IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – USV Hercules: 3-0 (2-0) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys blijft in de flow

Na afloop van de met 3-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen USV Hercules was wel duidelijk dat de flow, waarin Rijnsburgse Boys verkeerde toen het vorige seizoen abrupt ten einde kwam, in de huidige oefencampagne is doorgetrokken. De zesentwintig punten uit de laatste elf competitiewedstrijden van toen zijn natuurlijk van een geheel andere orde dan de zeven opeenvolgende oefenoverwinningen en ene gelijk spel van nu. De tegenstanders in de afgelopen weken spelen immers allemaal één of twee divisies lager. Wat dat betreft is het jammer dat de geplande oefenwedstrijden tegen Jong ADO Den Haag, Jong AZ en Telstar geen doorgang hebben kunnen vinden. Opvallend is wel dat competitiegenoten IJsselmeervogels en De Treffers de afgelopen weken niet van USV Hercules wisten te winnen. Beide ploegen verloren hun oefenwedstrijd met 1-0.

Oefentegenstander
Na twee seizoenen naar Utrecht te zijn afgereisd met wisselend resultaat (in juli 2015 werd met 4-3 verloren en in juli 2016 werd met 1-5 gewonnen) was zondag derde divisionist USV Hercules als oefentegenstander nu een keer te gast op Middelmors. Al na zes minuten hadden de bezoekers op een achterstand kunnen staan, ware het niet dat spits Jeffrey Jongeneelen, weggestuurd door Furhgill Zeldenrust, een te zwakke inzet produceerde. Na precies een kwartier kreeg USV Hercules zelf de ultieme kans om de openingstreffer te maken. Een diepe bal bracht Jorn van Lunteren oog in oog met Wesley Zonneveld. Een knappe redding van de doelman voorkwam dat de oud-speler van Rijnsburgse Boys zijn wellicht ingestuurde dansje kon vertonen. Drie seizoenen geleden had hij, na één seizoen in geelzwart te hebben gespeeld, afscheid genomen van Middelmors. Na Capelle en Jodan Boys is USV Hercules inmiddels zijn derde nieuwe club. Wie meer geluk had, maar dan aan de andere kant van het speelveld, was Jeffrey Jongeneelen. Op gelukkige wijze bleef hij namelijk in de zestien in balbezit, gaf de bal breed op Bram Ros die verwoestend uithaalde: 1-0. De (waarschijnlijk) nieuwe aanvoerder had nog niet gescoord in de oefenperiode en was daarmee de elfde(!) Rijnsburgse speler die een treffer maakte in de afgelopen weken. Kortom: een prettige gedachte voor trainer Henk Wisman die de beschikking heeft aan een compleet elftal aan scorende spelers.

Hoog druk zetten
Rijnsburgse Boys bleef hoog druk zetten en dat resulteerde binnen twee minuten na de openingstreffer in een grote mogelijkheid om de score te verdubbelen. Jeffrey Jongeneelen had echter de pech dat Mats Grotenbreg vlak voor de lijn de bal wegwerkte en een corner weggaf. Ook Marc Magan had op meer gehoopt maar zijn inzet ging naast. Een mooie aanval, waar opnieuw Jeffrey Jongeneelen bij betrokken was, bracht Max Hudepohl in scoringspositie maar zijn inzet werd ook tot corner verwerkt. Uiteindelijk zou na een half uur spelen dan toch de tweede treffer vallen. Marc Magan was prima aangespeeld door Jeffrey Jongeneelen maar werd tegen de grond gewerkt. Scheidsrechter Germs kon niet anders dan fluiten voor een penalty. In de persoon van Jeroen Spruijt bezit Rijnsburgse Boys een prima specialist voor dit soort buitenkansjes: 2-0. Drie minuten voor de rust kreeg USV Hercules de mogelijkheid iets terug te doen. Na een handsbal van Bert Koomen, voor de eerste keer in de basis gestart en niet onverdienstelijk, kreeg de ploeg een vrije trap, net buiten de zestien. De bal ging echter naast.

Ontketend
De start van de tweede heft had iets weg van de ‘ontketende Max Hudepohl-show’. De rechtsbuiten was in de eerste vier minuten betrokken bij vier kansen en vier corners die Rijnsburgse Boys kreeg. Een treffer leverde alle inzet niet op want een schot van hem werd geblokt, een inzet van Bert Koomen ging via de lat over net als een kopbal van Masies Artien en tenslotte produceerde Max een schot waar geen overtuiging in zat. Na een kwartier spelen had Bert Koomen de pech dat zijn venijnige schot tussen de paal en doelman Mulder bleef liggen. Drie minuten later had Jeffrey Jongeneelen meer geluk. De als vanouds heerlijk en sterk spelende aanvaller profiteerde maximaal van een slippertje van Mitchell Zwart, de centrale verdediger van USV Hercules. Het leverde hem de vrije doortocht richting het doel op waarna hij kon uithalen voor de 3-0. Het was daarmee de dertigste(!) Rijnsburgse treffer tot nu toe in de oefenperiode.

Zeldzaam
De grootste mogelijkheid om iets terug te doen kreeg USV Hercules halverwege de tweede helft na een zeldzame fout van Masies Artien, die overigens de gehele oefencampagne een zeer sterke indruk maakt. Rogier Benschop wist er echter niet van te profiteren. Waar eigenlijk meer gevaar in zat was een uithaal van Jeroen Spruijt. Keeper Fons Mulder had echter een prima redding in huis. Nadat in drie stappen uiteindelijk zeven Rijnsburgse spelers waren gewisseld kreeg Delano Asante zeven minuten voor het einde een vrije trap te nemen. In hem beschikt Rijnsburgse Boys in ieder geval over een prima vrije trappenspecialist. De bal werd echter door de doelman uit de kruising getikt. In de aansluitende corner was vervolgens Carlos Opoku bijna de maker van treffer nummer vier. Eigenlijk was het op karakter de wedstrijd uitspelen waarbij wel opviel hoe gemakkelijk Thomas Bakker en Delano Asante elkaar op de rechterkant wisten te vinden. Een zeldzame uitbraak van USV Hercules, drie minuten voor het einde, leek een eretreffer voor Mats Grotenbreg op te leveren maar de bal ging voorlangs. Rijnsburgse Boys was deze middag duidelijk een maatje te groot gebleken voor USV Hercules.

Rijnsburgse Boys kan zich nu gaan opmaken voor een normale trainingsweek en de laatste oefenwedstrijd tegen competitiegenoot Jong FC Volendam. Zeer opmerkelijk, immers twee weken later is Jong FC Volendam ook de tegenstander in de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen. Hopelijk is er na volgende week zaterdag wel meer duidelijk welke waarde aan alle overwinningen van de afgelopen periode gegeven zal moeten worden.