Piet Hemminga

Rijnsburgse Boys – Capelle: 3-0 (2-0)

Rijnsburgse Boys ziet drie koplopers op twee punten afstand boven zich.

Rijnsburgse Boys deed vanmiddag wat het aan zijn stand verplicht was: het stuurde Capelle met een 3-0 nederlaag naar huis. Een overwinning die echter minder makkelijk tot stand kwam dan dat de marge doet vermoeden. Met name de eerste helft was er één met twee gezichten. Capelle kwam aanvallender uit de kleedkamer dan menigeen zou verwachten en was in het eerste deel van de wedstrijd de bovenliggende partij.  Tien minuten voor de rust wist de thuisploeg de wedstrijd te kantelen. Daar waar de bezoekers de kansen niet wisten te benutten maakte Raily Ignacio het verschil. Een aansluitingstreffer in de tweede helft zou alle spanning terug kunnen brengen. Capelle kreeg mogelijkheden maar was wederom niet doeltreffend. Rijnsburgse Boys wel en maakte het karwei vlak voor tijd af. Met nog twee wedstrijden te spelen volgt over twee weken een superzaterdag wanneer Rijnsburgse Boys als nummer 5 op bezoek gaat bij koploper GVVV. Die eerste plaats wordt overigens gedeeld met Spakenburg en HHC Harenberg die elkaar op die zaterdag ook tegenkomen.

rbb-capelle (1)

In de afgelopen jaren heeft Capelle een reputatie opgebouwd van een stugge verdedigde ploeg met weinig aantrekkelijk voetbal wanneer het op vreemde bodem speelt. Niets van dat alles is in het eerste half uur van deze partij terug te zien. Alleen Martin van Eeuwijk houdt de Rijnsburgse eer in het begin van de wedstrijd hoog. Een partijtje tikkie-takkie met zichzelf leidt tot een bruikbare voorzet waar de collega-spitsen geen voordeel uit kunnen halen. Terwijl een één-twee-tje net buiten het strafschopgebied weliswaar tot een hard schot door het midden leidt maar verder een makkelijke prooi voor Nick van der Ploeg is. Capelle had ondertussen na tien minuten al met 0-1 de leiding kunnen nemen. Na de inzet van Niels Vorthoren staat Peter de Lange al te juichen – maar beiden zien vervolgens de bal van de binnenkant paal weer in het veld in rollen. Marvin Strik schiet gelijk daarna vlak voorlangs nadat hij eerder al wegens buitenspel teruggefloten was geweest.

Nog één mogelijkheid stelt Rijnsburgse Boys daar tegenover in het eerste halfuur. Een opkomende Mark van den Boogaart haalt op aangeven van Raily Ignacio hard uit maar andermaal staat Nick van der Ploeg op de juiste plaats. Het is de voorbode van een verhoging van de Rijnsburgse aanvalsdrift. Met exact dertig minuten speeltijd op de klok gaat Jeffrey Koemans het strafschopgebied in. Een ogenschijnlijke overtreding op Gertjan Rothman wordt niet bestraft en verdere discussie kan uitblijven want Koemans schuift de bal voorlangs. De aanval smaakt kennelijk naar meer van even later weet de thuisploeg de score te openen. Wie anders dan Raily Ignacio krijgt vanaf links een mogelijkheid  om op doel te schieten maar zijn inzet treft de lat. Voor Jeffrey Koemans is het vervolgens een koud kunstje de terugspringende bal alsnog binnen te schieten. Twee minuten later is de score verdubbeld en de wedstrijd half op slot. Vanaf het middenveld wordt Raily Ignacio de diepte ingestuurd. De Rijnsburgse topscorer weet vervolgens zichzelf alleen voor de doelman te manoeuvreren en haalt doeltreffend uit: 2-0.

De eerste actie na rust is er één van Jeroen Hessing die een inzet al dan niet met gevaar voor eigen leven keert. Hessing die toch al een prima wedstrijd speelt gebruikt daarbij overigens een paar andere ledematen dan z’n voeten maar wordt verder niet bestraft door een prima leidende scheidsrechter Bakker. De rust ligt al weer tien minuten achter ons wanneer ook Niels Vorthoren zich realiseert dat het deze middag waarschijnlijk niets meer gaat worden. Van zo’n twee meter afstand mag hij inkoppen maar Richard van Nieuwkoop staat z’n mannetje. Om Kinds van te worden moeten ze op de bank bij Capelle hebben gedacht wanneer de bal een kwartiertje later ook nog eens boven van Nieuwkoop op de lat het veld uit vliegt. Tussendoor is het Martin van Eeuwijk die een paar mogelijkheden onbenut laat. De aanvalsopzet gaat deze keer over rechts waarbij met name een subliem hakje van Kevin Westmaas veel applaus oogst. Het slotakkoord is voor het Rijnsburgse aanvalstrio. Het is Javier Martina die een toch al prima wedstrijd afsluit met een voorzet vanaf rechts op Raily Ignacio. Die schiet voor de 27e keer raak in deze competitie waarmee hij op een gemiddelde van één goal per gespeelde wedstrijd komt.

Niek Oosterlee was niet verrast door de speelwijze van Capelle. “Ook tegen IJsselmeervogels speelden ze vorige week zo, dat wisten we. Maar veel komende spelers die ook nog eens een keer diagonaal over het veld bewegen, dat was lastig verdedigen in het begin. Deze overwinning was niet zo makkelijk als het lijkt”. De Rijnsburgse trainer kijkt vooralsnog niet verder dan de wedstrijd tegen GVVV over twee weken. “Die moet sowieso gewonnen worden. En dan zien we wel weer verder. Het zou mij niet verbazen als er meerdere ploegen straks bovenaan eindigen”.

37: Jeffrey Koemans: 1-0
39: Raily Ignacio: 2-0
86: Raily Ignacio: 3-0
Scheidsrechter: G.J. Bakker
Toeschouwers: 1.250
Gele kaart Capelle: Jami Jaliens
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Jordy Strooker, Ronald Breinburg, Jeroen Hessing,  Kevin Westmaas, Mark van den Boogaart, Kevin Winter, Martin van Eeuwijk (76: Resham Sardar), Jeffrey Koemans (81: Marvin Wijks),  Raily Ignacio en Javier Martina
Opstelling Capelle: Nick van der Ploeg, Jamie Jaliens, Lars Bosscha, Gertjan Rothman, Marvin Strik, Jerry Tieleman, Peter de Lange (46:Philippe den Hartog), Elvis Versluis (83: Damien Muller), Kay Blokland, Jerson Ribeiro (75: Leen van Steensel), en Niels Vorthoren