgse kansen: Marvin Wijks schoot net over, Danny van der Vijver schoot te zacht in en vervolgens was het Raily Ignacio die tweemaal faalde in de afwerking door eerst naast en vervolgens veel te slap te schieten.
Vier minuten voor rust moest Joel Tillema met beginnende liesklachten naar de kant zodat Roderick Gielisse zijn officiële debuut mocht maken in het geel-zwarte shirt. Het slotakkoord van de eerste helft was voor v.v. Hoogland. Na een gevaarlijke actie aan de rechterkant was het Gokhan Turksoy die naast kopte. Precies een kwartier later, de tweede helft was net begonnen, was het Raily Ignacio die op exact dezelfde positie voor Rijnsburgs gevaar zorgde. Opnieuw bleek de keeper een sta-in-de-weg. Het was inmiddels gaan regenen in Hoogland en Rijnsburgse Boys leek er serieus werk van te gaan maken om de tegenstander te laten geloven dat er niets te halen was. Marvin Wijks rondde zijn solo af met een schot naast. Zover kwam Danny van der Vijver niet. Buiten de zestien werd hij gevloerd waardoor de scheidrechter een  vrije trap toekende. Jeffrey Vlug profiteerde optimaal van een blunderende keeper Sebastiaan Bruins. Zijn lage schuiver ging door het gaatje in de Hooglandse muur en belandde net naast de paal in het doel: 0-2. De eerst volgende aanval was opnieuw raak. Ismail Celen bereikte na een mooie actie Raily Ignacio die de bal breed legde op de ijverige Jeffrey Vlug die zijn tweede en Rijnsburgs derde treffer scoorde: 0-3.
Inmiddels was de regen overgegaan in hoosbuien. Gelukkig bleef het onweer op afstand. De harde wind blies een gedeelte van het reclamebord van de Rabobank het veld op. Rijnsburgse Boys leek het wel te geloven en zonder kleerscheuren de wedstrijd uit te willen spelen. Hoogland daarentegen ging nog vol passie op jacht naar de verdiende eretreffer. Invaller Caspar Vijverberg kreeg daartoe twee enorme kansen. Direct na zijn invalbeurt schoot hij voorlangs om vier minuten later over een leeg doel te schieten. Ook een cadeautje van Richard van Nieuwkoop, hij leverde zomaar de bal in, werd niet verzilverd. Invaller Cas Knoester hielp de keeper om voor de tweede keer binnen vier dagen zijn doel schoon te houden door een corner weg te geven. Een schot van Dave Dekker, welke de bovenlat schampte, bleek het laatste wapenfeit van de sympathieke Hooglanders. Hun bekerdroom eindigde in een waterballet; Rijnsbursge Boys slaagde in de missie om in de tweede ronde van de KNVB-beker als gastheer te mogen fungeren van de voetbalvrienden van VVSB.
20: Joost Leonard: 0-1
59: Jeffrey Vlug: 0-2
66: Jeffrey Vlug: 0-3
Scheidsrechter: dhr. D’Onorio