IJsbrand van Tilburg

AFC – Rijnsburgse Boys: 6-3 (2-2) – VERSLAG

Rode kaart breekpunt van de wedstrijd

In de voorbeschouwing werd het al gememoreerd: AFC en Rijnsburgse Boys waren na twintig competitiewedstrijden volkomen aan elkaar gewaagd met evenveel punten na exact dezelfde behaalde resultaten. Halverwege het duel op sportpark Goed Genoeg werd dat evenwicht nog eens extra onderstreept met een 2-2 ruststand. Beide ploegen deden niet voor elkaar onder en hadden er een levendige en enerverende eerste helft van gemaakt. Na vijf minuten in de tweede helft werd de balans echter abrupt verstoord. Masies Artien had Raily Ignacio vastgehouden en kon vroegtijdig gaan douchen. Met elf tegen tien leek het een kwestie van tijd dat het balletje in het voordeel van AFC zou gaan rollen. En dat gebeurde ook. Slechts drie minuten hadden de Amsterdammers nodig om op voorsprong te komen. Zonder problemen wist de regerend kampioen deze vast te houden. Sterker nog, de score werd aardig opgevoerd door een ontketende Raily Ignacio die met vier treffers zijn oude liefde behoorlijk voor schut zette. Yordi Teijsse, bij aanvang van het duel zijn mede-topscorer bij AFC, moest het met de helft van zijn productie doen. In blessuretijd mocht Joël Tillema nog wel de derde Rijnsburgse treffer scoren, maar juichen deed natuurlijk niemand meer: 6-3. Daarmee kwam op harde wijze een einde aan een mooie reeks van zeven Rijnsburgse competitiewedstrijden zonder nederlaag.

Vuurwerk
Vanwege het afscheid van het hoofdveld werd het duel door de speaker van AFC als legendarisch bestempeld. Met het nummer The Final Countdown van de band Europe was er in ieder geval passende muziek tijdens de warming-up. En het vuurwerk over de gehele breedte van de achterlijn zorgde voor een knallende opkomst van beide ploegen. Voor de tweede achtereenvolgende week een uitdagende taak voor de mannen van Henk Wisman om een feestje van de tegenstander te verstoren. En daarvoor had de trainer dezelfde elf spelers het veld ingestuurd als waarmee hij de tweede helft tegen Quick Boys was gestart. Furhgill Zeldenrust was immers op tijd bij de wedstrijdbespreking aanwezig…. Never change een winning team, dus mocht de weer speelgerechtigde Joël Tillema op de bank plaats nemen. Hoe vaak zou dat zijn gebeurd, een fitte Tillema op de bank?! Het vuurwerk van voor de wedstrijd had de spelers van beide teams geïnspireerd om er op het grasveld ook een mooi spektakel van te maken. De inzet was dan ook hoog: ten koste van de tegenstander je definitief nestelen in de top vijf van de tweede divisie.

Volle bak
Het was vanaf de aftrap direct volle bak. Niets aftasten maar optimaal genieten van een duel op een grasveld aan de Zuidas. Richard van Nieuwkoop moest het eerste Amsterdamse schot, dat via Masies Artien bijna in eigen doel leek te verdwijnen, tot corner tikken. Collega Patrick Zonneveld moest een vrije trap van Furhgill Zeldenrust onschadelijk maken en dat ging hem gemakkelijk af. Niet veel later was het een briljante opening van Jordy Strooker waardoor Furhgill Zeldenrust kon oprukken maar zich helaas vastliep. De recente winnaar van het doelpunt van de week, Marc Magan, zag zijn eerste doelpoging over gaan. In de Rijnsburgse zestien moest Masies Artien de bal over de achterlijn werken anders was de gevaarlijke voorzet van Milan Hoek wellicht de assist geworden van de eerste treffer van AFC. Twee minuten later ontsnapte Rijnsburgse Boys toen Kenny Teijsse zijn kopbal via de paal naast zag gaan. Geheel in het heen-en-weer gaande spelbeeld was het vervolgens Rijnsburgse Boys dat de aanval zocht. Jeffrey Jongeneelen zette de aanval op en via Furhgill Zeldenrust kwam de bal weer terug bij de rechtsbuiten die beheerst de bal in het doel schoot: 0-1.

Uit handen
Het is voer voor de nabespreking op maandagavond maar binnen één minuut de voorsprong weer uit handen geven; dat kan en moet beter. Maar het gebeurde dus wel. Een diep bal op Raily Ignacio werd de Rijnsburgers fataal. Met dank aan de veel te ver uit zijn doel gekomen Richard van Nieuwkoop waardoor het een koud kunstje was voor Raily Ignacio om de score gelijk te trekken: 1-1. En zo begon de wedstrijd feitelijk weer opnieuw. Jeffrey Jongeneelen kreeg als eerste de kans om opnieuw te scoren maar zijn inzet werd geblokt. Hoogtepunt in deze aanval was een slim hakballetje van Jordy Strooker. Bram Ros mocht ook uithalen maar zijn doelpoging ging richting het nieuwe kunstgrasveld, honderd meter verderop. Vervolgens leek Dani van der Moot te profiteren van een foutje van Robbert Schilder maar de verdediger herstelde dit met een correcte sliding, dus geen penalty…. Ook AFC bleef op jacht naar een tweede treffer en bleek daar uiterst effectief in. Yordi Teijsse was trefzeker maar had daar wel de hulp van de voeten van Jordy Strooker bij nodig: 2-1.

Goed gevoel
Rijnsburgse Boys leek even tijd nodig te hebben om deze tegenslag te verwerken. Tien minuten later kreeg Dani van der Moot de kans iets terug te doen maar helaas,  het was niet zijn middag. Ook zijn inzet ging namelijk richting het nieuwbouwproject van AFC. Gerichter wat het schot van Robbert Schilder na een Amsterdamse corner. Via de lat ging deze over. De laatste vijf minuten van de eerste helft waren voor Rijnsburgse Boys. De met veel dreiging spelende Jeffrey Jongeneelen kreeg het behoorlijk op zijn heupen en was aardig op weg naar het vijandelijke doel. Helaas kon hij net niet Jeroen Spruijt in stelling brengen. Vervolgens zag Bram Ros zijn schot in de handen van de keeper belanden. Tenslotte was het Jordy Strooker die wel het geluk aan zijn zijde had. Met een scherpe voorzet vanaf de achterlijn verraste hij de jubilerende keeper Patrick Zonneveld – hij was gehuldigd voor zijn honderdste wedstrijd voor AFC – waardoor hij de bal in zijn eigen doel werkte: 2-2. Met een goed gevoel konden de Rijnsburgers een paar minuten later de kleedkamer opzoeken.

Rode kaart
In de tweede helft leek de draad van de eerste helft direct opgepakt te worden. Een veelbelovend één-tweetje tussen Bram Ros en Jeffrey Jongeneelen leverde een voorzet op welke door Patrick Zonneveld werd gepakt. En vervolgens was AFC weer aan de beurt. En dat bleek het breekpunt van de wedstrijd te worden. Raily Ignacio draaide zich vrij richting het doel van Richard van Nieuwkoop. Masies Artien had zijn handen nodig om de oud-spits van Rijnsburgse Boys van een vrije doortocht af te houden. Voor iedereen, behalve Masies Artien zelf, was het direct duidelijk: een rode kaart en een vrije trap. Het drama zou compleet zijn geweest wanneer de vrije trap direct een doelpunt had opgeleverd. Maar dat gebeurde niet; Robbert Schilder schoot in de muur. Maar hoe wrang kan het zijn, twee minuten later kreeg AFC opnieuw een vrije trap toegekend maar deze was net over de middenlijn. Maar zo’n bal kan natuurlijk verlengd worden en dat gebeurde ook. Raily Ignacio bleek het eindstation en was onverbiddelijk met zijn uithaal: 3-2.

Geknakt
Vier minuten na deze voorsprong was de snel warm gelopen Thomas Bakker klaar om de vrij gevallen centrale verdedigingspositie op te vullen. Marc Magan was het slachtoffer van deze tactische wissel. In eerste instantie leek Rijnsburgse Boys best nog wel te geloven in een goede afloop en bleef voetballend (nog wel) op de been. Een vrije trap van Dani van der Moot ging in deze fase over. Twintig minuten voor het einde ging het toch mis. In de eerste de beste krachtmeting tussen Thomas Bakker en Raily Ignacio moest de invaller toch zijn meerdere erkennen in de inmiddels warm gedraaide Ignacio: 4-2. Rijnsburgse Boys was geknakt. Binnen het kwartier sloeg AFC nog tweemaal toe. Bij de 5-2 van Yordi Teijsse zag de verdediging, inclusief de keeper, er niet goed uit. De 6-2 viel na een prachtig schot van afstand – met krul – van, ja wie anders, Raily Ignacio. De eindstand werd in blessuretijd bepaald door, hoe symbolisch, Joël Tillema. Uitgerekend de speler die vanaf volgend seizoen op het nieuwe kunstgras heel wat doelpunten hoopt te gaan maken voor AFC, mocht nu nog in Rijnsburgse dienst, op aangeven van Furhgill Zeldenrust, het allerlaatste doelpunt op het gras van sportpark Goed Genoeg binnen tikken: 6-3. Na het laatste fluitsignaal kon de selectie van AFC, samen met de aanwezige jeugdspelers, naar de middenstip voor een foto en, heel belangrijk, het uitgraven van de middenstip. Het gras dat Rijnsburgse Boys in drie seizoenen tweede divisie twee nederlagen en één gelijkspel heeft opgeleverd. Wellicht is het kunstgras in het nieuwe seizoen beter aan de Uien besteed….