Bram van Egmond

De Landelijke Divisie

Op 2 december 2014 is in de Bondsvergadering van de KNVB (bestaande uit 60 leden, gelijkelijk verdeeld over het Betaalde Voetbal en het Amateur Voetbal) besloten dat er vanaf het seizoen 2016/2017 een nieuwe competitiestructuur komt. In de wandelgangen ook wel de voetbalpiramide genoemd, net zoals de Landelijke Divisie ook wel de Tweede Divisie wordt genoemd.
Over het waarom, de besluitvorming, de betrokkenheid en invloed van het Amateur Voetbal en alles wat er in het verleden is gezegd en besproken, ga ik niet verder in.
Wel wil ik wat zeggen over wat dit in grote lijnen voor Rijnsburgse Boys kan en gaat betekenen.
De Landelijke Divisie komt in de voetbalpiramide tussen de Jupiler League en de Topklasse.

piramide

Gelijktijdig met het instellen van deze Landelijke Divisie – welke naam overigens nog niet definitief is – wordt er ook een aantal zaken gewijzigd. Er komt er een promotie-degradatieregeling tussen het Amateur Voetbal en het Betaalde Voetbal, het aantal clubs in de Topklasse neemt toe tot 18 en er zullen een aantal eisen aan de clubs worden gesteld om in de Landelijke Divisie en/of in de Topklasse te mogen uitkomen. Dit laatste heeft met name betrekking op het aantal spelers dat een club onder contract moet hebben. Voor de Topklasse clubs zijn dat er 3 in het eerste jaar dat de voetbalpiramide start, oplopend naar 6 in het jaar daarop.
Voor de Landelijke Divisie zijn dat er 8 in het eerste jaar dat een club in de Landelijke Divisie speelt en 13 in het jaar daarop.
Wat er verder anders zal worden, is dat de Landelijke Divisie zal bestaan uit 18 clubs, komend uit de zaterdag en zondag Topklasse en 4 belofte-teams. Dit zijn de 7 hoogste eindigende ploegen uit de zaterdag Topklasse uit het seizoen 15/16, de beste 7 uit de zondag Topklasse van hetzelfde jaar en de 4 beste elftallen uit de competitie, die door de belofte-teams van Betaald Voetbal Organisaties wordt gespeeld.
Afgesproken is dat alle wedstrijden die door de clubs uit de zaterdag Topklasse worden gespeeld op zaterdag zullen plaatsvinden, nooit op vrijdag, nooit op zondag en nooit op maandag. Aanvangstijden zullen liggen tussen 14:30 uur en 18:00 uur, zowel uit als thuis. Hierbij moet rekening worden gehouden dat wedstrijden tegen zondagclubs in principe later in de middag (met als uiterste tijdstip 18:00 uur) worden vastgesteld.
Dit betekent gelijk de grootste verandering voor Rijnsburgse Boys.
Op het hoofdveld moet een lichtinstallatie komen. De KNVB heeft echter aangegeven dat er in het begin dispensatie zal worden verleend voor deze licentie-eis, en dat zij zullen meedenken met de clubs die nog niet over een lichtinstallatie beschikken, hoe deze het beste gerealiseerd kan worden.
We kunnen wel praten over de Landelijke Divisie, maar Rijnsburgse Boys zal zich eerst nog moeten zien te kwalificeren. En hoewel een aantal clubs heeft aangegeven dat zij tegen de komst van deze Landelijke Divisie is, geven ze tegelijkertijd ook aan dat ze wel graag volgend seizoen bij de bovenste 7 willen eindigen om naar die Landelijke Divisie willen promoveren.
Kortom, het wordt komend seizoen dringen om de stap te maken.