Cor Spruijt

Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis 4 – 3 ( 1 – 1 ) – VERSLAG

Geen record voor Rijnsburgse Boys, wel drie punten

De voorspelling voor de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis was eenvoudig. Op het toto-formulier kon je gerust een gelijkspel invullen want dat doen de twee teams als ze tegen elkaar spelen altijd. Zou dat  vandaag ook weer gebeuren dan was er een record gebroken. Niet eerder speelden twee teams in de Tweede Divisie vijf duels oprij gelijk tegen elkaar. Gelukkig lieten de Uien het niet zover komen. Een late goal van Dani van der Moot betekende dus geen record, maar wel drie punten.

Rijnsburgse Boys opende sterk tegen Excelsior Maassluis. Een vlot lopende aanval betekende in de 4e minuut het eerste schot op het doel van keeper Jean-Paul van Leeuwen. Het schot van Marc Magan kon door Van Leeuwen nog net tot corner verwerkt worden. Nog geen twee minuten later speelde Jeffrey Jongeneelen de bal op Dani van der Moot, die keeper Van Leeuwen omspeelde en de bal in het lege doel schoof. Helaas voor Dani werd de bal van de lijn gehaald. De supporters die dachten dat Rijnsburg met deze vaart door zou gaan kwamen bedrogen uit. Excelsior Maassluis speelde met vijf man in de laatste linie en probeerde vooral via de counter een doelpunt te scoren. Geen voetbal waar je als supporter graag naar wilt kijken maar wel begrijpelijk gezien de stand op de ranglijst. Rijnsburgse Boys liet de bal in een te laag tempo rondgaan en was zo nu en dan slordig. Als je dit tegen een ploeg als Excelsior Maassluis doet dan weet je dat het een keer fout kan gaan. In de zeventiende minuut gebeurde dit dan ook. Masies Artien, die een prima wedstrijd speelde, speelde Marc Magan op het middenveld aan. Marc verspeelde de bal en Excelsior Maassluis kwam er razend snel uit. Wie anders dan Daan Blij wist uit deze aanval te scoren. Rijnsburgse Boys keek dus al vrij snel tegen een 1-0 achterstand aan.

Kansen
Tot de 40e minuut kreeg Rijnsburg wat kleine kansen. Het tempo waarin dit gebeurde bleef echter zo laag dat Excelsior Maassluis eenvoudig op de been bleef. Vlak voor rust was daar echter een vlotte en goed lopende aanval. Furhgill Zeldenrust zette de bal vanaf links voor en Jeffrey Jongeneelen maakte er vlak voor rust 1-1 van. Met deze stand zochten de teams ook de kleedkamer op.

Tweede helft
Rijnsburgse Boys begon de tweede helft direct agressiever. Het speelde met meer druk naar voren en achterin werden de duels gewonnen. In de 47e minuut was er een kleine kans voor Jeffrey Jongeneelen maar hij kreeg de bal niet helemaal lekker mee waardoor zijn schot een eenvoudige prooi voor de keeper werd. Een paar minuten later kwam Furhgill Zeldenrust op links in balbezit en ging de ijverige Jordy Stoorker buitenom. Precies op tijd werd hij aangespeeld en zijn voorzet werd door Dani van der Moot schitterend ingekopt. Een mooie 2-1 voorsprong kwam op het scorebord. Nog geen drie minuten later gaf Jeroen Spruijt vanaf rechts een voorzet die door verdediger Sefa Kurt tot corner werd verwerkt. De corner vloog over alles en iedereen heen en werd uiteindelijk weggekopt door een Excelsior Maassluis verdediger. De bal kwam bij Bert Koomen terecht die vanaf de rand zestien de bal heerlijk hard en hoog achter doelman Van Leeuwen schoot. Net zoals in de wedstrijd tegen Noordwijk kwam Rijnsburgse Boys op een 3-1 voorsprong.

Noordwijk-syndroom
Na de goal van Bert Koomen kreeg Rijnsburgse Boys via Jeffrey Jongeneelen een mooie kans op 4-1. Een diepe bal nam Jeffrey prima aan en zijn schot met links ging rakelings naast. Excelsior Maassluis drong iets meer aan en kwam zowaar op 3-2. Een bal door het centrum werd door invaller Jeremy Moreno achter doelman Richard van Nieuwkoop geschoten. Trainer Dogan Corneille paste direct zijn opstelling aan en ging met vier spelers achterin voetballen. Rijnsburg had hier moeite mee en Excelsior Maassluis had een kwartier lang het beste van het spel. Een kans kreeg Rijnsburg in deze periode. Jeroen Spruijt rende op rechts het hele veld over en speelde Jeffrey Jongeneelen aan. Zijn schot verdween via de knie van de keeper over de achterlijn. In de 68e minuut kwam Excelsior Maassluis op 3-3. Sefa Kurt kon van heel dichtbij de gelijkmaker intikken. Op de tribune werd al gesproken over het ‘Noordwijk-syndroom’, een 3-1 voorsprong krijgen, prima voetballen en toch de tegenstander terug laten komen tot 3-3. Het overkwam Rijnsburg tegen Noordwijk en nu dus ook weer tegen Maassluis.

Dani van der Moot
Met nog twintig minuten op de klok werd het nog een leuke en open wedstrijd. Beide teams gingen voor de winst en Excelsior speelde zelfs even in een 3-4-3 opstelling. Gelukkig voor Rijnsburgse Boys eindigde de wedstrijd nu niet in een gelijkspel. Een kwartier voor tijd wist Jeroen Spruijt met een hakje Jeffrey Jongeneelen te bereiken die de bal naar Dani van der Moot speelde. Met een bekeken schot passeerde Dani doelman Van Leeuwen en de 4-3 voorsprong was een feit. Excelsior drong aan en nu was het Rijnsburg dat via de counter nog wat kleine mogelijkheden kreeg. De vierde man gaf een extra tijd aan van drie minuten … die drie minuten deden Rijnsburg de week ervoor de das om. Nu bleef het bij een 4-3 stand en pakte Rijnsburg drie belangrijke punten. Met een goed gevoel reist het team van trainer Henk Wisman volgende week af naar Quick Boys.

Terechte winst
Roderick Gielisse vond de winst terecht: “Excelsior Maassluis speelde heel erg verdedigend en echt op de counter. Door balverlies spelen we die gasten nog in de kaart ook. Gelukkig kwamen we snel gelijk en pakten we door naar 3-1. Ja bij 3-3 moest ik wel even aan de wedstrijd tegen Noordwijk denken. Gelukkig maakte Dani er nog 4-3 van.”
Henk Wisman vond dat zijn ploeg het onnodig spannend had gemaakt: “Vorige week verspeelden we daardoor twee punten. Nu hadden we na de 3-3 nog twintig minuten om te scoren. Het is natuurlijk heerlijk dat we uiteindelijk ook de vierde goal maakten.”
Matchwinnaar Dani van der Moot dacht ook even terug aan Noordwijk bij een 3-3 stand: “Toen Excelsior Maassluis met vier man achterin ging spelen in plaats van vijf hadden we het moeilijk. Ze kwamen daardoor ook nog eens op 3-3 en dan denk je wel weer even van… het zal toch niet. Toch zijn we niet in paniek geraakt en hebben we gewoon door gevoetbald. Ik vind de overwinning dan ook terecht.”
Excelsior Maassluis trainer Dogan Corneille baalde: “Ik denk dat we in de laatste minuut recht op een strafschop hadden. Helaas zag de scheidsrechter niet wat iedereen zag. Als je drie goals in Rijnsburg weet te maken dan doe je het goed. Eigenlijk moet je dan de wedstrijd gewoon winnen. Rijnsburg heeft echter een prima voorhoede die goed ondersteund wordt door een sterk middenveld. Helaas hebben we geen punt aan de wedstrijd overgehouden. We hebben er wel een mooie wedstrijd van gemaakt.”
Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis 4 – 3 ( 1 – 1 )
Scheidsrechter: de heer W. Bronsvoort